Læsetid: 4 min.

Gajdar: Kommunisterne styrer Rusland

23. september 1998

De fleste russere demoraliseret og venter blot på en diktator, der kan genoprette ro og orden og føre landet ind i markedets paradis, siger den tidligere ministerpræsident

MOSKVA - Den 42-årige Jegor Gajdar var ministerpræsident fra november 1991 til december 1992. Han var en af de førende fortalere for den økonomiske "chokterapi", og han opfattes stadig som en yderst indflydelsesrig mand.
På et tidspunkt, hvor Rusland synes at have vendt ryggen til de liberale reformer, fremlægger han her sit syn på krisen.
- De har kaldt Jevgenij Primakovs regering "kommunistisk", men der er jo også midtsøgende folk i den. Skal man ikke være lidt mere nuanceret?
"Nej. Vi har en venstreorienteret, kommunistisk regering, som støtter sig på flertallet til venstre i Dumaen og vil lade sig påvirke af det."
"Desuden er det en stor overdrivelse at sige, at Vort Hjem er Rusland (tidligere ministerpræsident Viktor Tjernomyrdins parti) er et centrum-højre parti. Det har altid været stærkt knyttet til kommunisterne. Dets medlemmer af den nye regering vil repræsentere højrefløjen, men det er en udvandet højrefløj."

Bizar reform
- Betragter De det som enden på reformerne?
"I den sidste tid har ordet 'reform' antaget en bizar betydning. Det var Tjernomyrdins yndlingsord. Jeg er sikker på, at også den nye regering vil efterplapre det som et fadervor. Og på en måde vil de have ret: At gøre rubelen ikke-konvertibel vil f.eks. være en virkelig reform... Spørgsmålet er, i hvilken retning det går - frem eller tilbage."
- Er Rusland på vej tilbage til fortiden?
"Det er ikke en tilbagevenden til socialismen - snarere til den mellemperiode, hvor det socialistiske system ikke længere fungerede, og hvor markedsmekanismerne endnu ikke var på plads. Som i Polen i 1989 og i Rusland i 1990-91."
- Journalisterne frygter genindførelse af censuren. Hvad tror De?
" Det er en alvorlig trussel. Når man læser kommunisternes presse, ser man tydeligt, at kontrol med medierne er et af deres vigtigste mål."

Ineffektiv politik
- Primakov har endnu ikke afsløret sit program. Hvad tror De, hans politik vil gå ud på?
"Den vil bygge på tre ting: Han vil trykke flere pengesedler, bruge disse penge og forsøge at dirigere økonomien. Vi ved endnu ikke, hvor mange penge han vil sætte i omløb, og tiden vil vise, om resultatet bliver en voldsom, men stabil inflation som i 1994 eller en hyperinflation."
"Hvad angår forsøget på at regulere økonomien, ser vi allerede nu, at regionerne er begyndt selv at indføre priskontrol. Også regeringen vil forsøge at udvide sit manøvrerum for at modvirke inflation og prisstigninger. Men dens politik vil meget hurtigt vise sig at være ineffektiv og virkningsløs."
- Man siger ofte, at krisen er et resultat af de reformer, der blev sat i gang under Deres regering. Begik De fejl?
"Jeg ledede regeringen indtil december 1992. Derefter kom Tjernomyrdin til magten med begejstret støtte fra det kommunistiske flertal i Den Øverste Sovjet (det daværende parlament). Man skal virkelig have en livlig fantasi for at betragte ham som en liberal reformtilhænger. Tværtimod er det opbremsningen af reformerne, der har udløst krisen."

Mangler ikke generaler
- I Tjernomyrdins regering var der dog også folk, som stod Dem nær, f.eks. Anatolij Tjubajs.
"Tjubajs var ikke regeringsleder. Faktisk forsøgte mange af mine forbindelser i regeringen at forhindre afviklingen af markedsmekanismerne. Men de fik aldrig tilstrækkelig mulighed for at gennemføre de nødvendige reformer. Det var jo først i foråret og sommeren 1997, de reformvenlige kræfter blev dominerende i regeringen. På det tidspunkt oplevede vi et rentefald og en begyndende vækst. Men i efteråret 1997 blev deres indflydelse igen mindsket."
- Hvordan bør de vestlige lande reagere nu?
"De er nødt til at diskutere med regeringen. De økonomiske forbindelser vil blive opretholdt, og det er vigtigt, at bistanden bliver gjort betinget af en politik, der sikrer økonomisk stabilitet."
"I øvrigt er jeg ikke enig i, at man kan tale om Vestens ansvar: Det er at lægge skylden over på andre. Årsagen til krisen er den manglende politiske vilje til at bringe det finansielle system i orden."
- Man hører ofte udtrykket 'det bulgarske scenario' brugt om det, der nu sker i Rusland.
"Det er det optimistiske scenario. Det er muligt. I Bulgarien stod reformerne i stampe i flere år; derefter kom post-kommunisterne til magten, og meget hurtigt så man de katastrofale resultater. Da de blev styrtet, kunne demokraterne genoptage de afbrudte reformer.
Men der er også et pessimistisk scenario. Når man læser pressen, kan man konstatere, at der er ved at opstå en personkult: dyrkelsen af general Pinochet i Chile. Det store flertal i samfundet er demoraliseret og venter blot på en diktator - en stærk mand, der kan genoprette ro og orden og føre landet ind i markedets paradis."
- De tænker på general Lebed?
"Vi har ingen mangel på generaler, der er parate til at trække i Pinochets uniform."
- Hvordan ser De præsident Jeltsins fremtidige rolle?
"Han har begået alvorlige fejl. Han har praktisk taget afgivet den økonomiske og sociale politik (til regeringen), men han har stadig én forpligtelse: at garantere de demokratiske rettigheder. Jeg håber, han vil påtage sig den."

© 1998 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her