USA's største sportsstjerne, baseballspilleren Mark McGwire, tager et stof, der reelt er det samme som de forbudte anabolske steroider
DOPING
Så lykkedes det endelig for Mark McGwire fra St. Louis Cardinals: Med sit 62. homerun natten til onsdag slettede han Roger Maris' 37 år gamle rekord på 61 homeruns, og dermed er han indehaver af den mest eftertragtede rekord i amerikansk baseball.
Millioner af amerikanerne har i de seneste dage været optaget af, hvornår en spiller ville slå rekorden, og den nærmest hysteriske interesse har formået at fortrænge Bill Clintons Lewinsky-sag bagud i den daglige nyhedsstrøm.
Da McGwire forleden slog sit 61. homerun op på tribunen, måtte den fan, der havde grebet bolden - og naturligvis traditionen tro beholdt den som souvenir - eskorteres fra stadion under politibeskyttelse.
Jo, Mark McGwire er i sandhed blevet nationalhelt i USA. Men medaljen har en bagside. For McGwire er i løbet af det seneste år blevet en meget stærk mand ved hjælp af et omstridt muskelopbyggende stof, der kaldes androstenedione, i daglig tale blot andro.
Flere kritikere peger på, at McGwire næppe ville kunne have sat rekord uden brug af andro. Tidligere har McGwire dog slået mere end 50 homeruns på en sæson uden brug af andro, og St. Louis Cardinals-spilleren er ikke synderligt påvirket af diskussionen:
"Alt det, jeg gør, er naturligt. Alle dem, jeg kender i baseball, bruger det samme stof som mig. Derfor har jeg ingen speciel fordel af det," har Mark McGwire sagt til CNN.
Den 34-årige supermand har ingen grund til at kommentere brugen af stoffet, idet han ikke forbryder sig imod nogen lov: Andro er nemlig fuldt ud lovligt i baseball.
Men andro er så farlig, at den burde forbydes i alle sportsgrene, mener kritikere:
"Brug af androstenedione er det samme som at tage testosteron. Androstenedione er et steroid, fordi det har anabolske kvaliteter," siger dr. John Lombardo, der rådgiver om steroider for det professionelle american football-forbund (NFL) til Internet-skriftet MotherNature.com.
Det mandlige kønshormon testosteron indgår i de kunstige anabolika og øger atleternes muskelopbygning, idet deres regenereringstid forkortes og sportsfolkene derved kan træne mere og hårdere.
Samtidig anses testosteron også at give forstyrrelser - f.eks. kræft - i leveren.
Forbudt hos IOC
Den Internationale Olympiske Komité (IOC) mener, at andro er snyd og skadeligt, og har efter opfordring fra sin medicinske kommission sat stoffet på dopinglisten.
NFL og andre amerikanske sportsforbund har valgt at forbyde andro, men baseballen mangler underligt nok at følge trop.
McGwire's klub, Cardinals' officielle udtalelse om den kontroversielle brug af andro lyder da også noget vattet:
"Det har ingen beviselig anabolsk effekt eller betydningsfulde bivirkninger... Indtaget godt en time før træning, kan det tænkes at gøre ens præstation mere effektiv. Fordi der mangler et dokumenteret bevis, kan Cardinals medicinske afdeling ikke stille sig i vejen for Marks brug af dette lovlige receptfrie supplement."
Udtalelsen skal ses i lyset af, at baseballen i 90'erne har haft en alvorlig downperiode i USA, at mange frygtede, at sporten var på vej ud i glemslen.
I 1994 stod stadions tommepå grund af en flere måneder lang spillerstrejke, og først da præsident Clinton direkte beordrede spillerne igang igen, genoptog de arbejdet.
Nu har sporten, ikke mindst takket være Mark McGwire, oplevet en renæssance: Baseball er igen kommet på højde med de to andre nationalsportsgrene, basketball og american football.
Imidlertid er der en hage ved hele sagen: Baseballen står på det olympiske program, og skal ifølge IOC's regulativer behandle andro som et dopingmiddel. Men én ting er teori, en anden er praksis.