Læsetid: 2 min.

Camre havde løst krudt i kammeret

17. september 1998

Budgetråd Mogens Camre hævder, at kriminelle grupper uden for EU står bag den omfattende svindel med EU-midler. Men påstanden kan ikke dokumenteres

Der var løst krudt i kammeret, da den nuværende budgetråd for Finansministeriet i Bruxelles, Mogens Camre i DR1's udsendelse Helt ærligt, mand! i går eftermiddags, skød med blanke skud mod påståede muslimske bagmænd bag svindel med EU-midler.
Det var heller ikke "Helt ærligt mand", da Camre i udsendelsen hævdede, at en EU-rapport fra den svenske kommissær for svig Anita Gradin har dokumenteret, at hovedparten af al svindel med EU-midler bedrives af 50 kriminelle grupper, der opererer fra lande uden for EU:
"Jeg ved, at hovedparten af det svig, der foregår med EU's midler, er organiseret af lande uden for EU. Jeg ved, at de grupper, som i øjeblikket øger kriminalitetsniveauet i Europa, stammer fra lande fjernt fra Europa. Jeg ved, det er muslimske grupper ogg grupper fra Fjernøsten. Lad mig citere den svenske EU-kommissær Anita Gradin: Hovedparten af al svig med EU's midler er organiseret af 50 internationale mafialignende organisationer uden for EU." Sådan sagde altså Mogens Camre i går i DR1.
Anita Gradins pressetalsmand afviser imidlertid over for Information, at kommissæren nogensinde skulle have sagt, at de 50 internationale forbrydernetværk skulle være baseret "uden for EU":
"Det er rigtigt, at Anita Gradin har sagt, at 50 internationale forbrydernetværkstår bag hovedparten af svindlen med EU-midler. Men ikke at de skulle være baseret uden for EU", siger talsmanden.

EU kan selv
En højt placeret kilde i Europa-Kommissionens bedrageriafdeling, UCLAF, siger, at det er direkte forkert, når Mogens Camre hævder, at forbryderorganisationer uden for EU skulle kontrollere de 50 forbrydernetværk.
"Det er slet ikke tilfældet. Jeg har ikke kendskab til ét eneste eksempel blandt de 50, der udspringer fra lande uden for EU. Der er i alle tilfælde tale om organisationer, der opererer fra EU-lande. Det, der så er sket, er, at nogle af disse er begyndt at skabe kontakter i tredjelande i f.eks. Østeuropa. Bag en stor del står stadig organisationer som den italienske mafia, den spanske mafia - som er betydelig mere velorganiseret, end man tror, (den baskiske løsrivelsesbevægelse, red) ETA og Den Irske Republikanske Hær, IRA, som jo har et stort finansieringsbehov," tilføjer kilden.

Har jeg aldrig sagt
Information fangede Mogens Camre på den danske EU-repræsentation i Bruxelles, umiddelbart før han skulle med et fly til København for onsdag aften at deltage i debatprogrammet Reimer Bo på DR1.
- Du sagde i 'Helt ærligt, mand!', at kommissær Anita Gradins rapport om svig og svindel dokumenterer, at det er muslimske grupper, der står bag hovedparten af den svindel, der begås i EU?
"Det har jeg overhovedet ikke sagt," siger Camre nu.
"Det Gradin siger, er, at mindst 50 internationale forbrydersyndikater med rødder i de østeuropæiske lande og Fjernøsten er med til at dræne EU's kasser for milliardbeløb," fastholder altså budgetråd Mogens Camre.

Svig for 10 milliarder
Der blev i 1997 afsløret svindel i EU for knap 10,5 milliarder kroner.
Ifølge Gradins rapport satser de internationale kriminelle organisationer først og fremmest på svindel med told og punktafgifter i forbindelse med indsmugling af spiritus og cigaretter.
Men også EU's landbrugspolitik er mål for "snarrådige kriminelle organisationer".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu