Læsetid: 4 min.

Billedkunst er blevet et erhverv

4. september 1998

Ny betænkning om billedkunsten i Danmark er et opgør med opfattelsen af kunstnere som fattige stakler

Rapporten
I dag afleverer Billedkunstudvalget den længe ventede betænkning om Billedkunsten i Danmark. Om produktionen, formidlingen og markedet for kunsten. Bliver betænkningen vedtaget ved lov i Folketinget, kan fremtiden for landets 2000 billedkunstnere tegne sig lidt lysere. De vil ikke længere være i bunden af kunstlivets fødekæde.
"Tesen var, at samfundet i dag betaler kunstnere for dårligt i forhold til, hvad det får for pengene," siger Karsten Ohrt, formand for udvalget og direktør for kunstmuseet Brandts Klædefabrik i Odense, om basis for udvalgsarbejdet.
I den komplekse og gennemarbejdede betænkning kan man trække fire hovedforslag ud, som vil kunne lette livet for kunstnerne:
*Oprettelse af et statsligt billedkunstråd.
*Virksomheder skal kunne fraskrive førstegangsindkøb af kunst.
*Indførelse af visningsafgift på offentligt placerede kunstværker.
*Den såkaldte 1-procent-regel skal forhøjes til 1,2 procent.
Baggrunden for udvalgets arbejde var at lave en undersøgelse om behovet for en mere sammenhængende billedkunstpolitik. Udvalget, der består af flere galleriejere, kunstnere og museumsdirektører, har været to år undervejs og har hørt de forskellige grupper inden for dansk kunstliv, bl.a. Statens Kunstfond, Billedkunstnernes Forbund og Foreningen af Danske Kunstmuseer, inden betænkningen bliver fremlagt.
Som udgangspunkt har udvalget set på kunstnerne som igangsættere med et reelt erhverv.
"Vores hovedgreb i forslaget er, at vi ikke har anset kunstnere for at være nogle stakler, der har svært ved at klare sig selv. Vi har set deres arbejde som et erhverv på lige fod med alle andre erhverv," siger Karsten Ohrt.

Billedkunstrådet
Et statsligt billedkunstråd skal have til opgave at fordele midler via to puljer - en produktionspulje og en formidlingspulje.
Den første pulje skal finansiere billedkunstnernes produktion i forbindelse med deres egne projekter, udsmykningsopgaver, der udføres lokalt, og når de deltager i de internationale kunstbiennaler.
"En kunstner, der bliver valgt til at repræsentere Danmark ved Biennalen i Venedig, får i dag ikke en krone for det - heller ikke til produktionen af sine værker," siger Karsten Ohrt.
Formidlingspuljen skal bl.a. yde bevillinger til selve kunstnerens udstillingsvirksomhed eller til udstillinger af nulevende kunstneres værker på anerkendte kunstmuseer.
Ifølge Ohrt-udvalgets betænkning skal der årligt afsættes 50 mill. kr. til hver pulje over finansloven.
Rådet, der varetager puljerne, skal bestå af ni personer og et repræsentantskab. Samtidig anbefaler udvalget, at der også nedsættes lokale, amtsligt placerede kunstråd for at decentralisere pengene.
"Vi mener, at det er vigtigt med sådan et billedkunstråd for at få omsætningen igang og mere dynamik i kunstlivet. Vi kan se på den rapport, der er kommet om det økonomiske marked for kunst, at det ser dårligt ud for kunstnerne; kun 200 mill. kr. går der til det, som staten har defineret som 2.000 kunstnere," siger Karsten Ohrt.

Afskrivning af kunst
Karsten Ohrt-udvalget mener også, at virksomheder, der foretager førstegangsindkøb, bør kunne afskrive indkøbet på lige linje med f. eks. computersoftware.
"Man må gå ud fra, at hvis en virksomhedsleder køber kunst til sin virksomhed hos en kunstner eller et gennem et galleri, så må det være en del af virksomhedens profil at ville satse på den pågældende billedkunstner," siger Karsten Ohrt og fortsætter:
"I dag ændrer kunsten meget hurtigt ansigt. Derfor er det rimeligt at tro, at der kan være et ønske fra virksomhederne om at skifte sin kunst ud engang imellem. I den sammenhæng kan kunsten lidt sammenlignes med computersoftware, som skal opgraderes jævnligt. Vi mener, at vi har alle argumenterne for, at man kan behandle billedkunst på lige fod med andet inventar," siger Karsten Ohrt.

Visningsafgiften
Et andet vigtigt forslag er indførelsen af en "visningsafgift". Der kan man blot kigge til Sverige, der har haft en lignende ordning siden starten af 80'erne, som karakteristisk hedder Titta-penga.
"Billedkunstnerne er den gruppe kunstnere, der er dårligst hjulpet med hensyn til deres rettigheder. Musikere har Koda-afgiften, og forfattere har biblioteksafgiften," siger Karsten Ohrt.
Visningsafgiften går ud på, at staten betaler nulevende billedkunstnere for at borgerne har mulighed for at se deres skulpturer i det offentlige rum.
Rent administrativt skulle det ikke være svært at håndtere en visningsafgift.
Ohrt-udvalget foreslår et sindrigt system, hvor man graduerer værkerne alt efter størrelse og beliggenhed, da der er forskel på et torv og en skolegård. Visningsafgiften afprøves forsøgsvis i tre år med et budget på 30 mill. kr. årligt

Et-procentreglen
1-procentreglen bliver i dag varetaget af Boligministeriet og går ud på, at minimum én procent af de samlede omkostninger til statsligt byggeri skal bruges på kunstnerisk udsmykning. Men det er ikke altid, at reglen følger fuldt ud. Ohrt-udvalget har derfor flere forslag til ændringer:
Dels skal udsmykningsomkostningerne hæves med 0,2 procent til sammenlagt 1,2 procent, og dels skal reglen udvides til også at omfatte statsstøttede bygge- og anlægsarbejder.
"Vi foreslår, at den skal effektueres, da den ikke bruges så meget, som den burde, og at den skal udvides til også at gælde statens bygge- og anlægsarbejder.
Billedkunstudvalget påpeger i sin betænkning, at dansk teater til sammenligning med billedkunsten har 2,5 mill. tilskuere og får et statstilskud på 800 mill. kr., mens billedkunsten, der har samme antal besøgende, kun modtager 100 mill. kr. Og et billedmedie som dansk reklame har en omsætning på 20 mia. kr.
Ohrt-udvalgets forslag vil koste staten 143 mill. kr. mere om året, men til gengæld vil der komme gang i omsætningen og forhåbentlig mere dynamik i kunstlivet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu