Læsetid: 3 min.

Auken søger bredt forlig om el-sektoren

8. september 1998

Auken kommer både elværkerne, de økonomiske ministre og kommunerne i møde. Men han firer ikke på miljøkravene

Miljø- og energiminister Svend Auken går efter et bredt forlig om liberalisering af energisektoren, lige så bredt som forliget om vandmiljøet i foråret. På en konference i Ingeniørforeningen i går lovede han, at kraftværkerne skal have lov at tjene penge nok til, at de kan investere i nyt udstyr og klare sig i konkurrencen med med udlandet. Han lovede også, at de kommunale elselskaber kan fortsætte.
"Jeg lægger stor vægt på forbrugerindflydelsen og den vedvarende energi. Andre lægger vægt på statskassen og atter andre på produktionssektoren. Det er ikke klogt at låse sig fast på forhånd," sagde Auken.

Regeringen diskuterer
Han understregede, at reformforslaget fra Energistyrelsen er et arbejdspapir til diskussionsbrug. "Regeringen har ikke lagt sig fast og det er helt naturligt at ministrene diskuterer," sagde han. En af de muligheder, der diskuteres, er at føre de forbrugerbetalte eller samfundsskabte værdier i elsektoren tilbage til samfundet i form af en art kapitalvindingsskat i stil med lensafløsningen i begyndelsen af dette århundrede, sagde han. Efterhånden som pengene inddrages i statskassen kan de indgå i en fond der finansierer vedvarende energi og bæredygtig energiforsyning.
Derimod er det ikke holdbart, at elværkerne skal aflevere aktier til staten, som Dansk Metal har foreslået. Det vil være en ekspropria- tion, og det kræver fuld erstatning ifølge Grundlovens paragraf 73, siger Auken.
Han foretrækker dog stadig sin egen model, hvor forbrugerne får billig strøm til gengæld for de henlæggelser, de i tidens løb har forudbetalt - og derved får råd til at betale ekstra for en stigende kvote af miljørigtig, "grøn" el.

Miljøkrav står fast
Mens Auken er gelassen før forhandlingerne om ejendomsforholdet til elsektorens milliardværdier, er han hug og stikfast med miljøkravene. Elværkernes kulforbrug skal begrænses med stramme CO2-kvoter. Også selv om det vil koste penge og begrænse mulighederne for at eksportere billig dansk strøm. Og den vedvarende energi skal sikres med et krav om, at alle forbrugere skal købe en stigende procentdel af strøm fra vindmøller og andre miljøvenlige anlæg.
Selv om danske kulkraftværker er mere effektive end f. eks. de østtyske og polske, kan Danmark ikke tillade sig at eksportere så meget strøm at vi ikke når vores nationale klima-målsætning og forpligtelsen over for EU til at reducere vores CO2-udslip med 21 procent i år 2010, siger Auken.
Hvordan markedet for grøn el skal indrettes, står til forhandling. Men ikke selve forpligtelsen til at købe mere og mere grøn el år for år.
På det punkt blev Auken kraftigt støttet af den tidligere direktør i EU's miljødirektorat, Jørgen Henningsen.
Stærke kræfter, især i USA, arbejder på at udskyde Kyoto-aftalens ikrafttræden og få den til at lide en stille død, sagde han.
Hvis det skal hindres, kræver det, at et land som Danmark, der er blandt bannerførerne for en ansvarlig holdning til drivhuseffekten, fortsat går i spidsen. Omkostningerne for EU som helhed ved at opfylde aftalen fra Kyoto vil kun svare til tre ugers vækst i EU's samlede forbrug (to procent om året), sagde Jørgen Henningsen.
Koncernchef Hans-Dieter Harig fra Europas fjerde-største elselskab, det nordtyske PreussenElektra, afviste kategorisk at have noget som helst ansvar for, at Barsebäcks lukning er udsat, selv om PreussenElektra har bestemmende indflydelse i Sydkraft AB sammen med det norske Statkraft.
Han frygtede at den danske overkapacitet (på grund af de mange decentale kraftvarmeværker og den vedvarende energi) vil føre til unfair konkurrence.
På ét punkt var Hans-Dieter Harig enig med Svend Auken: En fast VE-kvote til forbrugerne er bedre end den nuværende støtteordning, hvor elværkerne har pligt til at aftage strøm fra vindmøllerne - i Tyskland til 90 procent af forbrugerprisen eksklusiv afgifter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her