Læsetid: 2 min.

El-værker føler sig forfulgt

7. september 1998

Aukens forslag til energireform ligner en ekspropriation, mener elværkerne og foreslår en indefrysning af de samfundsskabte værdier i stedet

Formanden for Danske Elværkers Forening, Flemming Bay-Jensen, foreslår en indefrysning af de samfundsskabte værdier i elsektoren.
De danske elværker er foudbetalt af forbrugerne. Det kaldes hvile-i-sig-selv-princippet. Miljø- og energiminister Svend Auken har derfor foreslået, at elværkerne skal betale "lånet" tilbage i form af langtidskontrakter om el til fremstillingsprisen.
Det kan elværkerne på inden måde acceptere.
"Så vil vi hellere være med til en indefrysning, så værdierne kommer hele samfundet til gode. Men værdierne, som i dag er bundet i de tekniske anlæg, skal blive i sektoren," siger Flemming Bay-Jensen til Information.

Modspil
Foreningen vil udforme den alternative model til et møde med Svend Auken den 22. september.
"Vi har jo hørt tal mellem nul og 35 milliarder kroner fra ministeriet og mellem 40 og 60 milliarder kroner fra Dansk Metal, så der er noget at spille om," siger Bay-Jensen. Men hvis man gennemfører Aukens forslag, så er der ikke noget at spille om mere, mener han. Så kan de danske elværker nemlig ikke klare sig på konkurrencemarkedet.
Det vil berøve kraftværkerne forudsætningen for deres fortsatte eksistens, siger foreningens bestyrelse i et notat. Og det er det "dårligst tænkelige værn" både for de lave elpriser og vilkårene for fjernvarmebrugerne.
"Påstanden om et "lån" fra forbrugerne savner juridisk grundlag... Modellen kan have ekspropriativ karakter... og være EU-stridig," mener foreningens bestyrelse.
"Det vigtigste er, at vi bevarer vores produktionsapparat og konkurrenceevne og får en præcis plan for, hvornår markedet åbner," siger Flemming Bay-Jensen. Og så mener foreningen heller ikke, der er nogen grund til, at Folketinget og ministeren skal blande sig i, om elselskaberne skal være forbrugerejede andelsselskaber eller have en anden form.

Udvikling koster
"Vi er indstillede på at afvikle kulkraften og investere syv milliarder i vindmøller på havet og i det hele taget udvikle en miljøvenlig elproduktion. Men det kræver jo netop penge til at investere, som vi ikke kan tjene ind, hvis modellen med langtidskontrakter bliver gennemført," siger Bay-Jensen. "Så længe andre lande bliver ved at bygge nye kulkraftværker, er det også vigtigt at bevare den danske know-how om, hvordan man udnytter kullene bedst muligt og med mindst muligt CO2-udslip", tilføjer han.
Dansk Ingeniørforening holder mandag eftermiddag en konference om energireformen. Tage Dræby, der er formand for Ingeniørforeningens erhvervspolitiske udvalg - og næstformand i Energimiljørådet, mener, at produktionsselskaberne får svært ved at opspare kapital til nye investeringer.
Han frygter, at kompetencerne i sektoren går tabt, hvis ikke vilkårene bliver skruet sådan sammen, at selskaberne bevarer muligheden for at udvikle sig, primært med andre teknologier end kul.
Tage Dræby advarer også mod at indrette lovgivningen sådan, at man bliver nødt til at lukke danske kulværker, som er miljømæssigt bedre og mere effektiv end konkurrenternes i udlandet.
Og han peger på, at benzinselskaberne står klar, hvis elværkerne ikke selv har råd til at investere i fremtidens energi-teknologi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her