Læsetid: 2 min.

Vestjyder vil tage magten fra Hygum

19. august 1998

Arbejdsformidling bør være en lokal opgave, mener parterne bag jobsuccessen i Ringkøbing. I dag føler de sig bundet på hænder og fødder af Arbejdsministeriet

LO og DA i Ringkøbing Amt vil overtage den lokale arbejdsformidling fra arbejdsminister Ove Hygum.
De to parter på arbejdsmarkedet foreslår, at arbejdsformidlingen ikke længere skal være ministerens forlængede arm, men en regional virksomhed, der skal levere arbejdskraft til regionens andre virksomheder.
"Vi kunne godt tænke os, at kommandovejene bliver kortere. I dag skal regionschefen for arbejdsformidlingen referere direkte til ministeren. Vi vil hellere opfatte os som en virksomhed, hvor vi selv tager stilling til driften," siger Ib Poulsen, SiD Struer, der er næstformand i Det Regionale Arbejdsmarkedsråd for Ringkøbing Amt. Som følge af de to reformer af arbejdsmarkedet fra 1994 og 1996 har de regionale arbejdsmarkedsråd fået del i magten over arbejdsformidlingen. LO og DA fik tilsammen et flertal i rådenes forretningsudvalg, men altså ikke magt til at bestemme i sidste instans.

Føler sig bundet
Etableringen af de regionale arbejdsmarkedsråd skulle styrke kontakten mellem det lokale arbejdsmarked og formidlingen af jobs. Arbejdsmarkedsrådet i Ringkøbing Amt kan med rette betegne sin indsats i de seneste fem år som en succes.
Alligevel føler Ib Poulsen at ministeren har bundet dem på hænder og fødder med sine regler: "Vi vil gerne selv definere redskaberne til at formidle jobs," siger Ib Poulsen.
I et notat angiver rådet fem kritikpunkter af den måde, tingene fungerer på i dag.
*Centrale og landsdækkende målsætninger binder den regionale arbejdsmarkedspolitik for meget.
*Rapportering op ad i systemet sluger for mange ressourcer.
*Der er ingen sammenhæng mellem ansvar og ressourcer. I dag tildeler ministeriet ressourcer efter en overordnet fordelingsnøgle. Det sker efter kriterier, som de lokale arbejdsmarkedsråd ikke kan rykke ved.
*Arbejdsmarkedsstyrelsen i ministeriet fastlægger for mange af detaljerne i de redskaber, arbejdsformidlingen råder over.
*Der er ingen klar sammenhæng mellem ansvaret for driften og ansvaret for de opnåede resultater.
"Vi vil have fuld kompetence over både driften og aktiveringen," lyder det fra regionschef Ane Marie Clausen fra DA.
Arbejdsminister Ove Hygum fremlægger i morgen torsdag et foreløbigt forslag til en arbejdsmarkedsreform af bl.a. AF-systemet.

Tema side 3: Ringkøbing springer ud af flaskehalsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her