Læsetid: 2 min.

Ærlige finner

19. september 1998

Man kan godt komme fra nord for Polarcirklen og have international format

NY CD
En kort periode i starten af 80'erne havde et finsk band ved navn Hanoi Rocks stor succes på spillestederne i London, og derefter hærgede Leningrad Cowboys med covernumre på festivalerne rundt omkring.
Historien om finsk rock på den internationale scene er heldigvis en tand længere end det fortalte, for der er jo også 22 Pistepirkko. Det var dem, der i 1992 fik et mindre hit med sangen "Birdy", en sød lille sang med et minuts fuglekvidder i midten. Ude er nu det femte engelsksprogede album, Eleven, 10 nye skæringer fra dette særprægede band.

Ingen ironisk distance
22 Pistepirkko læses kakskymmentäkaks Pistepirkko og betyder 22 mariehøne og er med vilje en forkert sammensætning af flertal og et entalsord. Denne naive sammensætning går igen i musikken, på den nye cd med et nummer som "Beautiful Morning", denne skives "Birdy", en skønsang til kæresten, uden den mindste ironiske tvist. Der anes faktsk ingen ironisk distance hos disse ærlige finner, om det er på den vrøvlede "Onion Soup", den dystre "Coma
Moon" eller den rekapitulerende "Sad Lake City".
Som ved så meget andet af den finske kultur, som udlandet har været så heldig at få en smag på (f.eks. Kaurismäki-brødrenes film), har man indtryk af, at der i det store isolerede land findes en hel del drømme og håb, som kommer til udtryk i kunsten. Således også hos 22 Pistepirkko, der består af brødrene P-K og Asko og deres barndomsven Espe, og stammer fra Utajärvi langt oppe i det nordlige Finland.
Deroppe startede de med at spille punk i slutningen af 70'erne, og siden faldt eksperimenterne på Iggy Pop og sumpet blues, og rigtig garage-rock var "Frankenstein"-nummeret med nervøs orgel fra albummet Bare Bone Nest. Tempoet er dog siden stilnet lidt af, men hele tiden har inspirationen fra specielt den amerikanske rocktradition været til at høre.
Man kan dog ikke undgå at lægge mærke til, at også techno, trip-hop og andre moderne rytmer er nået til Helsinki, hvor 22 Pistepirkko i dag bor. Gruppen har på Eleven smidt trommerne ud til fordel for programmerede rytmer, og nummeret "Frustration" indeholder sågar jungle-rytmer. Samtidig holder gruppen fast i fortiden på et nummer som "Onion Soup", der indeholder det sejeste blues-riff.
Det er ikke for ingenting, at 22 Pistepirkko er et af de mest interessante navne på den skandinaviske rockscene. Den musikalske nysgerrighed har gruppen svært ved at undertrykke, således spænder Eleven genremæssigt meget vidt uden at det forfalder til tomme kalorier, netop fordi vi her har at gøre med kunstnere, som har læst ordentligt på lektien og forstår at arbejde videre med genrerne.

*22 Pistepirkko: Eleven. Produceret af 22 Pistepirkko. Sonet. Bandet spiller 23. sept. i Pumpehuset, København, 24. sept. på Rytmeposten, Odense, 25. sept. på Train, Århus og 26. sept. i Studenhuset, Aalborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her