Læsetid: 1 min.

Banan-sag op i Parlamentet

15. september 1998

Socialdemokratiet i EU-Parlamentet afkræver nu EU-Kommissionen en redegørelse i sag om importlicenser

EU's bananordning skal nu ses i efter sømmene. EU-Kommissionen skal forklare Europa-Parlamentet, hvad den har tænkt sig at gøre for at stoppe den omfattende spekulation i de licenser, der skal til for at importere bananer til EU-markedet.
Det er det danske parlamentsmedlem, John Iversen (S), der rejser sagen, efter Information i fredags kunne afsløre, at der spekuleres i importlicenser for bananer: Fødevareministeriet har i 1998 udstedt importlicenser til 93 skuffeselskaber, der aldrig har set skyggen af en banan.
Den oprindelige stifter af de mange selskaber, direktør, Hans Peter Poulsen, sagde også fredag til Information, at han oprettede selskaberne for at slippe for at skulle betale de multinationale importører for importlicenserne.
Ifølge Poulsen og andre kilder i branchen sidder de multinationale bananselskaber på langt største parten af alle importlicenser.
I praksis betyder det, at disse tjener penge på at sælge licenser til bl.a danske importører.

Forklaring udbedes
Det sidste spørgsmål vil det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, John Iversen, nu have undersøgt til til bunds.
Iversen vil allerede mandag aften tage spørgsmålet op i Europa-Parlamentets landbrugsudvalg, som mødes i Strassbourg.
Og han vil samtidig afkræve EU-Kommissionen en udtømmende oversigt over, hvem der faktisk får de mange importlicenser:
"Jeg beder nu kommissionen om en skriftlig redegørelse for sagen, herunder en redegørelse for, hvad den agter at foretage sig. Så må vi se, hvad der kan gøres, når svaret kommer", siger John Iversen til Information.
EU har i dag en samlet import af bananer på næsten 3,5 millioner tons fra først og fremmest Mellem- og Sydamerika, men også fra Afrika. Hvis man ønsker at importere bananer til EU uden om denne kvote, stiger fortoldningen til det ti-dobbelte.
Et faktum, som muligvis forklarer den store interesse for importlicenserne.

Leder på bagsiden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu