Læsetid: 2 min.

Zimbabwe forstærker i Congo

29. august 1998

Zimbabwe bruger ni millioner kroner dagligt på at hjælpe Kabila i Congo mod oprørerne

Harare - Zimbabwe sendte i denne uge endnu to bataljoner til Den demokratiske Republik Congo for at hjælpe præsident Laurent Kabila i kampen mod oprørerne - dermed er antallet af tropper oppe på 2.800, skrev det uafhængige dagblad i Zimbabwe Independent i går.
Zimbabwes indblanding i krigen i Congo er blevet optrappet, efter at landets tropper er kommet i hårde kampe i Kinshasa. Adskillige er blevet dræbt og såret, og Zimbabwe blev tvunget til omgående at sende forstærkninger til Congo.
Zimbabwes militære talsmand bekræfter, at der er blevet sendt forstærkninger til Congo, men afviser af oplyse hvor mange. Meddelelsen om forstærkningerne og de fortsatte kampe har fået modstanden blandt befolkningen i Zimbabwe til at vokse.
"De zimbabwesiske arbejdere ser det her som et kostbart eventyr, som nationen ikke vil få noget ud af" siger Morgan Tsvangirai, generalsekretær for Zimbabwes Sammenslutning af Fagforeninger (ZCTU).

Splittet SADC
Tsvangirai fortæller, at fagbevægelsen i Zimbabwe er bekymrede over, at landets begrænsede resurcer bliver brugt på en konflikt, der ikke direkte truer landet.
Derudover har Zimbabwes engagement i Congo splittet det tidligere så stærke Southern African Development Community (SADC).
"Vores medlemmer er ikke glade for det her," siger han.
ZCTU's øverste ledelse er i gang med at finde ud af, om de skal opfordre til en fem dage lang generalstrejke i protest mod regeringens politik. Fagbevægelsen har tidligere forsøgt at presse Mugabes regering til at afskaffe nyligt indførte skattestigninger.
"Nu vil fagforeningerne sandsynligvis også protestere mod vores indblanding i Congo," siger Tsvangirai.
"Engagementet i Congo kommer til at gå ud over arbejderne. Det vil svække økonomien og øge inflationen. Det vil være vanskeligt for os at undgå at kommentere hærens dumheder."
Medlemmer af Zimbabwes parlament, der ønsker at være anonyme, vil også gerne vide, hvordan Mugabe kunne sende tropper til Congo uden at konsultere den lovgivende forsamling.

Bistanden
Ifølge avisen Financial Gazette stillede den tidligere øverstkommanderende for Zimbabwes hær, general Solomon Mujuru, torsdag spørgsmålstegn ved Mugabes beslutning om at sende tropper til Kinshasa.
Vestlige diplomater sagde sent torsdag, at den dyre intervention i Congo, der er anslået til at koste omkring ni millioner kroner om dagen, kan betyde at bistandsmidler til at omlægge Zimbabwes landbrugsjord ville blive reduceret. Zimbabwe håber på at få tilsagn om en milliard dollar i støtte til at finansiere omfordelingen af landets landbrugsjord.
"Det er svært for os at tro, at Mugabes regering har et desperat behov for penge til deres omlægninger, når de har valgt at bruge så mange penge på en konflikt, der ikke direkte har truet Zimbabwes sikkerhed," sagde en vestlig diplomat torsdag.
"Vi har allerede haft vise forbehold overfor regeringens planer med landbrugsjorden. Indblandingen i Congo øger kun vores bekymringer."

Oversat af Christoffer Guldbrandsen
*Andrew Meldrum er freelandsskribent i Harare

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her