Læsetid: 2 min.

Vagtskifte i Paris

29. august 1998

Et stykke vellykket kulturformidling fik Danmark placeret på Frankrigskortet

PORTRÆT
PARIS - Uffe Andreasen forlader 1. september posten som kulturråd ved den danske ambassade i Paris efter mere end 10 år, hvor han har spillet en nøglerolle i et utal af arrangementer. Alene i det sidste år kan han se tilbage på tre stor-arrangementer - den eminent succesrige Hammershøi-udstilling på Musée d'Orsay, de tre måneders aktiviteter om temaet "Danmark - porten til Østersøen" og det internationale Niels Bohr-symposium - og ialt 17 udstillinger, 16 foredrag og konferencer, ni koncerter og fire filmforevisninger og -festivaller.
Til Information har Sorbonne-professoren Régis Boyer sagt, at "af de nordiske lande er Danmark klart er det land, der er bedst organiseret i den franske hovedstad," ligesom professor Erling Bjøl fornylig sagde til Politiken, at det danske kulturformidlingsarbejde i Frankrig "ikke siden 1945 har været udfoldet med større dygtighed og energi end i de senere år." Han betegnede ambassadens og kulturrådens arbejde som en flot indsats.
Det kan også ses som en anerkendelse af denne indsats, at der i fjor opstod en proteststorm i både danske og franske kredse, da den danske regering ville lukke og sælge Danmarkshuset, vor legendariske 'kulturambassade' på Champs Elysées, for at bøde på en grov budgetoverskridelse ved ambassadebyggeriet i Berlin. Dødsdommen blev omstødt.

Forbeholdne danskere
I relation til den franske kultur og presse har et af Uffe Andreasens aktiver været, at han er en kender af Kierkegaard - et af de få danske navne, der er blevet et begreb inden for fransk åndsliv. Han skrev sin magisterkonferens om Kierkegaards læremestre, Møller og Sibbern, og han har et grundigt kendskab til den danske guldalder og romantik, som han har skrevet flere bøger og mangeartikler om.
Trods megen medgang forlader Uffe Andreasen jobbet med et hjertesuk. "Frankrig er meget modtageligt og åbent over for Danmark, mens danskerne gennemgående forholder sig frygtsomt over for Frankrig og den romanskeverden," siger han til Information.
"Jeg kender efterspørgslen efter Danmark,og det ærgrer mig, at danskerne generelt er så forbeholdne. Danskerne er sig selv nok, de synes de er så gode, og de mener, at hele verden ved det. I virkeligheden er der brug for et vedholdende arbejde med kulturudveksling."
Uffe Andreasen, der blev mag. art. i litteraturvidenskab i 1969, kom til Udenrigsministeriet i 1986 fra et job som forlagsredaktør på Gyldendal, og i 1988 fulgte udstationeringen til Paris. Med næsten 11 år fik han en betydelig længere periode i Paris end forgængerne, Dan Tschernia og Lone Bastholm. I den samme periode har han været Danmarks gesandt ved UNESCO.
Han vender hjem til Udenrigsministeriet i København og efterfølges i Paris af historikeren Bo Lidegaard, der flytter fra posten som økonomisk rådgiver i ambassaden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her