Læsetid: 3 min.

Den venlige bamsebjørn

8. august 1998

Hans Engell er, som alle ved, en godmodig bamsebjørn, der vil alle det bedste. Ved et uheld kom han for nogle år siden til at køre ind i en betonklods på Hørsholmvejen nord for København i lettere beruset tilstand. Som den gode bamsebjørn han er, ringede han straks til politiet og satte dem ind i sagen, hvorefter han tog sin straf. Fint nok.
Hvad der er knap så fint er, at han siden har brugt alle sine kræfter på med ufine midler at vende tilbage som leder af et hensygnende politisk parti, der kalder sig De Konservative. For ham betyder det ingenting, at partiet for første gang i mange år fik en ny leder, der afvekslingsvis havde læst nogle bøger og gjort sig nogle tanker om, hvad der i politisk og social forstand kan lægges i begrebet konservativ. Det, der tæller for en ærgerrig bamsebjørn, er, hvordan man bærer sig ad med igen at tilgrable sig magten i et parti, der den seneste halve snes år frem for alt har gjort sig bemærket som dybt reaktionært, og som i øvrigt er befolket med en lang række utiltalende personager, der i alle andre sammenhænge end den politiske, ville blive karakteriseret som svindlere og bedragere.
I denne uge har bamsebjørnen haft god vind i sejlene. Der er ingen grænser for den velvilje, TV 2's Nyhederne og DR's TV-Avisen har lagt for dagen for at styrke den venlige bjørns bestræbelser for at få et afgørende politisk comeback. Ivrige mikrofonholdere på begge kanaler har opsøgt ham for at høre, hvordan det kan være, han ikke vil være spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet, hvilke snedige planer han har lagt for at rejse det hensygnende partis aktier blandt vælgerne, og hvordan han vil forhindre, at Hjemmeværnet bliver kraftigt beskåret eller nedlagt.
Som en god konservativ går bamsebjørnen meget op i spørgsmålet om nationens forsvar. Derfor kunne han uden at ryste på hånden i onsdags fortælle TV 2's udsendte reporter, at det er okay, at Hjemmeværnet koster 700 mio. kr. om året, hvoraf halvdelen går til løn og administration. For som bamsebjørnen sagde: "Når hæren er i Bosnien, hvem skal så passe på Danmark?" Det er så sandt, som det er sagt. Eller også er det ikke. Måske burde den sagtmodige mikrofonholder have hanket op i sig selv og spurgt, hvor mange personer, det præcist er, der er i Bosnien, og hvor mange værnepligtige der trods alt er på kasernerne her i landet til at passe på Danmark. Og apropos det med at passe på Danmark fremtrådte et af partiets unge håb, reklamemanden, Jens Heimburger, med et forslag om, at det skal koste penge at gå til læge her i landet og låne bøger på folkebibliotekerne. Det skal nok skaffe partiet mange stemmer. I øvrigt siger det noget om, hvor enfoldig og åndeligt handicappet man skal være for at blive indvalgt som konservativt medlem af Folketinget.

Radiomæssigt har DR stort set monopol på, hvad der sendes landsdækkende. Det duer ikke. På Danmarkskanalen kunne man den 4.8. høre følgende vås: Det var "Den allersidste dans" i en nyindspilning med Kim Larsen, fordi musik og tekst oprindelig blev skrevet af Kai Normann Andersen og Børge Müller. Det er muligt. Prøv lige at læse det igen. Det er ikke et spørgsmål, om det er Radio Fyn eller hvem nu, der udsender den slags pladder. Her kunne man passende i det konservative folkeparti gøre sig nogle overvejelser over, hvordan man passer på Danmark rent åndeligt og kulturelt, selv om hele hæren er i Bosnien. I den sammenhæng er det formodentlig ganske typisk, at den venlige bamsebjørn, Hans Engell, er uddannet som journalist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her