Læsetid: 2 min.

Folkeligt krav om reformer i Malaysia

22. september 1998

Fængslingen af den tidligere finansminister har fået tusindvis af demonstranter til
at kræve reformer

Den store elektriske Orangutang, der er logo for de 16. Commonwealth Lege, smilede og vinkede glad fra sin plads på den store Merdeka (frihed) Square i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, i går.
Men de festligheder, der skulle markere legenes afslutning, med overværelse af den britiske Dronning Elisabeth, blev overskygget af landets politiske uro.
For anden dag i træk var der voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi, da flere tusinde mennesker havde forsamlet sig foran en retsbygning i hjertet af hovedstaden, hvor de protesterede mod fængslingen af den tidligere finans- og vice ministerpræsident Ibrahim Anwar.
Selv om politiet brugte både tåregas og vandkanoner, tog det styrkerne mere end tre timer og 50 arrestationer at opløse demonstrationen.

Beskyldt for svindel
Anwar Ibrahim blev afsat fra posten som finansminister den 2. september, da landets ministerpræsident, Mahathir Mohammed, beskyldte ham for blandt andet korruption, svindel og bagvaskelse.
Ibrahim afviser pure beskyldningerne og siger, at han er blevet smidt ud af regeringen, fordi han kræver gennemgribende reformer i det kriseramte land.
Malaysia har i 17 år været styret med hård hånd af ministerpræsident Mahathir Mohamad.
Den økonomiske krise, der gjorde det af med Indonesiens præsident Suharto, og som har banet vejen for nye ledere i andre lande, har også sendt Malaysia ud i en økonomisk nedtur.
Men den 72 årige Mahathir, sidder stadig tungt på magten. Anwar Ibrahim, der efter sin fyring har turneret rundt i landet og fået støtte fra tusindvis af malaysiere, blev anholdt søndag, efter at have ført an i en demonstration på over 30.000 mennesker, der krævede ministerpræsidentens afgang og krævede økonomiske reformer.
Anholdelsen skete efter en lov, der tillader tilbageholdelse uden sigtelser og retssag, men ifølge myndighederne, er det anklager om blandt andet korruption og sodomi, der førte til fængslingen.
Men iagttagere mener, at anholdelsen og myndighedernes hårde kurs mod demonstranterne er udtryk for Mahathirs frygt for en voksende reformbevægelse med Anwar i spidsen.

Hård linje overfor IMF
Mahathir står for en hård linie overfor den Internationale Valutafond (IMF), og det han kalder den nye form for vestlig kolonialisme.
Han nægter at imødekomme de skrappe krav IMF stiller for at støtte landet, mens Anwar er mere positiv over for de vestlige krav til landets økonomi.
Vestlige medier har længe spekuleret i hvornår Anwar ville tage over, og sidste år potrætterede Time Magazine Anwar som en af Asiens nye liberale ledere, der ville komme til magten efter Mahathir Mohammed.
Demonstrationer med tusindvis af mennesker er usædvanlige i Malaysia, hvor en bred koalition af partier, med forskellige etniske baggrunde (UNMO) har været ved magten siden landet blev uafhængigt i 1957.
Men en talsmand for UNMO sagde i går, at sammenstødene mellem politi og demonstranter ikke var "særligt alvorlige."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her