Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

30. september 1998

Borgerlig glæde over reformudspil
*SF og Enhedslisten tager skarpt afstand fra oplægget til arbejdsmarkedsreformen, der blev fremlagt i går, mens de borgerlige partier og regeringspartiet De Radikale er positive og klar til at forhandle med regeringen.
"Som taget fra konservativ politik," lød det fra de konservatives formand Pia Christmas Møller, der glæder sig over de bebuede stramninger i dagpengeperioden.
SF og Enhedslisten er derimod stærkt utilfredse.
"Han har fået grønt lys fra LO til at svigte de arbejdsløse og sælge ud af fagbevægelsens krav til en ny arbejdsmarkedsreform. Men samtidig har regeringen fået det problem, at LO har foræret arbejdsgiverne så meget, at regeringen ikke længere har noget at forhandle med de borgerlige om," skriver Ole Sohn og Jette Gottlieb fra henholdsvis SF og Enhedslisten.

USA sænker renten
*Den amerikanske centralbank Federal Reserve godkendte tirsdag en sænkning af sin dag-til-dag rente med et kvart procentpoint til 5,25 pct.
"Den federale komite for det åbne marked besluttede i dag at lette den monitære politiks stilling en smule, med forventning om, at forbundsrenten falder med et kvart procentpoint til omkring fem et kvart point," hed det i en erklæring fra centralbanken efter et møde i dens styrelsesråd. Dermed har centralbanken sendt et signal om, at den verdensomspændende finanskrise er i bedring.

PET-chef kender ikke til indbrud
*Hverken PET-chef Birgitte Stampe eller hendes medarbejdere kender noget til, at politifolk i 80'erne gentagne gange begik indbrud i private hjem uden ransagelseskendelse på vegne af efterretningstjenesten.
"Lad os nu se, om der er noget om det. Jeg håber det ikke," siger Birgitte Stampe, der hæfter sig ved, at der er tale om politifolk, som ikke var ansat af PET.
"Det er således ikke beskyldninger, der er rettet imod PET," bemærker hun.
I programmet Radiodokumentar på Danmarks Radio P1 mandag fortalte fire politifolk, at de på foranledning af deres overordnede, som var tidligere operativ chef i PET, brød ind hos en politisk aktiv på venstrefløjen for at registrere og affotografere alt i lejligheden - det skete uden den nødvendige dommerkendelse.
Umiddelbart efter udsendelsen bad Justitsministeriet Statsadvokaten for København undersøge påstandene.

Ozonhullet har aldrig været større
*Ozonhullet over Antarktis er ifølge de seneste målinger større, end det nogensinde tidligere har været målt til.
Satellitfotos fra sidste uge viser, at det strækker sig over 27 mio. km2 - det er fem procent mere end "rekorden" fra 1996.
Det er det officielle videnskabelige institut, Antarctica i New Zealand, der følger ozonhullets udvikling.

Politisk uro i Albanien
*Albaniens regerende socialister udpegede tirsdag den 30-årige Pandeli Majko til at efterfølge ministerpræsident Fatos Nano, der efter to ugers blodig gadevold og demonstrationer mandag trak sig tilbage.
Albaniens oppositionsleder og tidligere præsident Sali Berisha har krævet præsidentens afgang - men Fatos Nanos pludselige afgang skaber ikke nødvendigvis den politiske ro, som Albanien hungrer efter oven på års uro og kaos. Oppositionspartiet Det Demokratiske Parti med Berisha i spidsen stiller sig ikke tilfreds med ministerpræsidentens afgang, men kræver, at endvidere, at der indsættes en bred, midlertidig regering, og at der skal udskrives nyvalg

Patienter skal have klar besked
*Patienter skal have klar besked fra lægerne, når der tages en ny type operation i brug.
Det fastslår Sundhedsstyrelsen, efter det er kommet frem, at patienter i en lang række tilfælde ikke har været klar over, at de har været brugt som prøveklude for nye operationsteknikker med efterfølgende gener som resultat.
Sundhedsstyrelsen sender om to uger et brev ud til lægerne og ledelserne på sygehusene, hvor spillereglerne ved nye operationsmetoder bliver kraftigt understreget.
Derudover mener styrelsens direktør Einar Kragh, at Danmark bør have et inspektionshold, som tager rundt til sygehusene og kontrollerer kvaliteten, som man har det i Norge og Sverige.

Ibrahim afviser alle anklager
*Malaysias tidligere finansminister Anwar Ibrahim erklærede sig i går uskyldig i samtlige anklager om korruption og homoseksualitet, da retssagen mod ham indledets. Anwar Ibrahim blev fyret den 2. september efter at have kritiseret premierminister Mahathir Mohamads økonomiske politik og blev umiddelbart efter fængslet og anklaget for korruption og homoseksualitet.
Mange mener, at fængslingen af den tidligere finansminister er en magtdemonstation fra regeringens side.
Det kan dog gå hen og give bagslag, for Anwar Ibrahims popularitet i befolkningen er stor og er med anklagerne mod ham blevet endog større.

Kohls efterfølger står klar
*To dage efter det tyske valg tyder stadigt mere på, at Wolfgang Schäuble kommer til at efterfølge Helmut Kohl som partichef for CDU. og samtidig forbliver på sin post som parlamentsleder for de konservative unionspartier CDU/CSU.
Ledende politikere i Kohls parti ønsker at give Schaüble begge lederposter ved en fremskyndet partikongres i CDU den 7. november, skrev det tyske nyhedsbureau DPA tirsdag. Schaüble har siddet i kørestol siden 1990, hvor han var offer for et attentat begået af en mentalt syg mand. Han er lammet fra tredje brysthvirvel og ned.

Rene fødevarer fremfor EU-jura
*Enhedslisten vil have obligatoriske karantæneregler for import af levende dyr for at undgå, at den farlige salmonella DT 104 kommer ind i landet via avlsdyr.
Kravet kommer, efter at fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) har sagt, at EU-regler forhindrer, at Danmark indfører sådanne regler. Henrik Dam Kristensen har ellers tidligere ytret ønske om at få faste karantæneregler.
Enhedslisten mener ikke, at Danmarks skal indordne sig under reglerne og stiller forslag om, at gemmenføre et krav om karantæneregler.

Udvist efter 28 år i Danmark
*Østre Landsret fortsatte tirsdag den hårde kurs mod narkodømte herboende udlændinge, da en 51-årig tyrker blev udvist af landet i ti år for narko-kriminalitet, selv om han har boet i landet i 28 år.
Den hårde kurs blev fastlagt, efter at Folketinget i december 1996 skærpede udlændingeloven, især vendt mod de udenlandske gadepushere, der selv efter stribevis af domme for småhandel med narkotika fik lov at blive i landet. Hans forsvarer, advokat Claus Bergsøe, overvejer nu, om han vil søge om lov til at indbringe sagen for Højesteret.

Skattegæld tynger russiske økonomi
*Snak om et budget, der ikke holder - det russiske. Mens den russiske regering forsøger at udarbejde en økonomisk handlingsplan, der skal redde landet ud af krisen, så overskrides budgettet dag for dag - simpelthen fordi folk ikke betaler skat.
Kun halvdelen af de skatter, der var budgetteret med i september er blevet indbetalt, kunne ministerpræsident Jevgenij Primakov fortælle i går. Selv efter russisk målestok, hvor skat ikke just betales med smil på læben, er det en dramatisk udvikling, påpeger flere analytikere, der mener, det er et klart udtryk for at den russiske økonomi er mere eller mindre gået i stå.

Leif Lønsmann ny radiodirektør i DR
*Den 42-årige Leif Lønsmann blev tirsdag udnævnt til ny radiodirektør i Danmarks Radio.
Leif Lønsmann har været ansat i DR i 20 år - de første 10 år i den daværende Kultur- og Samfundsafdeling. Siden har han som udviklingschef stået i spidsen for radioens udviklings- og uddannelsesområde. Derudover har han haft ansvaret for en lang række programmer og produktionsenheder.

Brugere af sort arbejde skal straffes
*Mens strafferetsprofessor Gorm Toftegaard og ligningsrådets formand mener, der bør tages skridt til at straffe de folk, der benytter sig af sort arbejde, så er der ikke politisk flertal for at stramme grebet om brugerne.
Gorm Toftegaard Nielsen forelsår blandt andet, at det skal være lovpligtigt at gemme alle kvitteringer for arbejde på mere end 10.000 kroner. Mens Ligningsrådets formand foreslår, at der indføres oplysningspligt for al udført arbejde i hjemmet.
Men hos både Socialdemokratiet, Venstre, de Konservative, de Radikale, Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet er man skeptisk over for sådanne tiltag.

Redningskvinde får dusør af DSB
*Den 22-årige Malene Albrektsen, der i sidste uge heltemodigt reddede to børn, da deres klapvogn hang fast i døren til et S-tog på Valby Station, får nu en kontant belønning på 10.000 kr. af DSB oveni det 10-turs kort til Ringsted, som DSB i første omgang belønnede kvinden med.
"Malene skal naturligvis have en ordentlig belønning for sin flotte indsats," forklarer S-togs-direktør Erik Maglehøj.

Jorden rundt 17,5 gang på cykel
*I løbet af tre uger har 5.323 københavnere cyklet 17,5 gang rundt om jorden, sparet 50.000 liter benzin og sparet atmosfæren for 140 tons CO2.
Det kom frem i går, da det endelige punktum for Dansk Cyklistforbund og Københavns Kommunes cykelkampagne blev sat med kåring af Arbejdernes Andelsforenings administration som den bedste cykelarbejdsplads.
Venstreborgmester Søren Pind, der ellers har ry for at foretrække bil - vel og mærke, hvis chaufføren har den rigtige politiske overbevisning - roste københavnernes cykelengagement til skyerne.
"Det er sundt for den enkelte at cykle, og det er også sundt for byen. Alt andet lige så er det jo sådan, at støj- og luftforureningen i byen mindskes, når flere skifter fra bilen til cyklen. Cyklisme er simpelthen godt for miljøet," konkluderede Søren Pind overbevisende.

Rettelse
*Birgitte Livbjergs tegning til anmeldelsen af Pessoas digte i går, var ikke fra bogen, som der fejlagtigt stod, men fra en tidligere Pessoa-udgivelse. Til den nye bog har Per Kirkeby fremstillet et tritykon, som forlaget iøvrigt frygter kan ryge med i farten, når bogen sprættes op.
Vi beklager fejlen, Red.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her