Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

15. september 1998

Albanien tæt på borgerkrig
*Albanien havnede mandag aften i en direkte åben og blodig krise, da albanske sikkerhedsstyrker kom i kamp med demonstranter i Tirana. Imens krævede tidligere præsident Sali Berisha regeringens afgang, men til gengæld krævede regeringen, at Berisha forlader Albanien i en fart.
Sent mandag sagde en talsmand for det albanske indenrigsministerium, at tre demonstranter var blevet dræbt og 14 såret under kampene i hovedstaden. Talsmanden sagde også, at politiet havde generobret kontrollen med parlamentet og regeringens og det statslige tv's bygninger.
Artikel på forsiden

Irans tålmodighed hænger i tynd tråd
*Irans leder Ayatollah Al Khamenei advarede i går om, at Talibanmilitsens fremfærd i Afghanistan og Pakistans støtte kan føre til en alvorlig krise i regionen.
"Jeg har indtil videre forhindret antændelsen af et bål i denne region, som ville være svært at slukke. Men alle skal vide, at en stor og omfattende fare lurer," sagde Ayatollah Al Khamenei i går i Teherans Radio.
Iran har indtil videre sendt 70.000 soldater til grænsen ved Afghanistan, og yderligere 200.000 soldater ventes at blive sendt til området som en påmindelse til Afghanistans Talibanmilits.

27 dræbt under massakre i Algeriet
*27 mennesker blev dræbt, og to andre alvorligt såret natten til mandag, da en væbnet gruppe angreb byen Ain Defla, omkring 150 km vest for den algeriske hovedstad. Ifølge de algeriske sikkerhedstyrker stod muslimske oprørere bag angrebet, hvor de 27 alle fik halsen skåret over. Massakren er den seneste i en bølge af angreb på civile.

Befolkningen støtter Clinton
*Meningsmålinger viser, at de fleste amerikanere ønsker, at Bill Clinton skal forblive på præsidentposten efter offentliggørelsen af rapporten af hans affære med Monica Lewinsky. I en meningsmåling offentliggjort mandag i Washington Post mener 57 pct. af de adspurgte, at Kongressen skal give præsidenten en reprimande, men ikke sætte ham fra posten ved en rigsretssag. Kun 26 pct. mener, at præsidenten bør stilles for en rigsret. I en anden meningsmåling offentliggjort søndag af tv-stationen CNN, avisen USA Today og meningsmålingsinstituttet Gallup, mener 59 pct. af de adspurgte, at Kongressen skal irettesætte Clinton. Kun 33 pct. mener, at han bør sættes fra bestallingen.
Artikel side 5

Ingen ende på mælkekrigen
*Bestyrelserne for mejeriselskaberne MD Foods og Kløver Mælk er fortsat i dialog om at videreføre deres samarbejde. Det lå klart efter et daglangt fælles bestyrelsesmøde mandag, hvor der blev fremført forskellige skitser til en løsning af den såkaldte mælkekrig.
Skitserne holder bestyrelsesmedlemmer og direktioner dog foreløbig for sig selv indtil et nyt møde 19. oktober.
"Jeg er skuffet over, at der er så lang tid til næste møde. Vi burde kunne få en hurtigere afklaring," siger formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Povl Thomsen.
Det afgørende stridspunkt har hidtil været, at MD Foods ønsker en fusion, mens det noget mindre Kløver Mælk 'kun' vil samarbejde.

Kohl er klar til 'kamp'
*Dagen efter, at Kohls Kristlige Demokrater sejrede ved delstatsvalget i Bayern, havde den socialdemokratiske kanslerkanidat Gerhard Schröder travlt med at lægge nederlaget bag sig og "se fremad."
"Det har altid moret mig, når folk har sagt, at valget allerede er afgjort. Det er det ikke. Vi må kæmpe," sagde Gerhard Schröder og gentog en udfordring til Kohl om en direkte tv-duel, hvilket forbundskansleren har afvist flere gange. "For mig er det et stykke historie - et stykke regionalt historie," sagde han.
Imens lød der helt andre toner fra Forbundskansler Helmut Kohl, der for første gang i lang tid kunne notere sig en lille sejr i forhold til meningsmålingerne.
"Vi er fyldt op af kampånd og parate til at kæmpe om hver eneste stemme. Valget er endnu ikke afgjort - uanset, hvad meningsmålingerne siger," erklærede Kohl.

Partistøtte skal frem i lyset
*Et politisk flertal er parat til at stramme reglerne for partistøtte - dog ikke mere end at det kun skal være personlige pengegaver, som overstiger 20.000 kroner, der skal offentliggøres.
I øjeblikket drøfter Folketingets præsidium og udvalget for forretningsorden en stramning af støtten, og her vil de radikale kræve, at det fremover ikke bare er partierne, men også bidragene til de enkelte politikere der skal offentliggøres. Kun Venstre er kritisk overfor forslaget.

Dyrere benzin kan betale sig
*Regeringens hidtidige argument for ikke at hæve benzinafgiften - nemlig at grænsehandlen vil eksplodere - holder ifølge flere forskere ikke stik. Tværtimod peger undersøgelser på, at man sagtens kan hæve benzinafgifterne med mellem en og tre kroner som led i kampen mod bilernes CO2-udslip.
På den baggrund har SF spurgt trafikminister Sonja Mikkelsen, hvilke konsekvenser regeringen agter at tage af, "at regeringens forudsætning om sammengængen mellem grænsehandlen og benzinafgiftsniveauet tilsyneladende er bristet."
Det er blandt andet forsker Mads Hansen fra Institut for Grænseregionsforskning og konsulent Hans Duer, Cowi, der hævder at højere benzinpriser ikke vil få indflydelse på grænsehandlen. Trafikminister Sonja Mikkelsen meddelte i går uden at komme nærmere ind på de nye undersøgelser, at hun i begyndelsen af næste år vil indkalde til en trafikkonference, hvor ideer og forslag til en begrænsning af både CO2-udslippet, støjforureningen og trafikulykkerne kan diskuteres.

DN: Nedlæg Vejdirektoratet
*Danmarks Naturfredningsforening (DN) foreslår, at Vejdirektoratet bliver nedlagt. I stedet skal der oprettes en styrelse, der kan styrke den helhedsorienterede og miljøorienterede styring, der skal til for at udvikle et miljømæssigt bæredygtigt transportsystem i Danmark.
"Trafikministeriet har især profileret sig stærkt på udbygning af motorveje, der fremmer privatbilismen. Til gengæld er den samordnede planlægning af, hvordan de konkrete trafikproblemer kan løses, særdeles svag. Derfor er det nødvendigt at oprette en stærk styrelse, der kan fremlægge en plan for den fremtidige transportudvikling i Danmark," mener DN.

Tyrkisk kapret fly tvunget til landing
*Et kapret tyrkisk indenrigsfly fra Turkish Airlines landede mandag aften i lufthavnen i Trabzon ved Sortehavet i Tyrkiet, sagde kilder i Turkish Airlines.
Om bord i flyet var 76 passagerer og besætningsmedlemmer.
Flyet var på vej fra Ankara til Istanbul, da det ifølge piloten blev kapret af to væbnede mænd, der tvang det til Trabzon. Det var sent mandag endnu uklart, hvorfor flyet blev kapret.
Piloten meddelte, at flyet var blevet kapret 31 minutter efter, at det kl. 19.06 var lettet fra Ankara.

Radikal pseudo-løsning
*De radikales forslag om at give EU-parlamentarikerne adgang til Europaudvalgets møder er en ren pseudoløsning, der ikke vil skabe mere åbenhed, mener Enhedslisten.
"Hvis man virkelig ønsker mere åbenhed, så er det jo ikke specielt EU-parlamentarikerne, der skal have adgang, men først og fremmest pressen og offentligheden," fastslår Enhedslistens EU-ordfører Keld Albrechtsen, der påpeger, at det ikke mindst er den radikale udenrigsminister Niels Helveg Petersen, der kæmper i mod forslaget om åbne møder i Europaudvalget.

Børn skal have egen advokat
*Børns retssikkerhed skal styrkes, mener Dansk Socialrådgiverforning, der foreslår, at de børn, der står overfor en tvangsfjernelse skal have deres egen advokat.
"Børnene må have deres egen advokat, der kan tage vare på børnenes tarv gennem hele forløbet i en anbringelse. En advokat der kun har til opgave at forholde sig til, hvad der er bedst for barnet," siger socialrådgivernes formand Anne Worning.
Hun mener at socialrådgiverne alt for ofte står i en dobbeltrolle, fordi de skal forholde sig loyalt til kommunen, mens de samtidig skal sørge for både forældrenes og børnenes tarv.

Unge prostituerede trues af ny lov
*Mens der er politisk flertal for at straffe kunder hos prostituerede under 18 år, så vækker forslaget bekymring hos lederen af Københavns Kommunes "Tjekpunkt", Jeannie Hegstrup, der arbejder med prostituerede under 20 år. Hun frygter, at politiets jagt på kunderne vil tvinge de unge prostituerede til at forsvinde fra gaden.
"I dag ved vi nogenlunde, hvor vi kan opsøge de unge og prøve at hjælpe dem ud af miljøet. Kan kunderne straffes, forsvinder de unge fra gaden og ind i mere lukkede miljøer - for eksempel massageklinikker - for at beskytte deres indtjeningskilde," siger Jeannie Hegstrup.
Forslaget er en del af et større lovforslag, der lægger op til at afkriminalisere prostituerede, men samtidig fastholde straffen for bagmænd og alfonser.

Filminstruktøren Jørgen Roos død
*Filminstruktøren Jørgen Roos er død, 76 år gammel. Jørgen Roos etablerede sig gennem en over 40 år lang karriere som dansk kort- og eksperimentalfilms grand old man. Og han var aktiv lige til sin død, idet han var meget langt fremme i arbejdet med en ny udgave af sin kortfilm om H. C. Andersen.
Han arbejdede som manuskriptforfatter, instruktør og fotograf på 250 kortfilm.
Jørgen Roos modtog en lang række priser for sine film i både ind- og udland, senest Eckersberg-Medaillen i 1995.

Årtiers had ulmer stadig i Nordirland
*Det var ikke forsoning, der prægede første arbejdsdag i det nye nordirske parlament, som i går indledte arbejdet hen mod en afslutning på årtiers had og vold. Det ny parlament med 108 pladser er et resultat af den fredsaftale, de stridende parter blev enige om i april.
Unionisterne, der repræsenterer Nordirlands protestantiske befolkning, kræver, at Den Irske Republikanske Hær (IRA) nedlægger våbnene, inden dens politiske gren, Sinn Fein, får lov til at træde ind i en ny provins-regering.
IRA har afvist alle krav om afvæbning, og Sinn Fein insisterer - med henvisning til fredsaftalen - på, at de har ret til at deltage i regeringen.
Med 18 pladser i parlamentet er Sinn Fein berettiget til to ministerposter. Men Nordirlands førsteminister, den moderate leder af det protestantiske Ulster Unionistparti, David Trimble, tilkendegav mandag, at han var rede til at udskyde arbejdet med at sammensætte en regering til om nødvendigt indtil jul. Det er han i håbet om, at der findes en løsning på afvæbnings-spørgsmålet inden da. Pro-britiske og pro-irske parlamentarikere kom op at toppes om, hvilket flag der skulle hejses over parlamentsbygningen, og hvorvidt der skulle tales irsk eller engelsk.
"Mens vort parti er opmærksom på, at der er borgere her, der værdsætter det britiske flag, gør vi det ikke," sagde Gerry Adams, leder af Sinn Fein.
"Vi må bevæge os ind i denne ny situation med tanke på fredsaftalen og på, at det irske nationalflag bør stilles lige med det britiske," sagde Adams.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her