Læsetid: 2 min.

Blair lancerer en koncept-ideologi

26. september 1998

Er Tony Blairs 'den tredje vej' det rene bluff eller er den svaret på det ideologiske tomrum?

LONDON - Den britiske premierminister Tony Blair og USA's præsident Bill Clinton taler i disse uger om, at der findes en vej mellem højre og venstre.
'Denne tredje vej' skulle sno sig uden om de klassiske politiske modsætninger mellem privat foretagsomhed og fattigdomsbekæmpelse, mellem patriotisme og internationalisme. 'Den tredje vej' skal rumme det hele, være svaret på alt.
Men hvad i alverden er det, de er ude på?
Der var lagt op til et svar fra Downing Street 10, da pressen torsdag blev indbudt til møde om vejen frem mellem de fallerede ideologier; liberalisme og socialisme.
Men der blev ikke budt på noget, der bare lignede et forsøg på at fremkalde indholdet af denne nye tredje vej.
"Noget med at bruge de samme penge bedre", og "noget med ikke at være dogmatisk, men kunne se ud over tidligere tiders ideologiske stridigheder, som jo ikke var for heldige," lød forsøget på en definition.

To veje til den tredje vej
Men alle deltagere fik en lille bog, Tony Blair havde skrevet, og som man ikke kunne komme nærmere, end at den var meget vigtig.
Lanceringen af Tony Blairs tredje vej kommer samtidigt med, at premierministerens intellektuelle guru, den britiske sociolog Anthony Giddens har udgivet en bog af samme navn. Målet for de to tredje veje er det samme.
Et samfund, der ikke falder i tidligere tiders ideologiske fælder, men som samtidig holder fast i gamle socialdemokratiske værdier som social retfærdighed og frigørelse fra traditionelle økonomiske og sociale bånd.
Men midlerne til at nå dette mål er vidt forskellige. Anthony Giddens taler i sin bog for, at det ikke er muligt at skabe et samfund, der har alle med uden at hæve den i europæiske sammenhæng meget lave britiske skat.
Tony Blair insisterer derimod på, at det er muligt at løse de samme sociale, økologiske og internationale problemer uden at hæve skatterne.

Det rene bluff
Kritikere af New Labour-regeringens politik mener, at Tony Blair med sin mediekampagne op til valget sidste år så sig tvunget til at følge en konservativ økonomisk dagsorden.
Hans regering har lovet ikke at hæve skatteniveauet og er derfor tvunget til at føre en meget stram økonomisk politik. Derfor må regeringen i stedet markere sig på symbolske områder. Områder der ikke koster noget. Og mens de sociale og økonomiske problemer, regeringen har arvet fra Margaret Thatcher, tårner sig op, må Tony Blair stadigt ivrigere finde på nye billige profileringsområder med medietække.
Kritikken er derfor haglet ned over lanceringen af den tredie vej. Ikke mindst fra medlemmerne af Tony Blairs eget parti.
Alan Simpson, der er medlem af parlamentet for New Labour, beskrev i dagbladet The Independent 'Den tredje vej' "som det rene bluff, der kun er til for at holde mediemaskinen kørende."
Alan Simpson er én blandt de Labour-folk, der nu er begyndt at kritisere deres egen regerings politik, fordi det ifølge Simpson "kun et tidsspørgsmål om, hvornår det kommer frem i lyset, at den tredie vej er ren distraktion. Et forsøg på at aflede opmærksomheden fra de virkelige problemer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her