Læsetid: 2 min.

Murchester United i modvind

9. september 1998

Fodboldfans og offentlige meningsdannere vil ikke lade mediemanden Murdoch købe landets største fodboldklub, Manchester United. De frygter monopolkontrol med pressen
- og fodbolden

LONDON - Den italienske mediemagnat og politiker Silvio Berlusconi har en. Den afdøde britiske mediematador Robert Maxwell havde også en. Den franske tv-kanal Canal Plus har ligeledes et eksemplar. Og nu vil megamediemogulen Rupert Murdoch også. Nemlig ha' sig en fodboldklub.
Så han har budt 575 mio. britiske pund - ca. 6,5 mia. kroner - for Storbritanniens vel nok populæreste fodboldklub Manchester United. Folkeviddet omdøbte derpå klubben til Murchester United.
Murdoch dominerer i forvejen tv-kanalen BskyB, som p.t. har enerettigheder til briternes Premier League i fodbold. Kontrakten udløber i 2001, og Murdoch har med købet af Manchester-klubben - hvis salget går igennem som ventet - positioneret sig eminent til at sørge for, at hans egne medier også fremover får de lukrative rettigheder.

Ægteskab skabt i himlen
Men mange briter kan ikke lide ideen. Nogle af klubbens fans vil hellere holde fast i traditionerne med lokal ledelse af den gamle, hævdvundne klub i stedet for at være i kløerne på en international ærkekapitalist uden følelse for sporten. Andre hæfter sig mere ved farerne for koncentration af medierne og dermed truslen for ytringsfriheden.
Se f.eks. den måde, som Murdochs bud på klubben blev rapporteret i de britiske medier. De Murdoch-ejede aviser var begejstrede. "Et ægteskab skabt i himlen for United tilhængere," skrev f.eks. The Times. Det blev overladt til andre aviser at stille spørgsmålene og rejse tvivlen.
"Det er ikke fordi, redaktørerne aldrig vil trykke sandheden, bare at Murdoch gør det umuligt for læseren at være sikker på, at det er målet med øvelsen," skrev kommentatoren Hugo Young i den venstredrejede The Guardian.
"Hans avisers primære funktion er ikke at tjene penge men at kyse ministre til at tillade ham at opbygge en dominerende position i andre medier.... Hr. Murdochs mål synes at være at sikre sig monopolistiske rettigheder til Premier League fodbold," skrev den ærkekonservative The Daily Telegraph på lederplads og opfordrede landets politikere til at stå imod.
Labour i kattepine
Det tror de færreste, vil ske. Ganske vist skal en sådan handel godkendes af regeringen.
Men industriministeren, Peter Mandelson, er en god ven af Murdoch datter, Elisabeth. Og New Labours ønske om fortsat støtte fra Murdochs aviser er velkendt. Så uanset hvad, regeringen gør, vil den blive kritiseret.
Bliver det ok til Murdoch, vil fodboldentusiasterne og kommentatorerne brokke sig. Bliver det et nej til opkøbet, risikerer Blair & Co. at miste opbakningen fra Murdochs medier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her