Læsetid: 2 min.

Koch fralægger sig ansvar for lægesjusk

3. september 1998

Sundhedsministeren erkender, at der er for store forskelle på sygehusenes behandlingstilbud. Men han skubber ansvaret fra sig

Sundhedsminister Carsten Koch (S) erkender nu, at der er for store forskelle på de behandlingstilbud, de enkelte sygehuse tilbyder deres patienter. Men han fralægger sig ansvaret for at rette op på problemet. "Det direkte ansvar ligger i amterne. De må som sygehusejere sørge for, at lægerne tilbyder en tilfredsstillende behandling og sørge for, at lægerne følger eksperternes retningslinjer," siger han til Information.
Information har i den senere tid belyst, hvordan der er store forskelle på de behandlingsformer, som tilbydes på de danske sygehuse. Et eksempel er behandlingen af patienter, der lider af hjerteflimmer, og som derfor har stor risiko for blodpropper i hjernen. Selv om risikoen kan mindskes med 60-70 procent gennem forebyggende behandling med medicinsk blodfortyndning, er det kun få læger, som anvender denne behandlingsmetode.
Et andet eksempel, som er blevet behandlet i medierne de seneste dage, er behandlingen af gravide kvinder med epilepsi. De betragtes som en højrisikogruppe, fordi den medicin, kvinderne tager, øger risikoen for misdannelser hos barnet.

Ansvaret flyder
Risikoen kan imidlertid nedbringes ved hjælp af justeringer af den medicinske behandling, men det har nu vist sig, at mange læger ikke har en tilstrækkelig viden på dette område, og de gravide derfor ikke får tilstrækkelig rådgivning.
De store forskelle i behandlingsmetoderne blandt lægerne skyldes bl.a., at de ikke altid er up-to-date med de nyeste forskningsresultater.
Derfor kender de ikke til de mest effektive behandlingsformer, og mange følger desuden ikke eksperternes retningslinjer for, hvilken behandlingsform, der er bedst.
"Det er skræmmende at se, at der er så store forskelle på hospitalernes behandlingstilbud, og det er bestemt ikke behageligt at se, at lægerne ikke følger eksperternes retningslinjer," siger Koch.
Han vil derfor nu drøfte med Amtsrådsforeningen, hvad amterne kan gøre for at sikre, at lægerne følger retningslinjerne. Dermed skubber han ansvaret fra sig: "Man kan ikke forvente, at Sundhedsstyrelsen kontrollerer alting," siger han.
Formand for Amtsrådsforeningen, Kresten Philipsen, er stærkt uenig med ministeren
"Vi skal sørge for faciliteter, ansættelser og økonomi, men det er ikke vores ansvar at sørge for, at lægerne følger retningslinjerne for behandling, " siger han.
"Ansvaret for den lægelige behandling hviler på Sundhedsstyrelsen og lægerne selv," fastslår han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her