Læsetid: 2 min.

Møblerne ud på fortovet

8. september 1998

Gritt Uldall-Jessen har gjort fem familier i Glostrup til materiale i sin historie om det ellers anonyme liv i villakvartererne

TEATER-EVENT
Raymond Carver har en skøn novelle om en mand i et villakvarter, der stiller alle sine møbler ud foran huset for at sælge dem. Et ungt par kommer forbi, falder i snak med ham, drikker sammen med ham, prøvespiller hans grammofon, danser.
Husene ser i mange kvarterer frygtelig ens ud, og man kan kun gisne om, hvad der gemmer sig bag væggene. Med møblerne ude på fortovet ophæves i hvert fald en del af anonymiteten.
Gritt Uldall-Jessen har tidligere som dramatiker søgt at udforske det farlige skæringspunkt mellem kunst og virkelighed - teaterliv og eget-liv. Her i weekenden stod hun for forestillingen Fem på stribe: Fem familier i fem villaer ved siden af hinanden på Højlandsvej i Glostrup havde gjort sig til materiale i hendes historie:

Publikum beskuet
For det første havde de stillet en del af deres indbo ud på trappen, plænen, fortovet foran deres hus. Sofaer, stole, borde, men også en babyseng, et nøgleskab, en kummefryser (med lang liste over dens imponerende indhold - nok til adskillige storkonflikter, under forudsætning af at strømmen ikke går), et keyboard, nogle computerspil, tandbørster med krus. Ingen af hjemmene har mindre end to tv-apparater - et par af dem har fire. De stod foran entredøren - indstillet på yndlingskanalerne.
For det andet havde de lavet små taler, som kunne høres i ørebøffer foran hvert af husene. Taler skrevet af Gritt Uldall-Jessen, men på basis af samtaler med familierne.
For det tredie havde de ladet sig fotografere til en lille udstilling i festsalen på Arbejdermuseet i det indre København, hvor man også kunne se transmitterede billeder fra begivenhederne på Højlandsvej. Publikum på vejen blev på den måde selv genstand for beskuelse af et helt andet publikum et helt andet sted.
Ingen tvivl om at Carvers oplevelse af løssluppenhed indfandt sig. Grænserne omkring det private overskrides - let fnisende - når hundens madskål, med tørmad, bliver til en udstillingsgenstand ude på fortovet. En kurv med kælebamser bliver ikke til kunst af at blive flyttet ind i en Uldall-Jessen-event, men den bliver en del af en ganske håndgribelig fiktion, når den skal bidrage til den forestilling, man nu måtte være i gang med at gøre sig om familien bag kurven.
Portrætterne på Arbejdermuseet giver ikke alverden. Alle har stillet sig en smule for pænt til rette for fotografen.
Det gør til gengæld de små talestumper. Her indtræffer en begyndende individualisering. Man får lidt at vide om alder, livsindstilling, karrierer, familiebegivenheder. Alle de fem familier består af far, mor og børn. Ingen singles og ingen bedsteforældre. Talerne afslører - især gennem nogle ganske betagende kærlighedserklæringer ægtefællerne indbyrdes - at ikke alting er lige så ens og forudsigeligt, som det måske ser ud udefra. Også på Højlandsvej i Glostrup skaber tilfældet sine krogede varianter.
En indvandret kvinde gør sig overvejelser om hendes nyfødte barn vil bevare og videreføre det internationale i forældrenes pardannelse. "Vi er to modne bænkevarmere," siger én af konerne til sin mand, lykkelig over endelig i en moden alder at have fundet én, hun kan holde ud. Hun er fuld af humor og overlevelse.

*Fem på stribe. Teaterevent af Gritt Uldall-Jessen. Højlandsvej, Glostrup samt Arbejdermuseet i København. Søndag den 6.9. kl. 11-17.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her