Læsetid: 1 min.

Gamle fjender mødes i Cambodja

23. september 1998

Regeringsleder Hun Sen går ind i drøftelser med utilfreds opposition, der har anklaget ham for valgsvindel

For første gang siden parlamentsvalget i juli og de efterfølgende voldsomme uroligheder i Cambodja, mødtes landets regeringsleder, Hun Sen, i går med oppositionspolitikeren prins Norodom Ranariddh og hans allierede Sam Rainsy.
Mødet er bemærkelsesværdigt, fordi Ranariddh og Rainsy hidtil har nægtet at anerkende resultatet af valget, som de mener Hun Sens Cambodjas Folkeparti (CPP) vandt ved hjælp af trusler og snyd.
Selv om partiet vandt, fik CPP ikke stemmer nok til at kunne mønstre det totredjedelsflertal, der skal til for at danne en regering. Hun Sen er derfor tvunget til at indgå en koalition med mindst et af de to store oppositionspartier.
Men Ranariddh og Rainsy, har hidtil nægtet at indlede forhandlinger med Hun Sen, med mindre deres beskyldninger om valgsvindel bliver undersøgt.
De kræver stemmerne talt op igen og hævder, at fordelingsnøglen - der fordeler antallet af pladser i parlamentet til de forskellige partier - er blevet ændret på ulovlig vis.
Hun Sen talte ikke med journalister efter gårsdagens møde, men ifølge Ranariddh er Hun Sen villig til at undersøge selve stemmeoptællingen. Men fordelingsnøglen er ifølge Hun Sen et spørsgmål for den nationale valgkomité.
Det eneste konkrete resultat af mødet var, at de tre enedes om at indlede forhandlinger om dannelsen af en ny regering. Alligevel er mødet et vigtigt skridt på vejen hen i mod en løsning af landets politiske krise.
"Det var et godt møde. Der er stadig problemer, men vi har gjort fremskridt og er enige om at fortsætte," sagde Ranariddh efter mødet til nyhedsbureauet Reuters.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her