Læsetid: 6 min.

Døgnets nyheder

19. september 1998

Den danske krone er under pres
*Nationalbanken forhøjede fredag diskontoen og foliorenten med et halvt procentpoint til fire en kvart procent med virkning fra mandag den 21. september.
Ligeledes blev renten på indskudsbeviser og genkøbsforretninger forhøjet med én procent til fem procent.
Det sker efter den seneste tids uro på verdens finansmarkeder. Nationalbanken har gennem den sidste uge flere gange foretaget støtteopkøb af kronen for at få kursen stabiliseret - men altså uden held.
I Brasilien har regeringen besluttet at skære planlagte investeringer i olie- og elsektoren med ca. 4,9 mia. kr. for at imødegå effekten fra Ruslands-krisen på den nationale økonomi. Og i Ecuador også foretaget drastiske økonomiske indgreb.

Berisha står over for retssag
*Det albanske parlament besluttede fredag at ophæve den parlamentariske immunitet for oppositionsleder og tidligere præsident Sali Berisha. Dermed er vejen banet for en retssag mod ham for at have forsøgt at kuppe sig til magten. Albaniens socialistisk-ledede koalitionsregering med ministerpræsident Fatos Nano i spidsen beskylder Berisha for at planlægge et kup. Regeringen mener, at det var Berisha, der stod bag demonstrationerne i Tirana i mandags. Demonstrationerne kom som en reaktion mod sidste lørdags drab på Berishas parti-kollega, anti-kommunisten Azem Hajdari.

Clinton-video offentliggøres
*Retsudvalget i det amerikanske Repræsentanternes Hus besluttede fredag at offentliggøre en video, der gengiver afhøringen af Bill Clinton i en såkaldt storjury i den såkaldte Monica Lewinsky-sag.
Beslutningen vil formentlig kaste USA ud i et politisk kaos og en medie-storm på præsidenten, der i sidste ende kan føre til Clintons afgang. Men beslutningen kan også komme til at ramme Clintons politiske modstandere. Flere republikanere i Kongressen har allerede måttet sande, at de har måttet blotlægge dele af deres seksuelle fortid.

Göran Persson holder skansen
*De seneste meningsmålinger forud for det svenske parlamentsvalg søndag tyder på, at de svenske socialdemokrater beholder regeringsmagten. 44 procent af de svenske vælgere foretrækker den nuværende socialdemokratiske statsminister Göran Persson i spidsen for en ny regering, mens 43 procent gerne ser Carl Bildt på posten.
Den svenske statsminister Göran Persson (S) holder alle muligheder åbne for enten at søge samarbejde på venstrefløjen eller på midten.

Japans regerende parti er svækket
*Japans regerende parti LDP er stærkt svækket, efter det i går måtte komme med en lang række indrømmelser til oppositionen for at nå frem til en aftale, der skal redde landets banksektor.
Aftalen indebærer blandt andet, at Japans store bank Long-Term Credit Bank of Japan (LTCB) kommer under statskontrol, mens regeringspartiets plan om at bruge skattekroner til at redde banken skrottes. Keith Henry fra Massachutes Teknologiske Instututs Japan-kontor vurderer, at aftalen er en alvor svækkelse for det regerende parti.
"Det betyder, at den drivende kraft indenfor LDP, hverken i form af partiets personligheder eller politik findes længere," siger Keith Henry til Reuters.

Forårsvalg i Indonesien
*Den indonesiske regering besluttede i går, at det første demokratsiske valg siden Suhartos afgang i foråret skal afholdes den 26. maj til næste år. Til den tid regner regeringen med, at det indonesiske parlament har vedtaget tre nye love om partipolitisk virksomhed, der skal reformere det politiske system i Indonesien.

Tysk valg tegner til at blive en gyser
*Afstanden mellem Forbundskansler Helmut Kohl og hans socialdemokratiske rival til kanslerposten Gerhard Schröder er her godt en uge før valget den mindste, siden valgkampen gik i gang.
Dermed er der lagt op til noget af en valggyser den 27. september, når tyskerne går til valg. I løbet af den sidste uge har Kohl og hans Kristlige demokrater vundet ind på Socialdemokraterne, der har mistet 1,5 procent i meningsmålingerne og nu for første gang ligger under 40 procent. De Kristlige Demokrater er derimod gået en halv procent frem og ligger nu til at få 37,5 procent af stemmerne den 27. september.
Indtil nu har Gerhard Schröder ellers ligget lunt i meningsmålingerne, men meget tyder på, at de tyske vælgere godt kan gå hen og overraske i sidste øjeblik.

Salmonella i hollandsk kød
*Der er fundet rester af den multiresistente salmonellatype DT 104 i et parti importeret oksekød fra Holland, men intet af kødet er kommet ud på det danske marked, idet det allerede er returneret til den hollandske importør.

Motorvejsstop i Nordjylland
*Tidligere trafikminister nu afdøde Jens Risgaard Knudsen's hjertesbarn - mortorvejsnettet i Nordjylland bliver ikke gjort færdigt, hvis det står til socialdemokratiets trafikpolitiske ordfører Lis Greibe. Hun vil have stoppet udbygningen, fordi regningen for den sidste etape til Hirtshals har overskredet budgettet med 330 millioner kroner.
"Derfor må vi stoppe nu. Jeg ved godt, at jeg risikerer, at de nordjyske folketingsmedlemmer ryger i flæsket på mig. Der er ingen, som siger, at de penge, der spares, absolut skal tages væk fra Nordjylland. De skal bare bruges anderledes og mere klogt," siger hun.

DDR's tidligere chefideolog død
*Det tidligere DDR's chefideolog, Kurt Hager, døde fredag i en alder af 86 år. Hager var politbureaumedlem i det tidligere østtyske kommunistparti frem til 1989 og var en af partiets centrale chefideologer. Lige til det sidste kæmpede Hager mod Murens fald og den tyske genforening.
I 1987, da den daværende sovjetiske statschef Mikhail Gorbatjov for alvor indledte demokratiseringsprocessen, udtalte han i et interview med det vesttyske magasin Sterns journalister:
"Ville De, bare fordi naboen begynder at nytapetsere lejligheden, føle Dem forpligtet til også at tapetsere?"
Efter genforeningen i oktober 1990 blev han anklaget for at være medansvarlig for, at de østtyske grænsevagter skød mod alle, der forsøgte at slippe over til Vesten. Men retssagen blev indstillet i 1996, fordi Hager var for svag fysisk og psykisk til at gennemføre sagen.

Endelig dom i Nordisk Fjer-sagen
*Østre Landsret erkendte i går, at de tre revisorer, der er dømt i Nordisk Fjer sagen, har fået krænket deres menneskerettigheder på grund af den lange sagsbehandling.
Dels fordi deres handlinger ikke var forsætlige men kun groft uagtsomme, og at de ikke fik frihedsstraffe, og dels fordi det - uanset navneforbud - har været meget belastende for dem at være tiltalt sammen med de tre direktører i sagen. Og endelig at det ikke var deres skyld, at sagen kom til at vare så lang tid.
Derfor nøjes Landsretten med at stadfæste de tidligere domme. Det har taget syv år og syv måneder fra sigtelse til endelig dom i sagen om Nordisk Fjer.

Arbejdsgivere skal gribe til lommen
*LO vil gøre arbejdsgiverne mere ansvarlige for en aktiv arbejdsmarkedspolitik, om nødvendigt ved at straffe arbejdsgiverne økonomisk.
"Vi er ikke tilbøjelige til at indføre diverse kvoteordninger, men alle arbejdsgiverne skal være med til at finansiere udgifterne omkring de lediges beskæftigelsesvalg," sagde LO-formand Hans Jensen efter et kombineret formands- og forretningsudvalgsmøde i LO fredag. Og LO-formanden foreslår økonomiske sanktioner over for de arbejdsgivere, der ikke er aktive nok.

Royal Navy mangler svømmere
*Det ser skidt ud for den britiske flådes fremtid - en femtedel af alle de unge, som søger ind i det britiske søværn, Royal Navy, kan nemlig ikke svømme og mange er dem er direkte bange for vand.
Og en stor del af dem, der kommer ind til flåden, er så dårlige svømmere, at en talsmand fra det bristiske forsvarsministerium nu opfordrer skolerne til at indføre mere svømmeundervisning.

Chilensk torturcenter lægger til kaj ved Langelinje
*Fredag aften dannede det chilenske skoleskib Esmeralda rammen om det officielle Chiles markering af landets uafhængighedsdag - til stor for fortrydelse for en række herboende chilenere, der under militærdiktaturets dage i Chile blev torturet og mishandlet på selvsamme skib.
En række promonete danskere var inviteret til fredagens festligheder på det tidligere flydende torturcenter, og den chilenske flygtning Hellmut Stuven finder hele begivenheden usmagelig.
"Det svarer til at invitere det herboende jødiske samfund til cocktail i Dachau eller Auschwitz. Alene i Danmark er der fem, der overlevede rædslerne på Esmeralda." I dag vil der være protester ved Langelinje.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her