Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

14. september 1998

CSU bevarer flertal i Bayern
*De første exitpolls fra søndagens vigtige delstatsvalg i Bayern, der opfattes som en generalprøve på Tyslands nationale valg om to uger, gav den Kristelige Sociale Union (CSU) 52 procent af stemmerne.
Hvis vælgerundersøgelserne holder, bevarer partiet dermed sit absolutte flertal i det regionale parlament og ventes samtidig at kunne styrke forbundskansler Helmut Kohl i den sidste fase af den nationale valgkamp.
Socialdemokratiet SPD fik 30 procent ifølge de første tal, og har dermed ikke vundet terræn i Bayern over for det konservative CSU.
Partiet De Grønne, der også kom over spærregrænsen på fem procentpoint ved det seneste delstatsvalg i Bayern i 1994, lå til at få 5,5 procent af stemmerne. Det liberale parti De Frie Demokrater kommer ikke ind i Landdagen, da partiet kun lå til to procent af stemmerne.
Det højreradikale parti Republikanerne fik fire procent af stemmerne, mens den konservative græsrodsbevægelse Frie Vælgere fik tre procent.
Artikel på forsiden

Camre slap med skrækken
*Det socialdemokratiske medlem af Borgerrepræsentationen Lubna Elahi vil arbejde videre for, at tidligere folketingsmedlem Mogens Camre ekskluderes af partiet efter sine udtalelser om flygtninge og indvandrere i tv-programmet Helt ærligt, mand.
Det sidste punktum er således ikke sat i sagen, efter at den socialdemokratiske vælgerforening i Bagsværd søndag vedtog at lægge afstand til Camres udtalelser, men altså ikke ekskludere ham.
Sammen med andre medlemmer vil Lubna Elahi føre sagen helt til tops i det socialdemokratiske system, altså hovedbestyrelsen og forretningsudvalget. Ligeledes har hun planer om at sætte sagen på dagsordenen på den kommende kongres i partiet.

Clinton til angreb på Starr-rapport
*Præsident Clintons juridiske rådgivere satte i weekenden ind med modangreb på den skandaleombruste over 400 sider lange rapport fra undersøgelsesdommer Kenneth Starr i håb om, at de kan overbevise de amerikanske vælgere om, at den uafhængige Starrs rapport er fyldt med billige virkemidler og udelukkende er et forsøg på at genere Clintons person.
"Når der ikke er andet at gå efter, så går man efter al snavset og møget," sagde demokrat i Repræsentanternes Hus Charles Rangel, der sidder i kongreskammerets retsudvalg.
Samtidig øjner flere Clinton-støtter åbenbart morgenluft - formentligt opmuntret af meningsmålinger, der siger, at Clintons popularitet holder sig stabilt blandt vælgerne - også efter den eksplosive Starr-rapport, der blev offentliggjort på Internet, og som kan true præsidenten på hans post.
Leder på forsiden, Artikler på forsiden og side 5

R-landsmøde forsvarer efterløn
*Det Radikale Venstre vil hverken fjerne efterlønnen eller hæve aldersgrænsen gradvis til 63 år. Derimod skal efterlønnen gøres mere fleksibel, så flere gradvis forlader arbejdsmarkedet senere end nu.
Landsmødet afviste med godt to tredjedeles flertal at hæve aldersgrænsen gradvis til 63 år i 2005.
Desuden afviste flertallet et vidtgående forslag om at fjerne efterlønnen. Dermed fik partileder Marianne Jelved vedtaget sit forslag om at gøre efterlønnen mere fleksibel samt barbere boligstøtten.
Artikler på forsiden og side 4, Leder på bagsiden

Taliban hævder ny militær sejr
*Taliban-militsen i Afghanistan hævdede i går, at den har fået kontrol over byen Bamiyan i det centrale del af landet.
En talsmand for Hebz-i-Wahdat-militsen, der ellers har haft kontrollen over Bamiyan-området, afviste fra sit tilholdssted i Pakistan, at Taleban har overtaget kontrollen med det overvejende shia-muslimske Bamiyan.
"Der var kampe natten til søndag 25 km fra byen. Men vi har stadig fuldstændig kontrol over den," sagde talsmand Moussa Arifi til det Afghanske Islamiske Nyhedsbureau (AIP) i Peshawar i Pakistan.
Kilder i det sunni-muslimsk orienterede Taleban hævdede søndag morgen, at byen var faldet i Talibans hænder.
Byen Bamiyan har omkring 10.000 indbyggere, der er shia-muslimer, og spændingen mellem det shia-muslimske præstestyre i Iran og den sunni-muslimske Taliban-milits er øget betragteligt, især efter at Taliban i sidste uge indrømmede, at dets medlemmer stod bag drab på ni iranske diplomater, som blev bortført under Talibans fremmarch mod oppositionsgrupper
i Mazar-i-Sharif.

Fadæse for millioner
*Manglende økonomisk kontrol og overblik i Undervisningsministeriet har påført de danske skatteydere en uventet ekstraregning på 320 mio. kr.
På blot seks måneder har ministeriet ladet millionerne flyde til landets erhvervsskoler som statstilskud til pc-kurser for borgerne - uden at have dækning for beløbet, skriver Berlingske Tidende søndag.
Den nye pc-uddannelse fra årsskiftet blev så stort et tilløbsstykke, at der i løbet af kort tid ikke var flere penge til at betale tilskuddene.
Undervisningsministeriet opdagede først fadæsen i sommer, da budgettet allerede var overskredet med 320 mio. kr.

Betænkelig forbindelse
*Arbejdsskadestyrelsen tjener 20 millioner kroner om året på at sælge udtalelser om folks sygdom til bl.a. forsikringsselskaberne. Papirerne har karakter af afgørelser, der ikke kan ankes i forsikringssystemet. Der er kun domstolene, og der bliver der indhentet ekspertudsagn - i Arbejdsskadestyrelsen.
Derfor er det næsten umuligt at få ændret afgørelser, påpeger flere førende erstatningsretsadvokater, over for Morgenavisen Jyllands-Posten søndag. Samtidig kritiserer advokaterne styrelsen for at gå forsikringsselskabernes ærinde.
Sidste år kom Arbejdsskadestyrelsen med 4952 såkaldt vejledende udtalelser. Fire ud af fem var bestillingsopgaver for forsikringsselskaber, der betalte 4100 kroner pr. udtalelse.
Forbindelsen mellem forsikringsselskaberne og Arbejdsskadestyrelsen har eksisteret i årevis, men de forsikrede har aldrig måttet se de lægelige vurderinger fra styrelsen, selv om de danner baggrund for en eventuel erstatning.

Pia Kjærsgaard klager
*Formanden for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, har klaget til undervisningsministeren over, at kampagneledelsen af 'Operation Dagsværk' er lagt i hænderne på et fremtrædende medlem af Rebel. Det drejer sig om Enhedslistens folketingskandidat Pernille Rosenkrantz-Theil.
"Det er ikke tilfældigt, at Operation Dagsværk i år har iværksat en hadefuld kampagne mod Israel. Det passer lige i Enhedslistens og den autonome gruppe Rebels kram," siger Pia Kjærsgaard, som beder undervisningsministeren forklare, hvilke forudsætninger, Rosenkrantz-Theil har for at bestride sit job.

Persson mere populær end Bildt
*Lederen af de svenske konservative, tidligere statsminister Carl Bildt fra partiet Moderaterne, er ikke længere vælgernes favorit som statsminister ved det svenske rigsdagsvalg den 20. september. I valgkampens 11. time er den socialdemokratiske leder og nuværende statsminister, Göran Persson, gået forbi sin borgerlige rival, viser den seneste meningsmåling.
Carl Bildt har ellers hidtil ført i valgkampen, hvis man skal tro meningsmålingerne, men søndag kunne avisen Expressen offentliggøre en Gallup-måling, der giver Persson støtte fra 29,2 pct. af vælgerne mod 27,9 pct. til Bildt.

Vold præger årsdag i Chile
*25-årsdagen for det blodige militærkup i Chile blev som ventet markeret med voldsomme konfrontationer mellem politi og demonstranter.
Mindst 25 mennesker blev såret og 170 anholdt under sammenstød lørdag i hovedstaden Santiago, da politi og sikkerhedsstyrker gik til angreb med tåregas og vandkanoner.
I forstæderne lavede demonstranter barrikader og stak ild til bildæk, og rundt om det nationale stadion i Santiago blev der holdt fakkeloptog.
Det var på stadion, at flere tusinde mennesker blev myrdet af militæret i forbindelse med kuppet i 1973, hvor den demokratisk valgte venstreorienterede præsident, Salvador Allende, blev myrdet af general Augusto Pinochets folk.

Mange illegalt ind i Danmark
*Der er fortsat stort pres på den dansk-tyske grænse, hvor mange udlændinge illegalt sniger sig over ved den grønne grænse, altså uden for de officielle og kontrollerede overgange. Politiet i Padborg melder om 27 anholdte voksne og to små børn i perioden op til søndag morgen. Flere er sigtet for menneskesmugling, oplyser politiet.
De fleste af weekendens grænseoverløbere kommer fra det tidligere Jugoslavien, og de fleste ville blot benytte Danmark som transitland for at komme videre til Sverige.

Usminket sandhed hos Maersk Air
*Maersk Air frafalder nu det omstridte krav om, at stewardesserne skal bære make-up og har indgået forlig med Maersk Air Kabinebesætningsforening.
Retten i Tårnby gav fredag kabinebesætningsforeningen medhold i en klage over Maersk Airs krav om make-up, og besluttede, at Maersk Air skal betale sagsomkostningerne til foreningen.
På den baggrund har Maersk Air revideret sit uniformsreglement, så det nu er afstemt efter gældende lov. Det betyder, at kravet til stewardesserne nu blot er, at de "forventes at møde velsoignerede".

Computer-problemer ved bosnisk valg
*Vælgerne i Bosnien-Hercegovina afsluttede i går det to dage lange valg, da de mere end 2.300 valglokaler lukkede kl. 16.00 (dansk tid).
Valget i Bosnien-Hercegovina kan betegnes som et af de mest intensivt overvågede i verden med ca. 150 internationale valgobservatører, heraf de 44 fra Danmark, og flere end 2.300 såkaldte election supervisors, udsendt for OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa) samtidig med, at flere hundrede fra den NATO-ledede SFOR-styrke også er involveret i valgovervågningen.
Omkring 2,75 mio. vælgere i den muslimsk-kroatiske føderation og det bosnisk-serbiske Srpska-område, som tilsammen udgør Bosnien-Hercegovina, har lørdag og søndag kunnet stemme på medlemmer til et nyt præsidentråd, et parlament, to regionale forsamlinger og en præsident i den serbiske del.
Ifølge flere talsmænd for valgobservationer forløb søndagens valgrunde uden større forstyrrelser. Lørdag var der dog omfattende forsinkelser på over 100 valgsteder på grund af computerproblemer og problemer med registreringspapirer på vælgere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her