Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

3. september 1998

Forsvarministeriet går fri i Strædesag
*Forsvarets Auditørkorps konkluderer i den længe ventede undersøgelse i den såkaldte Strædesag, at forsvaret ikke lod politiske vurderinger spille ind, da den 23-årige Peter Stræde for to år siden søgte ind på Sergentskolen, men fik afslag. Undersøgelsen blev iværksat, fordi Peter Stræde mener, at det var hans medlemskab at den venstreorienterede organisation Rebel, der var skyld i afslaget.

Gennembrud i Kosovo-forhandlinger
*En højtstående vestlig diplomat meddelte onsdag, at der er sket et gennembrud i spørgsmålet om Kosovos tilknytning til Serbien.
Serberne og de etniske albanere er blevet enige om, at enhver form for fredsaftale kan revideres om tre år.
"Vi har overstået en vigtig forhindring. En beslutning om den serbiske provins, Kosovos endelige tilhørsforhold til Serbien er udskudt i tre, måske fem år," sagde diplomaten til journalister.
"Det åbner vejen for vigtige samtaler, som gør albanerne i stand til at diskutere noget mindre end reel uafhængighed uden at udelukke den mulighed på lang sigt," sagde han.

Nordkorea afviser Japans kritik
*For første gang siden Nordkorea mandag affyrede et missil over japansk territorium kommenterede Nordkorea affyringen og reagerede på Japans skarpe kritik. Uden at indrømme eller bekræfte, at Nordkorea har affyret missiliet lod en officiel meddelse Japan forstå, at kritikken var "overdrevent postyr" og at "de (Japan) ikke kendte til baggrunden for affyringen."
"Vi advarer Japan og opfordrer dem til at se kendsgerningerne i øjnene og opføre sig mere diskrete fremover over for Nordkorea," lød fra Nordkorea ifølge det koreanske nyhedsbureau, KCNA.
Japan reagerede ved at blokere luftrummet mellem de to lande og meddelte, at nordkoreanske fly ikke vil får tilladelse til at lande i Japan.

Skarp kritik af antiterrorlov
*Det britiske og irske parlament hastebehandlede i går de stærkt kritiserede forslag til nye skrappere antiterrorlove, som den britiske premierminister Tony Blair lancerede umiddelbart efter terrorbomben i Omagh. Trods ændringer, så lovene ikke længere giver mulighed for at dømme en mistænkt alene på baggrund af en politimands vidneudsagn, er der forsat skarp kritik af lovene, som mange mener strider mod almindelige retlige principper.

Det frie marked skal under kontrol
*De sidste ugers voldsomme uro på verdens finansielle markeder fik i går formanden for det tyske socialdemokrati, (SPD) Oskar Lafontaine til at efterlyse en skærpet kontrol med den globale valutahandel, der foregår uden skelen til de nationale økonomiers egentlige værdi.
I den tyske ugeavis Die Woche foreslår Oskar Lafontaine, der kan gå hen og blive Tysklands næste finansminister, at man etablerer en eller form for kontrol.
"Det er nødvendigt med visse restriktioner på valutahandlen, indenfor hvilke de vigtigste globale økonomier (dollar, yen og euro) kan svinge i forhold til hinanden, " siger Oskar Lafontaine til Die Woche.
Han understreger, at den skærpede kontrol ikke skal "neutralisere markedet" men forebygge økonomiske kriser som de, der for øjeblikket hærger den asiatiske og russiske økonomi.

Indonesiske tropper bliver i Aceh
*Indonesien stoppede i går øjeblikkeligt tilbagetrækningen af tropper fra provinsen Aceh efter de seneste dages uroligheder, der har kostet mindst to mennesker livet og flere sårede.
De to mennesker blev dræbt, da indonesiske sikkerhedsstyrker åbnede ild mod oprørske demonstranter.
Indonesien siger, at det er deres pligt at sørge for ro og orden i provinsen, og derfor stopper de tilbagetrækningen. De indonesiske styrker blev udstationeret i provinsen for ni år siden for at bekæmpe et muslimsk oprør. Hadet til sikkerhedsstyrkerne er stort i provinsen, og indbyggerne siger, at de ni års besættelse har været præget af tortur, voldtægter og begravelser af folk i massegrave.

Poltisk hårdknude i Cambodja
*Dagen efter, at Cambodjas valgkommission offentliggjorde det endelige resultat af valget den 26. juli, truer en forfatningskrise landet. Oppositionen med prins Norodom Ranariddh i spidsen nægter fortsat at anerkende valgresultatet og truer med at boykotte parlamentet. Oppositionen mener, at der blev svindlet under valget og kræver valgets vinder Hun Sens afgang.
Hvis oppositionen gør alvor af boykot-truslen, vil det kaste Cambodja ud i en forfatningskrise, fordi parlamentet så ikke kan indkaldes eller træffe afgørelser, hvis næsten halvdelen af medlemmerne udebliver. Hun Sen har nægtet at følge oppositionen krav - men Hun Sen bliver nødt til at danne en regeringskoalition med et af oppositionspartierne, fordi han har brug for to tredjedele af stemmerne i parlamentet for at kunne danne en regering.
Den nationale valgkommission og valgobservatører fra EU og FN har godkendt valget i Cambodja i juli som værende frit og fair.

Politisk krise i Malaysia
*Efter længere tids uenighed om Malaysias økonomiske politik fyrede landets premierminister Mahathir Mohamad med øjeblikkelig virkning finans- og vicepremierminister Anwar Ibrahim. Der fulgte ikke nogen forklaring med meddelelsen om fyringen, men den kommer dagen efter, at regeringen indførte en streng økonomisk kontrol stik som Anwar Ibrahim er modstander af.

SF og K: Miljøkontrol skal styrkes
*SF støtter det konservative forslag om at oprette en særlig statsadvokatur for miljøkriminalitet.
De konservative vil bruge ti mio. kr. på finansloven til at oprette den særlige statsadvokatur, men spørgsmålet er, om beløbet rækker, siger Steen Gade.
"Vi har selv arbejdet en del for at få en særlig statsadvokatur, men det blev afvist. Der blev i stedet sat et arbejde i gang for at styrke advokaturen generelt. Jeg har ikke været særlig tilfreds med det, der er sket," siger Steen Gade.
Ved efterårets forhandlinger om finansloven bør partierne vurdere, om indsatsen har nyttet. Det er ikke nok at bevilge flere penge, der skal også uddannelse og et holdningsskift til at oprette en særlig statsadvokatur, mener SF's miljøordfører.

Skærpet kontrol med adoption
*Fra flere politiske partier stilles der nu krav om skærpet kontrol med adoptionsorganisationer, efter at Danmark Radio tirsdag aften viste dokumentarprogrammet 'Ønskebarnet.' Programmet afslørede, hvordan der i flere tilfælde svindles med lægeerklæringer, så danske forældre uvidende adopterer mentalt handicappede børn.
Organisationen Terre des Hommes, der som en af organisationerne beskyldes for at stå bag forfalskningerne, har på baggrund af udsendelsen bedt om et møde med Justitsministeriet, fordi de mener, at der er tale om en misforståelse. Programmet påviste, at der i flere tilfælde har været tale om svindel med lægeerklæringer og sociale rapporter i Rumænien, som organisationen Terre des Hommes står bag.

ETA opfordrer til dialog
*Det spanske parti, Herri Batasuna, der er den politiske del af den baskiske løsrivelsesbevægelse ETA, opfordrede tirsdag aften de spanske og franske myndigheder til at indlede en dialog og sætte en stopper for deres "undertrykkelsesvanvid."
Opfordringen kommer, efter at fransk politi har anholdt 13 spaniere og en franskmand, der mistænkes for at være ETA-sympatisørerer under en storstilet politiaktion. Men trods de seneste tids rygter om, at Herri Batasuna forsøger at stille en fredsproces på benene efter nordirsk forbillede, er det tvivlsomt, om Herri Batasunas trods opfordringen til dialog er villig til at indgå kompromiser. De kræver fortsat, at myndighederne skal anerkende baskernes ret til "selvbestemmelse og eksistens af en baskisk territorial enhed".

Vi bliver flere og flere
*Juni næste år passerer jordens befolkning seks milliarder mennesker, og samtidig vil verden få sin hidtil største generation af unge mennesker, fremgår det af årsrapporten fra FN's Befolkningsfond (UNFPA).
Selv om befolkningsvæksten er faldet i løbet af de seneste år, forudser rapporten, at klodens befolkning vil vokse yderligere til syv milliarder.
Da den såkaldte "befolkningseksplosion" var på sit højeste, voksede klodens befolkning fra tre milliarder i 1960 til fem mia. i 1987.

Israels præsident opfordrer til valg
*Israels præsident, Ezer Weizman, gjorde onsdag ministerpræsident Benjamin Netanyahus tilhængere vrede ved at opfordre til valg i utide i Israel.
"Jeg vil presse på for, at der udskrives valg, fordi dette land er i krise, og jeg vil gerne høre nogen sige det modsatte," sagde Weizman i Jerusalem.
Han holder Netanyahu og hans højreorienterede koalition ansvarlig for, at fredsbestræbelserne med palæstinenserne er gået helt i hårdknude, og han mener, at nyvalg er nødvendig for at få renset ud, så en ny regering kan få fredsprocessen på skinner igen
Weizman mødtes med lederen af oppositionen, Ehud Barak fra Arbejderpartiet, i denne uge for at tale om muligheden af et valg i utide. Officielt skal der først udskrives valg i år 2000 i den jødiske stat.

Magert resultat efter topmøde
*Det var to stærkt svækkede og tilsyneladende meget trætte præsidenter, der i går satte punktum for et to dages topmøde i Kreml uden de store resultater.
Ruslands økonomiske krise dominerede topmødet, men trods præsident Clintons forsikringer om, at USA og andre vestlige lande vil hjælpe Rusland gennem krisen, blev det ved den moralske støtte.
Clinton gav ingen løfter om yderligere økonomisk hjælp udover den, Rusland allerede har fået fra Den Internationale Valutafond, IMF.
"Kun en fortsættelse af reformerne vil på længere sigt bringe Rusland ud af krisen. Men der er ingen nemme løsninger, og det er kun Rusland selv, som kan løse problemerne," sagde Bill Clinton.
De eneste konkrete resultater af de to præsidenters møde var en våbenkontrolaftale og en samarbejdsaftale. Våbenaftalen indebærer, at de to lande skal orientere hinanden, hvis de affyrer langtrækkende missiler. Desuden skal de ved fælles hjælp tilintetgøre op til 50 ton plutonium, som eller kunne bruges til atombomber. Samarbejdsaftale indebærer et øget samarbejde mellem de to lande indenfor uddannelse, forskning, kultur og massemedier. Våbenkontrolaftalen vurderes af sikkerhedspolitiske eksperter som mindre betydningsfuld, og er et noget ringere resultat af mødet end den amerikanske ledelse havde håbet på.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her