Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

16. september 1998

Socialdemokratiet slagter hellig ko
*Socialdemokratiets 'pludselige' bekendelse til udlicitering af diverse offentlige opgaver mødte umiddelbar tilfredshed i den borgerlige lejr - dog hurtigt efterfulgt af krav om "yderligere handling."
De konservative fastholder kravet fra partiets finanslovsudspil, der går ud på, at præmiere de kommuner, som udliciterer opgaver inden for ældre- og børneområdet.
"Såfremt Socialdemokratiet nu er blevet mindre dogmatisk vil vi gerne medvirke til, at Folketinget med brug af lovgivning tvinger kommunerne til afholdelse af udlicitering," siger de konservatives socialpolitiske ordfører, Jens Heimburger.
Hos Venstre hilses forslaget velkomment med det forbehold, at det ikke må "kvæles i regel-bureaukrati."
"De ansatte skal sikres et godt arbejdsmiljø, men det må ikke ende med, at dynamikken ryger sig en tur. Og det er der alvorlig risiko for, hvis udliciteringen spindes ind i regler på kryds og tværs," siger Venstres næstformand Lars Løkke Rasmussen.

Ro om Berishas støtter
*Tilhængere af Albaniens tidligere præsident Sali Berisha var tirsdag på gaderne i den centrale del af Albaniens hovedstad, Tirana, for at demonstrere, men Berisha-tilhængerne rettede sig efter deres leders opfordring til at undlade at lave optøjer. Der var ingen rapporter om voldelige episoder, og politiet greb heller ikke ind, selv om indenrigsministeriet havde forbudt demonstrationen.
Mandag blev tre dræbt og 14 sårede under sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker.

Syrisk mor kan blive i Danmark
*Den syriske kvinde, Wafaa Mohanna, der siden 1995 har levet i frygt for at blive smidt ud af Danmark får alligevel lov til at blive i Danmark med sine tre børn. Det har Indenrigsministeriet besluttet, oplyser kvindens advokat Thorkild Høyer.
Blandt andet Information har tidligere skrevet om Wafaa Mohanna, der kom til Danmark i 1988 sammen med sin mand. Efter at have forladt sin voldelige ægtefælle søgte hun i 1995 asyl, men fik afslag, hvorefter hun gik under jorden.
Wafaa Mohannas tre døtre er alle født her i landet, og det var bl.a. med en henvisning til FN's konvention om barnets rettigheder, at advokat Thorkild Høyer bad myndighederne om at overveje udvisningen på ny.

Serbien angriber nye områder
*Mens verdens øjne hviler på Rusland og den økonomiske krise fortsætter konflikten i Kosovo. I går blev det rapporteret, at nye områder i Kosovo er blevet inddraget i konflikten mellem serbere og albanere. Ifølge det tyske nyhedsbureau DPA har serberne åbnet en ny front i det nordøstlige Kosvo langs grænsen til Serbien. Kosovos Informationscenter oplyste, at der var indsat kampvogne og pansrede køretøjer i områderne Podujevo, Kosovska Motrovica og Vucitrn, og at der havde været heftig beskydning. Det nordøstlige Kosovo har hidtil ikke været ramt af den serbiske offensiv, som nu har stået på i syv måneder.

Kina vil underskrive FN-konvention
*FN's højkommissær for menneskerettigheder, Mary Robinson, der er på officielt besøg i Kina sagde tirsdag, at den kinesiske viceministerpræsident Qian Qichen har lovet, at Kina vil underskrive konventionen om borgerlige og politiske rettigheder.
Konventionen giver mulighed for forsamlings- og talefrihed, deltagelse i offentlige anliggender og frie valg. Det er dog ikke klart, hvornår aftalen skal træde i kraft og selve ratifikationen af konventionen kan tage flere år Alligevel anså Robinson meldingerne positivt.
"Det var tydeligt, at den kinesiske viceministerpræsident antydede, at Kina vil underskrive aftalen i næste måned," sagde Robinson på en pressekonference.

Forskerakademiet fortsætter
*Forskningsminister Jan Trøjborg afviser, at ministeriet har planer om at lukke Forskningsakademiet i Århus - indtil videre.
I et brev til Århus Borgmester Flemming Knudsen fastslår Trøjborg, at Forskerakademiet "skal viderføres med visse organisatoriske ændringer, fortsat være placeret i Århus, og stort set med de opgaver, som akademiet varetager i dag." I løbet af 1999 skal forskeruddannelsen evalueres og i den forbindelse vil man vurdere, om akademiet fortsat skal varetage de opgaver, som det har i dag med de påtænkte justeringer.

Dansk fetaost er også en slags feta
*De danske mejerier kan ånde lettet op - indtil videre. EF-Domstolens generaladvokat indstillede i går, at EU-Kommissionens afgørelse fra 1996, hvor Grækenland fik eneret på at bruge feta-navnet ved markedsføring af den populære hvide ost i saltlage, bliver annulleret. Det betyder, at de danske mejerier fortsat kan kalde dansk fetaost for fetaost uagtet smag og dermed er sikret en millioneksport.

Svensk alkoholoffensiv
*Svenskerne har ikke til sinds at opgive deres restriktive alkoholpolitik på grund af EU's regler om varernes fri bevægelighed - tværtimod vil svenskerne ved hjælp af en omfattende folkesundhedsundersøgelse bevise, at samtlige EU-borgere er bedre tjent med svenske tilstande.
Ifølge Sydsvenska Dagbladet er det den svenske regerings plan at kulegrave alkoholpolitiken i samtlige 15 medlemslande gennem de seneste 50 år, så sammenhængen mellem restriktiv alkoholpolitik og folkesundhed kan bevises. Med rapporten i hånden vil svenskerne foreslå en fælles alkoholpolitik byggende på højere skatter og afgifter og en strengere aldergrænse for køb af alkohol, når de indtager formandsposten i EU i 2001.

HK'ere får indflydelse på millioner
*HK-Handel er parat til at lade medlemmerne få direkte indflydelse på pensionsformuen på godt 40 mio. kr.
I et nyt udspil om fremtidens pensioner bryder forbundet med fagbevægelsens hidtidige afvisning af mere direkte demokrati i de svulmende pensionskasser.
"Vi forestiller os, at medlemmerne selv skal kunne vælge mellem en række puljeforslag, for eksempel om de ønsker at lave etiske eller økologiske investeringer, eller om de hellere vil satse på polske aktier," siger formanden for HK/Kommunal og næstformand i Kommunernes Pensionsforsikring, Kim Simonsen.

Suharto får ikke særbehandling
*Indonesiens præsident B.J. Habibie vil ikke afholde sig fra at undersøge korruptionsanklager mod den tidligere præsident Suharto. Det fastslog en officiel talsmand i går efter vedvarende beskyldninger om, at Habibie holder sig tilbage fra at gå Suharto nærmer efter i sømmene.
"Det er ikke sandt, at præsident Habibie er bange for at undersøge Suharto. Habibie har sagt mange gange, at han vil undersøge Suharto," sagdetalsmanden ifølge Reuters.
Det menes, at Suharto og hans familie indtil regeringskiftet i foråret har tilranet sig 30 milliarder dollar - knapt 200 milliarder kr.

Ecuador devaluerer med 15 procent
*Ecuador devaluerede mandag sin valuta, sucre, med 15 procent. Det sagde en repræsentant fra landets centralbank. Ecuador blev dermed det andet sydamerikanske land, som måtte give efter for presset fra den internationale økonomiske krise. Tidligere i denne måned måtte Colombia devaluere sin valuta.

300 dræbt i det østlige Congo
*Oprørere i Den demokratiske Republik Congo har dræbt omkring 300 angribere i Goma i den østlige del af landet, oplyste oprørernes politiske koordinator, Lunda Bululu, tirsdag.
Angrebet fandt angiveligt sted mandag. Ifølge oprørerne mistede de kun selv en soldat under angrebet. Bululu sagde, at hans oprørsstyrker i Goma blev angrebet af omkring 2.000 folk. Han sagde videre, at angriberne bl.a. var rwandiske hutuer, tidligere medlemmer af den rwandiske hær, der blev besejret i 1994. Desuden bestod angriberne, ifølge Bululu, af mai-mai-krigere fra Congo.

Chiquita-bananer skal tjekkes
*FDB inviterede i går SiD og Ibis med til Centralamerika for at kontrollere produktionen af Chiquita-bananer.
Det sker efter den seneste kritik, blandt andet fremsat her i Information, af Chiquitas lemfældige omgang med basale arbejdsrettigheder og sprøjtegifte.
SiD tog i går imod invitationen og glæder sig til sammen med deres kolleger i Sydamerika at belyse de kritisable forhold, som eksister på Chiquitas plantager.

Opløftende nyt fra EU
*Verdens vel mest kendte pille efterhånden - potenspillen Viagra - blev godkendt til salg i EU i går.
Så nu er der ingen undskyldninger mere, hvis man skal tro de foreløbige beretninger Men det bliver en dyr fornøjelse. Pillen kommer til at koste 75 kr. per stk. og kan ikke erhverves i øjeblikkets hede, men skal udleveres på recept.

Undervisning er ikke helt ufarligt
*Det var historien om 'Folk og Røvere i Kardemommeby', der uforvarende var skyld i, at Hedegårdsskolen i Ballerup ved København i januar brændte ned til grunden. En ni-årig dreng har overfor kriminalpolitiet indrømmet, at han i vrede over danskundervisningen satte ild til et eksemplar af Thorbjørn Egerns børneklassiker i klasseværelset. Drengen mente, at han bestemt havde trampet ilden helt ud, da han smed den forkullede beretning om Kasper, Jesper og Jonathan i sin kasse i klassereolen og forlod klasseværelset - men det var ikke tilfældet, og kommunen skal nu betale 80 kr. for genopbygningen af skolen.

Krisen mellem Iran og Taliban spidser til
*Krisen mellem de to nabolande Iran og Afghanistan spidsede yderligere til i går, da Talibanmilitsen truede Iran med at angribe iranske byer, hvis Iran efter gårsdagens mobilisering angriber Afghanistan.
"Iran skal vide, at hvis afghansk jord bliver angrebet, vil vi angribe iranske byer, og ansvaret vil hvile på Iran," fastslog Talibanmilitsens talsmand Wakil Ahmed overfor det uafhængige Afghanske Islamiske Pressebureau (AIP). "Vi vil ikke have en krig med Iran, men hvis Iran angriber, så vil vi tage alle midler," sagde han.
Den kraftige advarsel kom umiddelbart efter, at Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei erklærede landets 500.000 mand i alarmberedskab, som forberedelse til en optrapning af krisen med Talibanmilitsen
"På den ene side er det en humanitær bekymring for os, idet vi har sympati for det afghanske folk. På den anden side er der en islamisk side, og der gælder vor forpligtelse. Spørgsmålet har en politisk og en national side, og det indebærer, at vi skal afværge enhver fare for nationen og landet," sagde Khamenei i bemærkninger, som blev citeret af Irans nationale nyhedsbureau IRNA.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her