Læsetid: 3 min.

Iransk lokal-tv lukkes

5. september 1998

Iransk TV er ikke lokalt nok, mener både Århus og Odense kommune. Begge steder er sendetilladelserne blevet inddraget

På lørdag sender Iransk TV-Odense ulovligt, hvis de som sædvanlig bringer en times nyheder og underholdning på iransk til de godt et tusind iranske flygtninge og indvandrere i Odense.
Den lokale iranske tv-station har fra 1. september fået fire ugers karantæne med udsigt til permanent lukning, hvis de ikke kan dokumentere, at de selv laver tv-udsendelser fra Odense.
Odense Kommunes Radio- og TV-nævn sætter dermed et foreløbigt punktum i en sag, der begyndte med en enkelt udsendelse den 17. januar 1998.

Barske billeder
Iransk TV kom første gang i søgelyset, da de i en udsendelse om det iranske militærregimes grusomheder viste en optagelse, hvor to mænd bliver tortureret og til sidst stenet ihjel.
En iransk talsmand, der af frygt for militærregimet ønsker at være anonym, forklarer, at udsendelsen blev vist, fordi det er god dokumentation for de overgreb, der stadig foregår i Iran.
"Det var chokerende. Noget af det mest modbydelige jeg nogen sinde har set," sagde formanden for Radio- og TV-nævnet i Odense, Carsten Hansen, og iraneren giver ham ret.
"Det er forfærdelige ting, der sker i Iran, og det er dét, vi vil vise." Carsten Hansen mente ikke, at man kunne tillade sig at vise den slags billeder, og han meddelte derfor, at man ville inddrage iranernes sendetilladelse.

Advarsel til iranerne
Men iranernes tv-station blev ikke lukket, og de fik støtte fra flere sider. Tidligere professor fra Københavns Universitet, Ebbe Spang-Hanssen, var blandt dem, der protesterede.
"Det er en grotesk hård beslutning," siger Ebbe Spang-Hanssen. "Selvfølgelig skal man advare folk, når man sender den slags chokerende billeder, men det er urimeligt straks at lukke munden på de mennesker, der prøver at holde liv i kampen imod barbariet i deres hjemland."
Radio- og TV-nævnet lod sig - mod formandens vilje - formilde og nøjedes med at give iranerne en kraftig påtale. Nævnet indskærpede, at det ikke måtte ske igen, og at reglerne om lokal-tv i øvrigt skal overholdes. I den forbindelse krævede nævnet, at Iransk TV-Odense skulle redegøre for, hvordan man opfylder lovens krav om 'selvstændig programvirksomhed'.
Og det er i slutningen af denne irettesættelse, at begyndelsen til enden på Iransk TV-Odense skal findes.

Kommunen bestemmer
Lokale tv-stationer, der ikke sender under TV-Danmark samarbejdet, skal 'udøve selvstændig programvirksomhed', som det hedder i loven om lokal-tv. "Men det betyder ikke, at tv-stationen selv skal producere alt det, de sender," siger juridisk sekretær i Kulturministeriet, Pernille Knudsen.
"Der er ikke noget i loven, der kræver, at det skal være lokalt produceret. Det er op til de enkelte kommuner at fastsætte reglerne for deres lokale tv."
Odense Kommune kræver, at de lokale tv-stationer skal have 'lokal tilknytning' i form af dækning af begivenheder i lokalområdet, men som kommunen skriver: "... også begivenheder/forhold, der generelt har den lokale gruppes interesse, kan siges at være omfattet af begrebet lokal tilknytning." I sagen om Iransk TV-Odense accepterer Odense Kommune, at der er 'lokal tilknytning', idet der lever mere end ét tusind eksil-iranere i Odense. Men kommunen accepterer ikke, at man kun sender programmer, der optaget andre steder end i Odense - uanset om programmerne bliver produceret i Odense eller ej.

Århus lukkede iransk tv
Heller ikke i Århus Kommune var iransk tv lokalt nok, på trods af, at der bor mere end to tusinde eksil-iranere. I Århus skal alt lokal-tv være produceret lokalt. Dog tilføjer tidligere nævnsformand Willy Juhl:
"Det var bl.a. tanken med indvandrer-tv, at indvandrerne kunne tage på ferie og optage noget fra deres hjemland, som de så ville vise på lokal-tv". Men det kan ikke lade sig gøre, forklarer den iranske talsmand.
"Det er netop er indholdet af det iranske tv, som gør, at vi ikke kan rejse hjem, selv om vi gerne ville."
Iransk TV-Århus blev lukket den 3. marts 1998.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her