Informations læsere kommer med forslag til markering af årtusindskiftet
Herhjemme
Nu er der 458 dage til den største pseudobegivenhed i vor tid. Jeg ved det, fordi jeg dagligt passerer Den jyske Avis' københavnske filial, prunkløst anbragt på Kongens Nytorv. Som man vil vide fra den diskrete reklamekampagne desangående, har Den jyske Avis og et japansk bilfirma udstyret en hel ekspedition, som pløjer Jorden rundt for at lede efter det svindende årtusinde. Og i den anledning tæller avisen nedad mod overgangen til år 2000. Og der er altså 458 dage til.
De kan jo hurtigt få ben at gå på. Landsfader Nyrup har da også nedsat et udvalg, der skal finde på noget spektakulært at fejre årtusindskiftet med (og i dag gider vi ikke diskutere, om det finder sted 31. 12. 1999 kl. 24.00 eller 31. 12. 2000 samme tidspunkt). Udvalget har efter sigende stadig ikke fundet på noget, ud over at bevilge en pæn sum penge til andre, hvis de kan få nogen ideer.
Herværende dagblads beskedne indsats består foreløbig i den konkurrence, vi udskrev i august under titlen "Hjælp Nyrup". Heldigvis har en god snes læsere taget handsken op, og vi iler med at videregive deres tanker til det statsministerielle udvalg.
Da vi jo var så uforsigtige at sætte seks flasker champagne på højkant, har vi også set os nødsagede til at nedsætte en dommerkomité til fordeling af de perlende drikke. Denne komité har besluttet at dele førstepræmien mellem to læsere, som har indsendt variationer over samme forslag. De foreslår, at man omkring midnat 31. 12. 1999 slukker for al ikke strengt nødvendigt lys og afstår fra anvendelse af fyrværkeri, således at det blev muligt bare én enkelt gang at opleve mørket og nattehimmelen. Denne mørkelægning kunne så passende bruges til at meditere over det, der var, og over det, der bør komme. Forslaget er energibesparende, principielt gennemførligt og præget af en vis værdighed, som kunne klæde den trods alt unikke begivenhed smukt.
Suspendér Murphys lov
Det samme kan man ikke sige om de forslag, der belønnes med anden- og tredjepræmie. De rummer til gengæld et mål af humoristisk originalitet. Således foreslår vinderen af 2. præmien (i en nærmest ulæselig e-mail), at man med virkning fra 31. 12. 1999 suspenderer Murphys Lov. Det er den, der siger, at hvis noget kan gå galt, så gør det det også. Uden Murphys lov ser det nye årtusinde straks bedre ud.
Vinderen af 3. præmien har en hel række mere eller mindre vidtløftige ideer. Han får præmien for specielt den, der går ud på at privatisere tiden. "Så kan vi købe den nødvendige tid, og behøver dermed ikke at leve på lånt tid," skriver han med en formulering, der må glæde unge nyliberale løver.
Også uden for præmietagernes kreds var kreativiteten betydelig. En læser foreslår således, at vi sælger eller leaser vore dygtige politikere ud i en årrække til lande, der mangler kvalitetspolitikere. Så kunne almindelige mennesker passe på Danmark i mellemtiden, og gensynsglæden ville være stor, når politikerne efter en årrække vendte tilbage.
En anden deltager foreslår, at der nedsættes et udvalg til at se på årtusindskifte-problematikken i lyset af overgangen fra år 999 til år 1000 - også for at finde anvendelige præcedenser til løsning af de forventede edb-problemer.
Et af de mest gennemarbejdede forslag går ud på at få Benny Andersen til at skrive tekst og Lars Lilholt musik til en ny folkesang og -dans, som kunne forene landet nytårsaften, mens alle drak statsbetalt champagne. Det sidste lyder fornuftigt, men Lars Lilholt-elementet fik denne skribent til at nedlægge veto mod ideen.
Et samlet Norden
Et forslag med dynastisk perspektiv går ud på at tvinge Kronprins Frederik til at fri til den svenske prinsesse Victoria, så vi ad den vej kunne få Norden samlet - idet Norge forudsættes at følge med som den tynde olie. Desværre indeholdt forslaget nogle upassende bemærkninger om HKH Kronprinsens virilitet, så også her faldt et veto.
Vi kan ikke støtte ulovligheder, men et forslag om at etablere lagkageaktionsgrupper, som kunne sige "tak for det gamle år" ved at bombardere betydningsfulde jakkesæt har dog sine charmerende sider.
Endelig overvejede dommerkomiteen en idé om at forbyde radio, tv og aviser i en fjorten dages periode omkring årtusindskiftet. Dersom indsenderen havde ledsaget det med en dispensation til herværende dagblad, kunne han muligvis være kommet i betragtning.