Læsetid: 2 min.

K'NYT

29. september 1998

Teaterchefer vil opsplitte Det Kgl.
*En række fremtrædende teaterchefer mener ifølge Jyllands-Posten (28. september), at Det Kgl. Teater ikke mere bør satse på at have alle fire kunstarter (teater, opera, ballet, koncert) samlet i samme bygningskompleks og under samme administration. Det gælder Nicolaj Cederholm fra Dr. Dante, Henrik Hartmann fra Betty Nansen, Leon Feder fra Nørrebros
Teater og Preben Harris fra Folketeatret. Dermed er de uenige med Det Kgl. Teaters nuværende ledelses hidtidige linje, men ledelsen skal om få dage aflevere en ny handlingsplan. Den skulle have været afleveret på torsdg, men teatret en ekstra dags respit.

Mosley skriver ikke-krimi
*Walter Mosley er kendt som forfatter til romanserien om den sorte detektiv Easy Rawlins: Djævelen i blåt, Døden i rødt osv. Det sker, han bryder ud af genren. En af disse off-bøger er netop udkommet i Søren Vinterbergs danske oversættelse og hedder Ulige kamp (Fremad, 196 s., 298 kr.). En 58-årig bomstærk dobbeltmorder løslades efter udstået straf og forsøger - fortalt i 14 noveller - at klare sig igennem på bunden af et amerikansk storbysamfund uden vold, uden kriminalitet, men i stedet med humor og indlevelse. Han er dybt moralsk - men hans moral er ikke helt den officielle og godkendte. Information anmeldte 29. april den amerikanske originaludgave - meget positivt.

Ian Dury vil ikke dø - ikke endnu
*Bob Geldorf, den britiske rocksanger, har fået et pladevenderprogram. Forleden betroede han sine lyttere, at Ian Dury var død. Ian Dury vil af mange huskes som new wave-rocker fra slutningen af 70'erne. Hans "New Boots and Panties" fra 1977 er en af nyklassikerne. Hård, pågående - og med en vis musichall-humor. Helbredet satte grænser for hans udfoldelser - han havde haft polio som barn, havde besvær med motorikken, fik forskellige følgesygdomme. Men han har været aktiv som musicalforfatter, skuespiller og sanger. Her i foråret gik han i kemoterapi efter et cancerangreb. Men død? "Jeg har ikke tid til at dø," udtalte han til britiske aviser her i weekenden. "Jeg er ikke her for at blive husket. Jeg er her for at blive nydt." Anledningen: Ian Dury har fået et kritisk comeback med CD'en Mr. Love Pants efter at have gendannet sit oprindelige orkester, The Blockheads (Tumberne).

Nyt nummer af bogmagasin
*Dansk Litteraturinformationscenter har udsendt et nyt nummer af sit engelsksprogede magasin, der skal gøre opmærksom på danske forfattere ude i verden. Det er denne gang præget af bogmessen i Frankfurt, der holdes i begyndelsen af oktober. Således rummer det de første smagsprøver på en række nye bøger af Solvej Balle, Henrik Nordbrandt, Svend Åge Madsen og Pablo Llambias. Den tyske kritiker, Thomas Fechner-Smarsly, skriver om Inger Christensen, ligesom der fortælles om udgivelser i Tyskland af Per Højholt og Poul Vad. Forsiden prydes af Martin Andersen Nexø, der er en af Danmarks mest læste forfattere ude i verden.

Rialto rammes af ny aftale
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen har indgået en aftale med de politiske repræsentanter for Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab, som for fremtiden blot skal bestå af seks teatre, en ordning, der umiddelbart vil ramme det lille Rialto-teater på Frederiksberg. Aftalen vil blive fremsat som lovforslag i løbet af et par måneder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her