Læsetid: 2 min.

K'NYT

11. september 1998

Arkitektur på Louisiana
*Kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland sætter fra november fokus på arkitektur med udstillingsrækken Arkitekturens værksteder.
Udstillingsserien indledes med den amerikanske arkitekt Frank O. Gehry, der er kendt for Guggenheim-museet i Bilbao. Udstillingen, som åbner den 14. november, giver et indblik i Gehrys arbejdsmetoder, bl.a. hans særlige brug af avanceret computerteknik. Dele af Gehrys atelier vil rent bogstaveligt blive overført til Louisiana. Udstillingen
løber frem til den 7. februar 1999.

Tre Jacob Gade-legater uddelt
*Jacob Gades Legat tilfalder i år cellisten Steve Kramær, 20 år, og oboisten Peter Kirstein, 23 år, med hver 100.000 kr. Desuden får Cailin Kvartetten 50.000 kr. Kramær er uddannet i England, Sverige og Tyskland, og for tiden foregår studierne hos professor Morten Zeuthen i København. Peter Kirstein har studeret ved Det Kongelige Musikkonservatorium siden 1994. Cailin Kvartetten består af violinisterne Sophia og Clara Bæk, bratschisten Stine Hasbirk og cellisten Therese Åstrand.

Danskere var ikke tyskvenlige
*Den danske befolkning var ikke tyskvenlig under besættelsen, men den var opportunistisk, præget af den neutralitetspolitik, som var gået danskerne i blodet efter nederlaget på Dybbøl. Det skriver tidligere formand for Holger Danske Klubben, forhenværende chefredaktør Bent A. Koch i gårsdagens Politiken. Her tager han til genmæle mod historikerne Claus Brylds og Anette Warrings kritiske afhandling om besættelsen. "De to historikere tror, de kan aflive en myte ved at konstruere en ny," skriver Koch. Myten, de vil til livs, skulle gå ud på, at det danske folk stod enigt under besættelsen, først om den passive modstand, så om den aktive. "Det er grebet ud af luften. Modstandsbevægelsen og partierne var ikke enige og blev aldrig enige i synet på forhandlingspolitikken." Koch tilføjer, at de to historikere ikke forstår modstandsbevægelsens moralske betydning - og heller ikke synes at anerkende dens faktiske nødvendighed for anerkendelsen af Danmark.

Guldalderen har sin pris
*Udlandets interesse for dansk malerkunst fra guldalderen vokser stadig, skriver Ritzau, der har fulgt hammerslagspriserne på auktionen over dansk guldalderkunst i Kunsthallen forleden. En lang række malerier blev købt af udenlandske opkøbere til det dobbelte af vurderingen. C.W. Eckersbergs maleri fra 1815 af et parti fra det indre af Colosseum i Rom, der var vurderet til 1 mio. kr., blev solgt for 2,4 mio. Et Marstrand-maleri med titlen Liggende Model, vurderet til 350.000 kr., blev solgt til en udenlandsk opkøber for 620.000 kr. Auktionen fortsætter til i dag.

Kan de li' Auster?
*Bogtidskriftet Graf - det der engang hed Griflen for siden at blive til Griffen og nu altså blot Graf - er på gaden med et nyt nummer, der kan købes hos boghandlerne formedelst 10 kroner. Graf indeholder foruden anmeldelser et otte siders tillæg om moderne dansk dramatik, der skyldes et samarbejde med Hvidovre Teater. Forfatteren Christian Bundesen skriver om det upåagtede, og Paul Austers forfatterskab belyses med fire vidt forskellige artikler.

Fredag udskudt
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsens 'torsdagsmodtagelse' i Horsens finder først sted den 18. og ikke den 10. september, som Information fejlagtigt skrev i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her