Læsetid: 3 min.

Det beskidte dusin i Det Hvide Hus

12. september 1998

Clinton talte i telefon med kongresmedlem, mens han modtog oralsex i det ovale kontor, hævder Monica Lewinsky i længe ventet rapport

WASHINGTON - Mens Bill Clinton endnu engang bad om forladelse for sine synder - denne gang på et prædikemøde i Det hvide Hus med amerikanske kirkeledere - vågnede USA's befolkning fredag morgen op til de første detaljerede beskrivelser af præsidentens seksuelle udskejelser med den 21-årige erhvervspraktikant i Det Hvide Hus, Monica Lewinsky.
Afsløringen blev bragt i hovedstadsbladet Washington Post og berettede, at Monica Lewinsky ifølge eget udsagn udførte seksuelle tjenester for præsidenten i det Ovale Kontor i "et dusin tilfælde" samt et ukendt antal gange over telefonen.
"En enkel gang anvendte præsidenten sin cigar. En anden gang havde Lewinsky oralsex med præsidenten, mens han talte på telefonen med et medlem af Kongressen," hedder det i avisrapporten.
De udførlige detaljer skal Lewinsky først have aflagt vidnesbyrd om efter et raserianfald.
Hun blev angiveligt så vred over præsidentens påstand om, at oralsex teknisk set ikke kan defineres som et seksuelt forhold, at hun frivilligt henvendte sig til særanklager Kenneth Starr efter dennes forhør af Clinton i midten af august måned.
I går blev det anset for givet, at Lewinskys beskrivelser ville blive ret saftige og pornografiske
Materialet kan vise sig at være så pinligt, at kravene om hans tilbagetræden vil stige til et crescendo i løbet af weekenden.
Medlemmer af Kongressen vil i den forbindelse lægge øret til jorden for at registrere, hvor langt den amerikanske befolkning er villig til at gå i deres tilgivelse af præsidenten.

Popularitet falder
I foreløbige meningsmålinger registreret før offentliggørelsen af rapporten kunne man ikke se et mærkbart fald i Clintons personlige popularitet, som har ligget lavt i den sidste måned. Hans ledelse af landet bliver værdsat af 59 procent, hvilket er en relativ høj andel.
I de næste par dage planlægger Det Hvide Hus og loyale demokratiske partiledere at føre et bravaallaslag om offentlighedens gunst. Udfaldet af denne dyst kan efter manges mening blive afgørende for, om præsidenten overlever krisen.
Men der var også gode nyheder i går for præsident Clinton.
Starr og hans advokate var ikke i stand til at gribe præsidenten i andre forbrydelser efter en fire år lang undersøgelse af hans embedsførelse som guvernør og præsident.
Det drejer sig om ejendomshandlen Whitewater, rådgiveren Vincent Fosters selvmord, afskedigelsen af lederen i Det Hvide Hus rejsekontor og Filegate - regeringens besiddelse af hemmeligt FBI-materiale om politiske modstandere.

Respekt på retur
I de seneste måneder har ledende demokrater og republikanere antydet, at det ville blive politisk vanskeligt og uklogt at føre rigsretssag mod præsidenten alene baseret på hans optræden i Lewinsky-sagen - uanset hvor forkastelig og uetisk hans opførsel har været.
Men siden da har Clinton begået den ene politiske brøler efter den anden, først med sit upassende angreb på Starr og dernæst med sin tøvende skyldsbekendelse, der først inden for den sidste uges tid er blevet til en offentlig anerkendelse af hans fulde personlige ansvar for skandalen.
Set i det lys kan det stadig blive svært for præsidenten at genvinde respekt og tillid. Selv mange progressive amerikanske journalister mener, han bør gå
"Det her drejer sig ikke kun om sex med Monica. Clinton er en dybt korrupt politiker. Det ved vi fra alle de andre skandaer. Han bør træde tilbage med det samme," siger journalisten og forfatteren Philip Weiss.
Han har skrevet flere artikler i New York Times Magazine om Bill Clintons skandaler.
"Forskellen mellem de andre skandaler og Monicagate er kun, at Starr var i stand til at gribe Clinton på fersk gerning," mener Philip Weiss.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her