Læsetid: 3 min.

Forsøgsdyr lemlæstet

15. september 1998

Folketeatret opgiver Ulla Dahlerups 'Forsøgsdyr' efter reel omskrivning af manuskript

"Dette er et mareridt. Forsøgsdyr er ikke bare halveret, men ødelagt," skrev dramatikeren Ulla Dahlerup forleden til Teaterdirektør Preben Harris. I går meddelte Preben Harris, at stykket er taget ned.
"Der har været en række uheldige omstændigheder, og publikum og teatret kan ikke være tjent med at presse en premiere igennem på de vilkår," siger Harris.
En måned efter Folketeatrets prøvestart på Dahlerups stykke, som er skrevet i 1994 efter Dahlerups artikelserie om fostervandsdiagnostik i Ekstra Bladet, får dramatikeren et opkald fra en af de medvirkendes skuespillere, som spørger, om Dahlerup er klar over, at der øves hærværk mod hendes manuskript.
Dahlerup retter henvendelse til Preben Harris, som erfarer, at prøveforløbet er endt i kaos. Instruktør Giacomo Campeottos Forsøgsdyr viser sig at være en veritabel omskrivning af Dahlerups tekst.
"Overlægen taler f.eks. ikke mere som en akademiker men siger: 'Jeg kæmper pissehårdt for det professorat ... skal jeg kontrolleres i hoved og røv'," skrev Dahlerup til Harris.
Og overlægen er ikke den eneste figur, der får med grovfilen. Her er f.eks. Dahlerups beskrivelse af en jalousiscene mellem overlægen og fruen efter overlægens hjemkomst fra en konference i Australien:
Mathilde: Hvem var det, der kørte dig hjem fra lufthavnen?
Anders: (såret) Er det et forhør, det her! En af direktørerne for medicinalfirmaet Johnson og Washington, hvis du endelig vil vide det.
Mathilde: I en rød Morris Mascot! Se på mig, kan du ikke se mig i øjnene?
Anders: Det er oprørende, lige så snart jeg kommer hjem, laver du ballade! Jeg havde regnet med, at når jeg kæmper så hårdt for at gøre mig urørlig til det professorat, så ville du omsider sørge for, at der var ordnede forhold herhjemme og system i tingene. (...) Du skal sørge for det praktiske. Er du med!
Mathilde: (Med tårer i øjnene) Jeg vil ikke skændes.
Anders: Så lad være.
(Tavshed. Fra børneværelset høres hosten)
Efter en tur på Campeottos operationsbord fremstår scenen som følger:
Anders: Jeg er ved at tabe håret.
Mathilde: Skidt med det .... hvor er du mest træt? ...her...her... eller hér?
Anders: Så sover vi. Godnat.
Mathilde: Godt, så må jeg jo gå i byen, siden du er blevet impotent. Der er heldigvis andre mænd i verden end dig! Sig noget til mit hjerte.
Anders: Du er mit hjertes inderste elsker, det er derfor, jeg altid har lyst til at kneppe dig.

Ond godsejer uvidende
"Jeg har erfaret, at Giacomo Campeotto er blevet afvist to gange ved instruktøruddannelsen med den begrundelse, at han var for konventionel. Jeg tror, han har villet bevise, at han kunne lave noget absurd ved at ændre på mit stykke," siger Ulla Dahlerup, der skrev Forsøgsdyr i genren psykologisk realisme.
"Hvis man laver absurd teater ud af et psykologisk realistisk stykke, er du nødt til at skrive det hele om. Og når du kommer til vejs ende, er der intet tilbage."
"Preben Harris, der om formiddagen er den onde godsejer i Lars von Triers Morten Korch-projekt, var ikke klar over, hvad der skete med stykket," siger en rystet Ulla Dahlerup, der har sendt Forsøgsdyr til andre teatre, vedlagt Campeottos udgave til sammenligning.
At der er tale om to forskellige stykker med samme titel turde fremgå af følgende:
Maria: (Forpustet ind, smider en stak dataudskrifter:) Så nåede vi det. Værsågod: Kromosom-analyser af 35.000 fostervandsprøver taget her på afdelingen på et år!
Samme scene i Campeottos udgave:
Mathilde: Du glemte at give mig din bilnøgle.
Anders: Din bilnøgle!
Mathilde: Anders! Min fototaske ligger i bagagerummet. Jeg har travlt.
Anders: Nå. Jeg skal til morgenkonference.
Puk: Overlæge Anders Beck! Godmorgen, mit navn er Puk Justesen. For 17 år siden, da jeg var gravid med Emma...
Anders: Jeg har desværre ikke tid.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Giacomo Campeotto.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her