Læsetid: 2 min.

Filmkonsulenters magt beskæres

8. september 1998

Ny filmpolitik besluttes i denne uge: Beslutningstagere fra administration og direktion vil få øget indflydelse på filmudbudet

Der blæser nye vinde på Filminstituttet. Så kraftige, at en af stedets hæderkronede institutioner, konsulentsystemet, vakler. Efter hvad Information erfarer, vil Filminstituttets bestyrelse en af de kommende dage beslutte, at konsulenterne ikke længere egenhændigt skal indstille indkomne filmprojekter til støtte. Det skal fremover gøres sammen med den nyoprettede Udviklingsafdeling.
Hvis konsulenterne er uenige med Udviklingsafdelingen i, hvilke projekter der skal realiseres, vil direktør Thomas Stenderup tage den endelige beslutning. Som direktør for både spillefilms- samt kort- og dokumentarafdelingen på Filminstituttet, er han en magtfuld mand. Tilmed leder han selv den nyoprettede Udviklingsafdeling, der er hans hjertebarn.

Intern uenighed
Denne nye dagsorden vil efter alt at dømme indskrænke konsulenternes magt og beslutningsdygtighed voldsomt. En udvikling, som der - efter hvad Information erfarer - langt fra er enighed om i Filminstituttets interne organer, hvor konsulenternes suveræne, uafhængige beslutninger - baseret på kunstneriske vurderinger - i årtier har tegnet den filmpolitiske linie.
Filminstituttets bestyrelse synes delt i spørgsmålet. Men meget tyder på, at der er tilstrækkelig opbakning bag Stenderups planer til at få dem gennemført.
Kernen i, hvad man har kaldt Verdens bedste filmlov, har i en årrække været det såkaldte konsulentsystem. Det har på spillefilmsområdet betydet, at to voksenfilmkonsulenter og en børnefilmkonsulent reelt (om ikke formelt) bestemte, hvilke projekter der skulle nyde godt af statsstøtte og dermed få mulighed for at blive realiseret.
Notabiliteter som Lars von Trier, Bille August, Thomas Vinterberg og Nils Malmros er alle blevet sat i gang ved hjælp af konsulentsystemet. Og dansk films opblomstring i de senere år har efter mange filmfolks mening forbindelse med denne ordnings muligheder for ubureaukratiseret personlig stillingtagen og støtte til de spirende talenter.

Ud med det smalleste
Samtidig er der med konsulenternes sanktion lavet en del såkaldt smalle film med meget små tilskuertal.
Nu skal der strammes op om støtten. F. eks. prøver at Thomas Stenderup at omdefinere begrebet smalle film:
"Danske film med under 10.000 besøgende i biograferne skal ikke have plads i Filminstituttets støttesystem," udtaler han til fagbladet Rap. "Det er vigtigt, at det tidligt i forløbet gøres klart, hvad filmen skal kunne klare publikumsmæssigt - og hvilket publikum, den henvender sig til. Men selv smalle film skal ses af mindst 10.000 i biograferne," siger han.
Blandt nyere film, der ikke opfylder disse kriterier, kan nævnes Portland, Den attende og efter alt at dømme Nonnebørn og Forbudt for børn - alle overvejende positivt modtaget af anmelderne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu