Læsetid: 2 min.

K'nyt

10. september 1998

Internettet bedrøver
*Brug af internettet skaber flere depressioner og øger brugernes sociale isolation. Det er konklusionen på en undersøgelse, som Carnegie Mellon University har foretaget på bestilling fra i øvrigt teknovenlige firmaer som Intel, Apple Computer og Hewlett-Packard. Undersøgelsen, der taler om "signifikante fald i socialt engagement" hos netbrugere, kritiseres af direktøren for det velrenommerede amerikanske netfælleskab The Well, Gail Williams, bl. a. for at mangle sammenligningsgrundlag hos ikke-opkoblede. Williams siger til wired.com, at han er overbevist om, at der er lige så stor stigning i antallet af depressioner uden for www.
"Efter et århundrede har telefonen ændret vores sociale råderum radikalt, men jeg tvivler på, at der er flere lykkelige mennesker af den grund," siger Gail Williams, der desuden kritiserer undersøgelsen for kun at omfatte kernefamilier.

Beatles holder skansen
*The Beatles er stadig den mest populære pop-gruppe i verden, hvis man skal tro bogen The All Time Top 1.000 Albums. Bogen, der udkom i tirsdags, tager udgangspunkt i en spørgeundersøgelse blandt 200.000 musik-eksperter og lyttere i USA og Storbritannien. Beatles har fire titler blandt verdens fem mest populære albums, nemlig Abbey Road, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, The White Album og Revolver. Den amerikanske gruppe Nirvana sneg sig ind på fjerdepladsen med Nevermind. Ifølge norske Nettavisen har Bob Dylan hele 12 plader på listen, til gengæld er der nedtur for Mick Jagger og co., som ligger på 27. pladsen med Exile on Main Street.

Konsulentjalousi bag filmhit
*Filminstruktøren Henning Carlsen, der er aktuel med filmsuccesen I wonder who's kissing you now, siger i et interview i det nye filmmagasin Sentura, at konsulentordningen er den eneste rigtige filmordning. "Jeg mener, at konsulenterne skal have stor magt - i kort tid," siger Henning Carlsen, som videre fortæller om sine frustrationer i perioden 1986-93, hvor konsulenter afviste alle Carlsens filmprojekter. "Konsulenterne vil jo meget naturligt gerne selv opfinde nogle genier," siger Carlsen til Sentura, "hvis jeg var konsulent, vil jeg da også tro, at jeg ville satse på nogle af de unge fra filmskolen, i stedet for en gammel cigar som jeg. Men jeg blev frustreret over det og fik min sure sjæl fyldt op med jalousi. Derfor blev jalousi et tema for mig, og derfor har jeg lavet den her film," siger Carlsen om sin nye film med Tommy Kenter i hovedrollen som misforstået filmgeni.

Torsdag udskudt til fredag
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen er en af de ministre, der har befaret den traditionelle 'torsdagsmodtagelse', hvor enhver frit kan henvende sig personligt til ministeren. Som en ekstra service for borgere uden for hovedstaden, har kulturministeren indført "Torsdagsmodtagelse i Provinsen". Første provins-modtagelse fandt sted i Århus i foråret, hvor 40 borgere henvendte sig. Næste "Torsdagsmodtagelse" finder sted i morgen på Musikstedet Kulisselageret på Teatertorvet i Horsens. Ministeren beklager, at torsdagsmodtagelsen sker på en fredag.

Litauisk for begyndere
*Lad os tale Litauisk! opfordrer en ny lærebog udi det litauiske sprog, der netop er udkommet på Museum Tusculanum Forlag. Bogen, som er skrevet af doktor i baltisk lingvistik Dalia Barauskaité Mikkelsen er velegnet til selvstudium, i det den er vedlagt to kassettebånd. Det er faktisk ret nemt, prøv selv: Gydy-tojas sako, kao L aimai nieko baisa u s.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her