Læsetid: 2 min.

Mælke-aftale med FDB under lup

8. september 1998

Konkurrencerådet overvejer at se på MD Foods' kædeaftale med FDB, efter Naturmælk er droppet som leverandør

FDB's fyring af det lille mejeri Naturmælk som leverandør af økologisk mælk kan få et efterspil i Konkurrencerådet.
"Det er klart, at når der opstår en mistanke om misbrug af dominerende stilling, så må vi se på det," siger professor Svend Hyllebjerg, der er formand for Konkurrencerådet.
Som omtalt i Information torsdag i sidste uge har MD Foods overtaget al leverance af økologisk mælk til landets brugsbutikker fra årskiftet, hvilket har kostet mejeriet Naturmælk sin afsætning. Hverken FDB eller MD Foods vil kommentere indholdet i deres indbyrdes aftale, men formanden for MD Foods, Knud Erik Jensen, har ikke lagt skjul på, at MD Foods indtog på hele den økologiske mælkeleverance er en konsekvens af mejeri-koncernens totalaftale med FDB om leverance at alle typer mejeriprodukter - inklusiv de økologiske.
Disse såkaldte eksklusivaftaler er meget udbredt mellem supermarkedskæder og deres leverandører.

Skærpet konkurrencelov
Men fra 1998 er den danske konkurrencelovgivning blevet skærpet, hvilket blandt andet indebærer, at konkurrencemyndighederne har fået bedre mulighed for at skride ind over for kædeaftaler, der holder eventuelle konkurrenter ude af markedet.
"Når vi har med en så store aftaleparter som MD Foods og FDB at gøre, så er der en risiko for, at de lukker markedet af for andre," siger kontorchef i Konkurrencestyrelsen Hans Kierkegaard, der vurderer, at det kan blive nødvendigt at trække nogle grænser for, hvor store to aftaleparter må være, der indgår eksklusivaftaler med hinanden.
Han betoner dog, at Konkurrencerådet i første omgang må se på de nærmere detaljer i aftalen.
Konkurrencerådets formand, Svend Hyllebjerg, vil ikke på forhånd give en vurdering af, om kædeaftalen mellem FDB og MD Foods er konkurrenceforvridende.
"Det kan være svært at bevise, om en kædeaftale bevidst holder andre leverandører ude, fordi en aftale om fuldvare-sortiment kan indeholde garantier for blandt andet faste leverancer, som er vigtigere for en supermarkedskæde end at kunne tage flere leverandører ind," siger Svend Hyllebjerg.

MD Foods rolig
I MD Foods er der nogen undren over, at sagen kan ende på Konkurrencerådets bord.
"Sådanne eksklusivaftaler er den almindelige måde at indgå aftaler mellem mejerileverandører og supermarkedskæder på overalt i verden," siger Peter Kjelstrup, der er informationschef i MD Foods. "Men vi er efterhånden vant til at blive kigget efter af konkurrencemyndighederne, så vi tager sagen med ro," siger informationschefen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her