Læsetid: 3 min.

Mugabes Congo-initiativ koster Zimbabwe kassen

8. september 1998

Præsidentens diplomatiske triumfer kan komme til at koste mere end Zimbabwas økonomi kan bære

Harare - Zimbabwes præsident Robert Mugabe vendte jublende hjem fra de Alliancefri Landes Topmøde i Sydafrika til Harare, stolt over den æresoprejsning han havde modtaget for Zimbabwes engagement i Den Demokratiske Republik Congo.
Mens han smagte på sin rolle som vigtig statsmand i Afrika begyndte forberedelserne til fredsforhandlinger om konflikten i Congo.
Mugabe håber på at et topmøde ved Victoria vandfaldene vil kunne samle ledere fra Congo, Uganda, Rwanda, Angola, Namibia og Zimbabwe, såvel som repræsentanter for oprørsgrupperne, oplyser kilder i Harare.
Selv om der er bred enighed om at forhandlinger er nødvendige for at løse konflikten i Congo, mener congolesiske oprørere i Goma og andre ikke at Zimbabwe er et godt sted, fordi landet ikke er neutralt.
I stedet er Tanzania og Botswana blevet foreslået.
Zimbabwes statsejede avis Herald udbasunerede Mugabes diplomatiske sejre i Durban ved på forsiden at skrive overskriften: "Mandela giver sig endelig."
Avisen hævdede at Mandela havde accepteret sit nederlag til Mugabe ved, at acceptere, at militær interven-tion i Congo var den rigtige politik for The Southern African Development Community (SADC).
Derudover forhandler USA med Mugabes regering for at undersøge, om tropper fra Rwanda og Uganda, der er fanget i det vestlige Congo, kan blive garanteret at trække sig sikkert tilbage til deres respektive lande.
Den amerikanske regering er angiveligt blevet opfordret til at tale med Zimbabwe af Uganda.
Forhandlingerne er en bekræftelse af de anklager Mugabe tidligere har fremsat om at store grupper af tropper fra Uganda og Rwanda havde invaderet Congo og gjort det nødvendigt for Zimbabwe, Angola og Namibia at komme Congo til undsætning.

Kommer til at koste
Men Mugabes diplomatiske triumfer kan hurtigt komme til at koste mere end Zimbabwes økonomi kan bære.
Zimbabwe har 3.000 soldater i Congo, samt helikoptere og kampfly, ifølge militære kilder i Harare.
Udgifterne koster landet mere end en million dollar om dagen, og det på et tidspunkt hvor landets økonomi er på grænsen til at bryde sammen. Den zimbabwesiske dollar er faldet 20 procent i værdi, siden soldaterne blev sendt til Congo, og det er før at regningerne fra krigen overhovedet er begyndt at blive betalt.
Antallet af dræbte er også stigende. Selvom regeringen kun indrømmer at fire soldater er blevet dræbt, siger kilder på militærbaser i Zimbab-we at mindst 50 soldater har mistet livet indtil videre.
En anden omkostning bliver krigens upopularitet blandt landets befolkning. SADC og de Alliancefri Lande har muligvis støttet Zimbab-wes indblanding. Men på hjemmefronten er folkets afgørelse, om hvor vidt opera-tionen er en succes eller en fiasko endnu ikke faldet.
Landet er endnu ikke begyndt at betale de samlede omkostninger for krigen, hverken økonomisk eller i menneskeliv.
"Udgifterne bliver meget høje," siger John Makumbe, professor i statskundskab ved universitetet i Zimbabwe.
"I Zimbabwe er spørgsmålet om vores indblanding i Congo endnu ikke blevet besvaret."
Makumbe stiller spørgsmålstegn ved om 14 medlemslande i Southern African Development Community (SADC) vil være tilfredse med konsekvenserne af Mugabes beslutning om at intervenere i Congo på lang sigt.
"Det ville være trist at se SADC forvandlet til diktaternes beskytter," siger han
Mens Robert Mugabe smagte på sin sejr ved topmødet i Durban, blev han hjemme i Zimbabwe kritiseret af menneskeretsgrupper der krævede, at Zimbabwe omgående trak tropperne tilbage.

'Træk tropper tilbage'
Ved et møde i Harare i den Nationale Forfatnings Sammenslutning, der repræsenterer 20 græsrodsorganisationer, truede advokater med at retsforfølge Mugabe for at have overskredet sit mandat ved at sende tropper til en fremmed konflikt uden godkendelse af parlamentet.
"For det konstitutionelle demokrati, retssamfundet og legimitetens skyld opfordrer den Nationale Forfatnings Sammenslutning den Zimbabwes regering til at trække tropperne tilbage fra Congo," sagde Morgan Tsvangirai, generalsekretær for sammenslutningen af landets fagforbund.
"Hvis ikke Mugabe trækker dem tilbage, må samfundet gøre alt hvad det kan, for at tvinge ham til det."
Medlemmerne af Tsvangi-rais fagforbund truer i øjeblikket med en fem dages generalstrejke for at protestere over regeringens økonomiske dispositioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her