Læsetid: 3 min.

Filmstjerner hjælper Slovakiets stærke mand

24. september 1998

Ministerpræsident Meciar bruger alle pr-tricks for at vende oppositionens føring før fredagens valg

BRATISLAVA - Ledelsen af en stor international bank undrede sig stærkt over tilbuddet om at få gratis reklamer ved et tv-transmitteret arrangement i et stort stadion i Bratislava.
Men den lugtede lunten og sagde nej tak.
Det var nemlig et vælgermøde for ministerpræsident Vladimir Meciar og hans parti, HZDS. Og det ville næppe være nogen god reklame for banken at blive taget til indtægt for det selskab.
Andre har været mere letsindige. Jean-Paul Belmondo kom med hustru og søn for at være med til indvielsen af en ny motorvej. Belmondo nåede dog lige at blive syg i allersidste øjeblik, så sønnen fik lov til at optræde alene med Meciar. Det skete som erstatning for Formel 1-kører Michael Schumacher, der havde forstået at sige fra i rette tid.
Her taler vi imidlertid blot om nogle af de kendte personer, som ministerpræident Meciar har inviteret på besøg som led i hans valgkamp op til valget, som foregår i morgen fredag og på lørdag.
Tidligere på ugen var den franske skuespiller Gerard Depardieu på besøg sammen med sin italienske kollega, Claudia Cardinale. Begge sagde pæne ting om Meciar foran rullende tv-kameraer og en jublende menneskemængde.
Og ved en motorvejs- åbning ugen før optrådte Meciar sammen med topmodellen Claudia Schiffer. Men det var lige ved at give bagslag. For en uafhængig radiostation påstod, at Meciar havde betalt hende op imod én million kroner for hendes optræden. Det nødvendiggjorde, at Meciar fik skaffet sendetid til hende i det statslige fjernsyn, så hun kunne berolige skatteyderne med, at det var Citroën, som havde betalt hende for at være med til at åbne denne motorvej mellem Slovakiet og EU!

Opkøbte tv-station
Meciar har i det hele taget megen sans for mediernes rolle i valgkampen. Chefen for den uafhængige tv-sender Markiza undrede sig meget en morgen, da han af et nyt vagtværn blev forment adgang til fjernsynsstationen. Den var i nattens løb blevet købt op af et konfektionsfirma, som ellers hidtil havde været i økonomiske vanskeligheder. Formodningerne i Slovakiet går nu på, at opkøbet skyldes, at tv-stationen havde gjort reklame for modkandidaten Rudolf Schuster, der også er borgmester i den næststørste slovakiske by, Kosice, og at konfektionsfirmaet har 'lånt' pengene af HZDS' fyldte kasse, som hidtil skal have givet mere end 100 mio. d.kr. ud på valgkampen.
Rudolf Schuster er Meciars hovedmodstander. Meciars styrke er nemlig hans forbundethed med folket. Han for-står at give sig som den jævne mand. Mange slovakker, især i provinsen, beundrer ham som den, der sætter handling i stedet for ord. Det var ham, der fremkaldte slovakkernes løsrivelse fra de dominerende tjekker i den fælles stat. Det var ham, der ændrede privatiseringen derhen, at der først skulle skabes en klasse af slovakiske virksomhedsejere, inden man ville lade udlændingene komme til. Og det er ham, som har sørget for at begrænse det ungarske tidligere herrefolks muligheder i Slovakiet.

Peger på resultater
I modsætning til de hidtidige oppositionsledere, der på intellektuelles vis snakker om demokrati og mindretalsrettigheder og magtbalance, forstår Meciar at pege på resultater, bl.a. netop udbyggelsen af infrastrukturen og den forholdsvis hurtige overgang til privat ejendomsret. At denne så har ført til, at de tidligere statsvirksomheder så at sige alle er i hænderne på folk fra HZDS, og at disse kun har betalt ca. 20 pct. af virksomhedernes reelle værdi - så der i dag af den grund mangler penge i statskassen - er en sag, som ikke alle er lige godt i stand til at gennemskue.
Farligt for Meciar er det imidlertid, at Rudolf Schuster også er en handlingens mand, som har forstået at bringe økonomisk udvikling til Kosice.

Opposition spås sejr
Meningsmålingerne læg-ger således op til en sejr for oppositionen, som ud over Schusters parti, SOP, består af det borgerligt-liberale valgforbund, SDK, det demokratiske venstre, SDL, og det ungarske mindretal, SMK. Valgprognoser går på, at oppositionen vil kunne erobre op til 95 mandater mod den nuværende regeringskoalitions forventede 55.
Men ingen ved, hvad Meciar kan trække frem af trumfkort de sidste dage før valget: ingen ved, hvor fair valget vil forløbe; ingen ved heller, om det er med henblik på et valgnederlag, at Meciar netop har sørget for at indsætte en HZDS-general som militærets øverste chef.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her