Læsetid: 4 min.

Yangzi-floden skal tæmmes

8. august 1998

En femtedel af Kinas befolkning er ramt af årtiers værste oversvømmelser ved Yangzi-floden. Ifølge myndighederne vil dæmningen ved De Tre Slugter løse problemet, mens kritikere frygter, at den vil gøre det værre

Myndighederne i det centrale Kina evakuerede i går en halv million mennesker og gjorde sig klar til at sprænge en række diger i stumper og stykker i Gongan-kommunen, 200 km vest for millionbyen Wuhan.
Det skete i et forsøg på at sprede Yangzi-flodens vandmasser, inden de når frem til Wuhan, der er hovedstad i Hubei-provinsen.
Hubei blev torsdag erklæret i undtagelsestilstand og er den hidtil hårdest ramte provins i det centrale og sydøstlige Kina efter uger med styrtregn, der har skubbet Yangzi-flodens vand op på det højeste niveau siden 1954 med voldsomme oversvømmelser til følge.
Indtil nu er flere end 2.000 mennesker omkommet som følge af oversvømmelserne, mens næsten 14 millioner er drevet på flugt, og ialt 240 millioner - næsten en femtedel af Kinas befolkning - menes at være berørt af de ustyrlige vandmasser.
Indtil nu er der sket skader for mindst 32 milliarder kr., og enorme landbrugsområder ligger under vand med ødelagte afgrøder nedenunder.

Hver sommer
Det er langt fra første gang, at Kina plages af oversvømmelser, der er en tilbagevendende begivenhed hver sommer i det centrale og sydlige Kina. At den kraftige regn hver sommer vender tilbage til Sydkina, er omtrent lige så sikkert, som at der ofte er tørke i det nordlige Kina.
Midt imellem nord og syd flyder Yangzi-floden, Asiens længste og verdens tredje længste flod, der løber fra Tibet og Qinghai i vest til Shanghai ved Det Østkinesiske Hav, 5.500 km ialt.
Og netop Yangzi-floden er gang på gang gået over sine bredder som følge af den voldsomme monsunregn med katastrofale følger for de mennesker, der bor langs floden. Især det frugtbare delta i Øst er et af de mest frugtbare og tættest befolkede områder i Kina - og dermed også det mest udsatte, når vandmasserne tager over.
Under Kinas hastige økonomiske vækst i de sidste to årtier, er risikoen for oversvømmelser samtidig blevet øget i takt med bl.a. rovdrift på skove med efterfølgende erosion.
I bjergområderne mangler træerne ganske enkelt til at binde vandet, der i stedet river jord og sten med sig ned i floden, så vandstanden bliver hævet.
Også 1980'ernes afvikling af folkekommunerne og privatisering af landbruget har medvirket til, at både bønder og myndigheder forsømmer at vedligeholde diger og andre anlæg til regulering af vandet, som kineserne ellers er mestre i. Op mod halvdelen af Kinas landbrugsjord er kunstigt vandet.

Problemet kan løses
Men der er som bekendt aldrig noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Tilhængerne og modstandere af Sanxia-dæmningen, eller De Tre Slugters Dæmning på Yangzi-floden i Hubei-provinsen, har benyttet dette års oversvømmelser til endnu engang at kridte banen op for deres synspunkter for eller imod projektet.
"Dette års oversvømmelser har bevist, at det er rigtigt at gennemføre Tre Slugter-projektet hurtigst muligt. Hvis dæmningen havde stået færdig nu, ville problemerne være løst," siger Lu Youmei, der er formand for det statslige selskab Three Gorges Development Corporation, der står bag dæmningsbyggeriet.

Dæmningens fordele
Dæmningen, der bliver verdens største, når den efter planen står færdig i 2009, vil ifølge Lu Youmei og de kinesiske myndigheder for første gang gøre det muligt at tæmme Yangzi-floden.
Den 185 meter høje og 1,6 km brede dæmning vil bedre mulighederne for at regulere vandstanden og skabe et 640 km langt vandreservoir fra landsbyen Sandouping i Hubei-provinsen til millionbyen Chongqing i Sichuan-provinsen.
At dæmningen oveni købet årligt vil levere 18.000 megawatt elektricitet, svarende til forsyningen fra 18 atomkraftværker, når den står færdig, tæller også tungt i regnskabet over fordelene ved at gennemføre projektet.

Kritik af projektet
Modstanderne frygter, at det modsatte vil blive tilfældet - at dæmningen vil forværre problemet med de årlige oversvømmelser.
Den kinesiske professor Huang Wanli siger til International Rivers Network, en NGO-gruppe i USA der er stærkt kritisk over for projektet, at dæmningen vil hæve vandstanden ikke alene i Yangzi, men også i dens bifloder, fordi mudder, sand og grus vil blive aflejret ved dæmningen. Hvilket igen vil øge risikoen for fremtidige oversvømmelser.
Huang Wanli, der tidligere har arbejdet med vandresourcer i forskellige kinesiske ministerier, har sammen med journalisten Dai Qing markeret sig som nogle af de skarpeste kinesiske kritikere af projektet, selv om en åben offentlig debat ikke har været mulig i Kina.

Ikke råd til andet
Ifølge Dai Qing, der lever i eksil i USA, er det største problem især, at Kina bruger så enorme beløb på at gennemføre det store dæmningsbyggeri, at der ikke er råd til at vedligeholde ældre diger og dæmninger.
Mellem 20-30 milliarder dollar er den officielle pris for dæmningsbyggeriet, mens kritikere har sat beløbet langt højere.
Under alle omstændigheder vil byggeriet veje tungt i det kinesiske budget mange år frem.
Et kinesisk dagblad skrev tidligere på året, at størstedelen af de diger og dæmninger, der blev bygget i 1950'erne og 60'erne, ikke bliver vedligeholdt og derfor er der fare for, at de skal bryde sammen med katastrofer til følge. Avisen henviser bl.a. til en katastrofe i Henan-provinsen i 1975, hvor en forsømt dæmning brød sammen, og tusinder af mennesker blev dræbt i de efterfølgende oversvømmelser.
Som en ringe trøst for modstanderne af dæmningen ved de Tre Slugter er byggeriet i øjeblikket indstillet, fordi vandmasserne umuliggør arbejdet. Imens kæmper millioner af soldater og civile for at tæmme Yangzi-floden ved håndkraft.
Kampen synes lige så forgæves som modstandernes forsøg på at forhindre dæmningsbyggeriet på Yangzi-floden. Der er kun tale om et midlertidigt stop.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her