Læsetid: 3 min.

Albanien på kanten af et kup

15. september 1998

Albaniens ministerpræsident Fatos Nano truer med at smide sin forgænger Sali Berisha i fængsel for kupforsøg

Stemmen i telefonen fra Tirana ryster: "Jeg så en kampvogn komme kørende mod tv-bygningen med grimme mænd i undertrøjer. Vagterne sagde, at de ikke kunne stoppe dem, og at vi skulle løbe ud af bagdøren. Vi var fem kolleger, der løb sammen med vagterne. Jeg løb hjem gennem baghaver og nåede lige at købe lidt yogurt og ris, før butikken lukkede af frygt for plyndring."
Stemmen tilhører Mira Blushi, der er ansat på Albaniens statslige tv-selskab. Tv-bygningen blev i går indtaget af sympatisører med landets tidligere ministerpræsident Sali Berisha i et forsøg på at gennemføre det, kilder i Tirana betegner som et halvt kupforsøg.

Kupforsøg
Senere mandag befriede albansk politi imidlertid tv-stationen, men var ude af stand til at genoprette ro og orden i hovedstaden trods tre dræbte og 14 sårede.
"Situationen er yderst alvorlig," siger Remzi Lani, der er leder af Albaniens uafhængige medieinstitut, til Information. "Det er værre end under urolighederne sidste år, for denne gang er statens institutioner blevet angrebet. Der er tale om et halvt statskup," siger han med henvisning til besættelsen af den statslige tv-bygning.
Bekymrede kommentarer fra NATO, Frankrig, Italien og Grækenland indløb dagen igennem oven på uroligheder, der begyndte i weekenden og nåede sin foreløbige kulmination mandag. En ledende oppositionspolitiker - den 35-årige Azem Hajdari - og en livvagt blev natten til søndag skudt og dræbt af ukendte gerningsmænd, og under begravelsen i går eksploderede volden, da titusinder af sørgende forsøgte at trænge ind i ministerpræsidentens kontor med kisten. Skud blev løst indefra og besvaret udefra, hvorefter et ukendt antal kampvogne, der var rykket ud i gaderne for at sikre ro og orden, blev taget af demonstranterne.
"Soldaterne havde valget mellem at overgive kampvognene frivilligt eller skyde ind i mængden. De valgte det første for at undgå blodbad," siger Mira Blushi, der er mor til ministerpræsident Fatos Nanos talsmand Ben Blushi.
Albanien blev sidste år ramt af uroligheder, da en række pyramidespil brød sammen og udløste et oprør, der kostede 2.000 mennesker liver og nær havde kastet landet ud i kaos. Det totale anarki blev undgået med udskrivelsen af et valg, der satte tidligere ministerpræsident Sali Berisha fra magten og anbragte Socialistpartiet i den vanskelige situation at genskabe ro og indlede en lang række af nødvendige reformer, der skulle sikre økonomisk fremgang og genopbygge statens institutioner.

Ultimatium til Berisha
Situationen har lige siden været skrøbelig og præget af uforsonlig rivalisering mellem den afsatte og upopulære Berisha og den nye ministerpræsident Fatos Nano.
En rivalisering, der mandag spidsede til med et ultimatum til Berisha om at forlade landet inden klokken fem tirsdag morgen eller risikere fængsel for kupforsøg.
Nano måtte selv i går flygte fra sit kontor oven på begravelsesoptogets uanmeldte besøg, men hans talsmand Ben Blushi afviste, at Nano har tænkt sig at gå af: "Han har ikke tænkt sig at gå af, for dette er et statskup," sagde Blushi til nyhedsbureauet Reuters.
Talsmanden sagde, at regeringen er ude af stand til at klare situationen alene, og at hjælp fra udlandet er nødvendig. Under urolighederne sidste år ledede Italien en 12-nationer stor fredsstyrke, der hjalp med at genoprette roen i landet, og en kilde fra det italienske udenrigsministerium siger til Information, at der ikke er truffet nogen beslutning om en ny intervention fra italiensk side. "Men Italien kan ikke stiltiende se til uden at gribe ind, hvis uroen fortsætter," siger kilden.
Dagen og aftenen igennem genlød Tiranas mennesketomme gader af skudsalver, granateksplosioner og ambulancesirener, mens butikker blev plyndret. Folk sad hjemme ved tv-apparaterne for at høre nyt. Efter erobringen af tv-bygningen bad Sali Berisha sine støtter om at forholde sig i ro, mens den socialistiske præsident forsøgte at få sit budskab ud gennem private tv-kanaler.
Uden for Tirana stjal maskerede og bevæbnede mænd, biler fra folk på vej ud af byen, og Alitalia indstillede i går sine flyvninger til Tirana.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her