Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

11. september 1998

Israelske soldater dræbt af bombe
*Fire soldater fra den pro-israelske Sydlibanesiske Hær (SLA) blev torsdag dræbt af en bombe, oplyste den israelske statsradio.
Bomben, der var anbragt af den libanesiske Hizbollah-bevægelse, blev bragt til sprængning, da soldater patruljerede i nærheden af den kristne enklave Jezin i Sydlibanon. Som svar på attentatet bombarderede det israelske luftvåben flere baser i Jezin, der tilhører den pro-
iranske bevægelse Hizbollah, sagde en talsmand fra Israels hær.

Gorbatjov: Jeltsin bør gå af nu
*Boris Jeltsin bør gå af som præsident, ellers risikerer Rusland kaos og kupforsøg, siger Jeltsins forgænger i Kreml, Mikhail Gorbatjov, til Morgenavisen Jyllands-Posten.
"Jeltsins politiske epoke er slut. Vi er nu vidne til de sidste krampetrækninger af hans regime. Ingen tror på Jeltsin mere, ingen støtter ham. Det er slut nu," siger han.
Ruslands præsident, Boris Jeltsin, bøjede sig torsdag for oppositionens pres ved at opgive sit forsøg på at få parlamentet til at godkende Viktor Tjernomyrdin som ministerpræsident. I stedet lod Jeltsin forstå, at den fungerende udenrigsminister, Jevgenij Primakov, er hans ny kandidat til posten.
Artikel og leder på forsiden og tema side 3

Diplomater fra Iran fundet dræbt
*Iran erklærede torsdag aften, at landet holder Taleban-militsen i Afghanistan ansvarlig for drab på ni iranske diplomater. Ligene af de ni iranske diplomater, blev torsdag fundet nær den nordlige by Mazar-i-Sharif, som Taleban-militsen erobrede fra oppositionsstyrker i sidste måned.
En Taleban-talsmand Wakil Ahmed sagde til Det Afghanske Islamiske Nyhedsbureau, AIP, at Taleban-medlemmer havde dræbt iranerne "på egen hånd uden ordre fra Talebans øverste ledelse".
Den iranske hær placerede torsdag yderligere hærstyrker langs med grænsen til Afghanistan og har i sinde at foretage yderligere militære øvelser i området i nærmeste fremtid, oplyste generalstabschef Ali Shahbazi.
Artikel side 5

Cambodjansk politi åbner ild
*Mindst en mand blev ramt af skud og alvorligt såret torsdag, da cambodjansk politi åbnede ild mod demonstranter fra oppositionen i hovedstaden Pnomh Penh.
Situationen opstod, da politiet med automatiske skydevåben søgte at standse en demonstration, der fandt sted trods et regeringsforbud. Politiet skød mod en folkemængde, som havde forsamlet sig nær den amerikanske ambassade og uden for oppositionslederen, prins Norodom Ranariddhs hjem.

Tvivl om donorblod øger kræft risiko
*Donorblod redder ikke kun liv. Det øger også risikoen for kræft, skriver Dagens Medicin.
"Patienter, som får blodtransfusion i forbindelse med f.eks. en hofte- eller knæoperation, har to-tre gange højere risiko for at udvikle bestemte kræftsygdomme senere i livet," siger afdelingslæge, dr.med. Hans Jørgen Nielsen, Hvidovre Hospital, som er ekspert i bivirkninger ved blodtransfusioner.
På Statens Serum Institut, hvor man har fulgt 75.000 patienter 10 år efter, de havde fået en blodtransfusion, mener dog ikke at risikoen forøges.

Højskoleophold er udviklende
*Et ophold på en daghøjskole giver personlig udvikling og bedre muligheder for at komme videre i uddannelsessystemet. Det mener i hvert fald daghøjskolernes deltagere i en ny undersøgelse, hvor 700 daghøjskoleelever er blevet udspurgt.
Ifølge undersøgelsen, der er lavet for Undervisningsministeriet, oplever syv ud af ti deltagere, at daghøjskolen har ført til en personlig udvikling. Tre ud af fire mener, at de har fået bedre muligheder for at gå videre i en anden uddannelse, mens hver anden mener at stå bedre i forhold til at få et job.

Håb om accept af integrationslov
*Inden udgangen af september håber indenrigsminister Thorkild Simonsen at have accept af den nye danske integrationslov fra FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR.
Det vil i givet fald indebære afslutningen på en strid, der udbrød, da FN-organisationen i begyndelsen af august bekendtgjorde, at den særligt lave integrationsydelse, der skal udbetales til flygtninge, strider mod en bestemmelse i FN's flygtningekonvention. Den forbyder, at flygtninge behandles dårligere end landets egne statsborgere.

Ingen blankocheck til landbruget
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen afviser at skrive en blanko-check til svineproducenterne, selv om de nu tilbyder at afskaffe brugen af antibiotiske vækstfremmere.
Formanden for Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Kent Skaanning har ellers appelleret om kompensation fra staten, hvis udfasningen af antibiotiske vækstfremmere skaber nye smitteproblemer for landbruget.
Kent Skaanning, blev i går også mødt af kritik i sin egen bestyrelse, den holdt møde efter formandens overraskende budskab onsdag om, at brugen af vækstfremmere i svineproduktionen vil ophøre inden jul.
"Jeg må erkende, at jeg har fået at vide, at jeg nok var for hurtig, når jeg sagde, at vækstfremmerne kan være fjernet inden jul. Men et par måneder fra eller til er ikke afgørende for mig. Det afgørende er, at vi - som de øvrige organisationer i landbruget - arbejder for et stop for brug af vækstfremmere hurtigst muligt, siger Kent Skaanning til Ritzau.
Artikel side 4

Jugoslavien suspenderer aftale
*Jugoslaviens regering besluttede torsdag at suspendere de bilaterale aftaler med EU om hjemsendelse af asylansøgere, der er blevet nægtet asyl i EU, rapporterede det jugoslaviske nyhedsbureau Tanjug. Aftalerne handler fortrinsvis om etnisk albanske flygtninge fra Kosovo.
Beslutningen er taget som en modforholdsregel for EU's beslutning om ikke længere at tillade jugoslaviske fly at lande i EU's medlemslande, skriver det tyske nyhedsbureau, DPA. Eftersom det jugoslaviske luftfartsselskab JAT ikke længere kan lande i EU-landene, og eftersom det er JAT, der står for transporten af de hjemsendte, så vil hjemsendelsesaftalen blive suspenderet, hed det i regeringsbeslutningen. Samtidig suspenderer Jugoslavien, der består af Serbien og Montenegro, alle andre lignende aftaler med EU-landene, hed det.

Rekordhøst - men ikke i kroner
*Trods det ustadige sommervejr bliver årets høst større end nogensinde tidligere. Men landmændenes økonomiske udbytte bliver det laveste i 20 år. Kornhøsten bliver i år på omkring 9,9 mio. ton, svarende til en stigning på tre procent i forhold til den tidligere rekordhøst i 1990. Det viser en prognose fra Landbrugets Rådgivningscenter, Landskontoret for Planteavl.

EU's udbudsregler skal forenkles
*Udbudsreglerne for EU skal forenkles og håndhæves ens, så udenlandske virksomheder lettere kan konkurrere, når offentlige opgaver udbydes i de 15 EU-lande.
Derfor var Konkurrencestyrelsen torsdag vært for det første møde i København mellem konkurrencemyndigheder fra seks EU-lande og EU-Kommissionen. Mødet gav startskuddet til et treårigt pilot-projekt. Det skal forenkle brugen af reglerne og sikre, at overtrædelser løses hurtigt og effektivt, oplyser erhvervsminister Pia Gjellerup.

Nyt parti for C-holdet
*Den lille million danskere på overførselsindkomst får nu deres eget politiske parti, Mælkebøttepartiet. Navnet har partistifterne valgt, fordi de mener, at folk på overførselsindkomster behandles som ukrudt, skriver JydskeVestkysten.
"Mælkebøttepartiet har holdt stiftende generalforsamling og har fået Indenrigsministeriets godkendelse af en blanket til indsamling af underskrifter på opstilling til Folketinget," oplyser partiformanden, Alice Trauelsen.
Partiet har retfærdighed og tryghed for alle på sit foreløbige program.

Mariager Fjord vågner langsomt
*Genoplivningen af Mariager Fjord går sin træge gang. Fisk, muslinger og ålegræs er så småt ved at indfinde sig igen, men der vil endnu gå nogle år, inden plante- og dyrelivet når sit gamle niveau, konkluderer en miljø rapport fra Århus Amt.
I den indre del af fjorden er det sparsomt med den ellers hårdføre fladfisk skrubbe. Men den findes, rapporterer de lokale fiskere. Til gengæld er der flere skrubber end normalt omkring Hadsund i den yderste del af fjorden, hvor der ikke var iltsvind i 1997.

Clintons undskyldning accepteret
*Demokratiske ledere i Senatet meddelte torsdag, at de har accepteret præsident Bill Clintons undskyldning for hans affære med en praktikant i Det Hvide Hus og den måde, han har ført dem bag lyset i sagen. Men de har samtidig afkrævet ham en forsikring om, at der ikke kommer flere overraskelser af lignende art.
"Jeg mener, at man kan sige, at vi alle accepterede hans undskyldning," sagde lederen af Senatets demokrater, Thomas Daschle, efter et møde torsdag bag lukkede døre mellem Clinton, vicepræsident Al Gore og demokratiske ledere i Senatet.
Artikel side 5 og nyhedsanalyse her på siden

Ny pengeseddel i næste uge
*Danskere med store sedler i tegnebogen skal til at lære nye ansigter at kende, når Nationalbanken fredag den 18. september sender en ny 1000-kroneseddel på gaden.
Den nye seddel har et dobbeltportræt af Skagensmalerne Anna og Michael Ancher på forsiden, inspireret af to billeder malet af P.S. Krøyer i 1884.

Sidste regeringsindgreb fra Nyrup
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen fik topkarakter af SiD-kongressens delegerede, da han torsdag troppede op for at være gæstetaler i knap en time. Specielt da statsministeren lovede, at forårets regeringsindgreb i overenskomstforhandlingerne ikke ville gentage sig.
"Jeg vil gerne understrege, at jeg godt er klar over, at indgrebet kom som en kold spand vand for både LO og DA. Og samtidig er det mit ønske, at dette indgreb bliver et kapitel, som vi ikke vil opleve igen," sagde Poul Nyrup Rasmussen, der samtidig understregede, at han godt vidste, at indgrebet ikke ligefrem lå til topkarakterer hos fagbevægelsens medlemmer.
SiD's hovedbestyrelse indkasserede torsdag et nederlag, da de delegerede på kongresen fik bestyrelsen til at trække et forslag om nye regler for urafstemning. Forbundets ledelse havde foreslået, at stemmesedlerne ved fremtidige urafstemninger skulle afsendes direkte fra hovedforbundet og ud til medlemmerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her