Læsetid: 3 min.

Fogh-tilbud om fredelig finanslov

8. september 1998

Venstre klar med 'realistiske' krav til finanslov - Dagpengereform og nedsættelse af selskabsskat er to hovedkrav

Venstre har nu definivt opgivet de seneste års demonstrative liberale politik og satser med "realistiske" krav at få indflydelse på Mogens Lykketofts finanslov.
"Det oplæg Venstre lægger frem i dag er et tilbud til regeringen om en bred politisk aftale. I vores oplæg har vi udarbejdet en række punkter, som vi mener, det er realistisk at tale med regeringen om. Vore forslag og sparekrav er reduceret i forhold til det forslag vi lagde frem med de konservative sidste år. Vi har ikke ændret synspunkt, men vi indser, at vi ikke på nuværende tidspunkt kan komme igennem med sådant et oplæg," sagde Anders Fogh Rasmussen ved præsentationen af V-oplægget 'Velfærd og valgfrihed'.
Netop forskellen til Venstres egne udspil til finanslovsforhandlinger under Uffe Ellemann-Jensens ledelse og forskellen til de konservatives udspil er påfaldende.
Hvor partiet tidligere har spillet ud med sparekrav på 20 mia. kr. efterfulgt af en veritabel omfordeling til fordel for erhvervslivet, så er det samlede sparekrav denne gang på 11 mia. kr. Det er seks mia. kr. mere end regeringen selv har forestillet sig.
I modsætning til Venstre har de konservative fortsat strategien fra de seneste år, også i år vil de konservative spare godt 20 mia. kroner og bruge godt 11 mia. på lettelser over for erhvervslivet.
Venstre vil først og fremmest spare de ekstra milliarder på dagpengeområdet, her skal der i alt hentes 5,4 mia. kroner. Det er da også her, stridspunkterne i de kommende forhandlinger kan komme til at ligge.
Venstre foreslår som regeringen at fremrykke aktiveringen for arbejdsløse fra to til et år. Som konsekvens vil partiet forkorte den samlede dagpengeperiode fra fem til tre år, her har Marianne Jelved som den eneste minister ind til nu åbnet for at forkorte perioden, men kun til fire år.
Venstre mener, at unge under 30 og ældre over 50 skal aktiveres efter kun et halvt års arbejdsløshed. I dag sker aktiveringen for de to grupper først efter to år. Endelig vil Venstre halvere dagpengene for unge mellem 25 og 30 på samme måde som det allerede er sket for unge mellem 18 og 25 år.
Mens der skal spares på dagpengene, skal beskatningen på erhvervslivet lettes. Hovedkravet her er en nedsættelse af selskabsskatten fra 34 til 28 procent for at mindske erhvervslivets omkostninger. Resultatet skulle i følge Venstre blive et "puf" til eksporten.
Forskellen mellem Venstre og konservative er her særligt tydelig.
"Vi er enige med de konservative i, at vi hellere vil have sænket indkomstskatterne end selskabsskatten, men det er ikke et frit valg, fordi pinsepakken har fastlagt indkomstskatterne i de næste fire år," siger Anders Fogh Rasmussen.På den baggrund stiller Venstre i modsætning til de mere profilsøgende konservative sit forslag om at lette selskabsskatten.

Sygehusreform
Ved siden af de store indgreb i dagpengesystemet og erhvervsbeskatningen, så ønsker Venstre en reform af sygehusområdet, hvor hovedpunktet er at styrke patienternes frie valg mellem offentlig og privat behandling. Anders Fogh Rasmussen erkendte ved fremlæggelsen, at "vi har haft svært ved at få gennembrud på de felter, hvor vi prioriterer borgernes frie valg, vi håber på et gennembrud, så vi kan rykke på det her område".
Hvor Venstre sammen med de konservative tidligere har krævet store besparelser på u-landsbistanden, foreslår partiet nu, at stigningen i u-landsbistanden stoppes. Til gengæld skal u-landsbistanden kulegraves for at vurdere, hvordan de godt 11 mia. kroner hjælper. Vurderingen skal omfatte gevinster for både økonomien, menneskerettighederne og udviklingen af demokratiet.
Anders Fogh Rasmussen understregede i et ordvalg, der mindre om Mogens Lykketofts, at reformer er vigtigere end, om der kan spares 100 millioner kroner mere eller mindre på næste års finanslov. Enigheden her må dog ikke blive en "sovepude" for Mogens Lykketoft, Venstre skal have en stramning af finansloven for at sige ja til et forlig med regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her