Læsetid: 3 min.

Den evige ko

7. september 1998

Kloningsteknikken har gjort det muligt at redde en truet ko-race - men tyren er borte for evigt

For halvandet år siden stod der på denne plads en lidt fortænkt artikel. En af den slags tekster, hvor forfatteren - undertegnede - udmaler et af den moderne bioteknologis hypotetiske dilemmaer for at skabe om ikke tvivl, så i alt fald eftertænksomhed hos læserne om teknologien og dens berettigelse.
Artiklen handlede om gorillaen Copito. Den var 30 år gammel og sad - sidder måske stadig - i Barcelonas Zoologiske Have og udfyldte rollen som byens maskot. Copito var - er? - nemlig albino. Angiveligt den eneste albino-gorilla i verden. De sidste forgæves forsøg på at få gamle Copito til at avle hvide unger var gjort, og derfor rejstes spørgsmålet: Når nu det har vist sig muligt at lave tro kopier af får og endog af rhesus-aber via den ny kloningsteknik, kan verden så tillade sig at lade et bogstaveligt talt enestående dyr forsvinde?

Lady I, II, III...
Der blev sagen og dilemmaet stående.
Indtil den 29. august i år. På den dag bragte tidsskriftet New Scientist en lille nyhedshistorie om koen Lady.
Lady har i nogle år været det eneste overlevende eksemplar af den new zealandske ko-race Auckland Island. Når Lady døde, ville Auckland Island-køer alene være noget, man viste billeder af og fortalte sine børn om.
Men nu er Lady blevet udødeliggjort. Efter forgæves forsøg for nogle år siden på at befrugte Lady med tilbageværende, nedfrossen sæd fra en tyr af den forsvindende race, indledte forskeren David Wells for nogen tid siden et forsøg med at klone Lady.
Som skotske forskere gjorde det med fåret Dolly, tog David Wells fra Ruakura Research Centre i Hamilton nogle celler fra Lady, placerede cellekernematerialet inden i en tømt celle fra en almindelig ko og placerede denne celle i en rugeko. Her udviklede et foster sig med et arvemateriale helt identisk med Ladys, og den 31. juli nedkom rugekoen med en kalv, der var en tro kopi - en klon - af Lady. Denne Lady II vil nu kunne vokse op og dens celler anvendes til yderligere kopiering - så længe verden ønsker at have køer af racen Auckland Island.

Ko-drømme
Eftersom Lady II er en ko, og eftersom der tilsyneladende ikke findes overlevende tyre af den sjældne race, så vil det ikke være muligt at gøre Lady II gravid med en han af sin egen race og på den måde øge bestanden med nye køer og tyre. Som man må forstå historien, vil det derfor alene være muligt at bevare den næsten uddøde race ved 'ukønnet formering', altså ved at klone Lady og dens kopier igen og igen.
Derved kommer man i den enestående situation, at en udryddelsestruet art overlever - men kun i form af hunner. I al fremtid må lady'erne indstille sig på, at Auckland Island-tyre og dét, de kan levere af fornøjelser, alene er noget, man kan drømme om.
Auckland Island-tyren er uddød. Koen leve.
Sidste: Ifølge det videnskabelige tidsskrift Nature anklages det skotske Roslin Institute - instituttet der klonede Dolly - nu for at have stjålet et sjældent eksemplar af den udryddelsestruede indiske Vechur-ko. Den indiske ko er den mindste ko i verden - på størrelse med en stor ged - men værdifuld på grund af sin fede mælk og robuste natur. For ti år siden var bestanden nede på otte individer, men en sidste øjebliks indsats har nu sikret en lidt større bestand. Det er den kendte indiske forsker og aktivist Vandana Shiva, som anklager Roslin for at have udsmuglet gen-materiale fra Vechur-koen for at lave kloningseksperimenter på den.
Roslin Institute afviser kategorisk. jsn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu