Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

26. september 1998

Slut med vækstfremmere i 2000
*Et samlet landbrug indgik fredag en historisk aftale med fødevareminister Henrik Dam Kristensen om et frivilligt, fuldstændigt stop for brug af vækstfremmere i dansk landbrug med udgangen af 1999.
Aftalen betyder, at landbruget vil halvere den nuværende brug af vækstfremmere på omkring 30 ton årligt inden næste sommer. Derefter følger et totalt stop for brug af vækstfremmere inden udgangen af 1999.

S-oplæg skaber røre i bagland
*Det efterhånden nok så omstridte debatoplæg om udlicitering fra fire fremtrædende socialdemokrater, har givet en af forfatterne, FOA-formanden Poul Winkler, problemer i baglandet. Der er derfor indkaldt til ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde på mandag, hvor det eneste punkt på dagorden er formandens planer om udlicitering.
Udarbejdelsen af debatoplægget sættes også i forbindelse med den internationale rengøringskoncern ISS.
En af de officielle forfattere til debatoplægget, "Nye borgere, nye socialdemokratiske muligheder", DSU-formand Morten Bødskov, meddelte således fredag i en pressemeddelse, at han i forbindelse med udarbejdelsen af oplægget har haft kontakt til ISS-chef Jens Christiansen, der er tidligere DSU-formand, men i dag projektchef i ISS Seniorservice. Et selskab, der har det ene formål at overtage en stor del af markedet for ældrepleje i Danmark.

Forværret iltsvind i Lillebælt
*Fiskene må fortsat gispe efter ilt mange steder i danske farvande. I den sydlige del af Lillebælt har iltsvindet nået den værste fase, hvor der dannes giftig svovlbrinte. En prop af stillestående vand næsten uden ilt sidder fast i bæltet, hvor situationen er forværret siden sidste opgørelse i august. Det fremgår af den nyeste rapport om ilsvind, som miljøstyrelsen offentliggjorde fredag middag. Rapporten melder også om alvorligt iltsvind i området mellem Lolland og den tyske ø Fehmarn. Også her er ilten endnu mere sparsom end ved opgørelsen i august.
til at afværge en overhængende global økonomisk krise.
Fra flere sider er der blevet ytret ønske om en samtidig rentesænkning i både USA og Tyskland som vidundermidlet, der skulle vende nedgangen. Men Tietmeyer erklærede i en advarsel til politikerne at være imod.
"Renterne bør være stabile og ikke fastsat på en kunstig måde, da det kun vil give negative konsekvenser," sagde han på en konference om fremtiden for euro'en.

De fleste tyskere i tvivl
*Tysklands politiske partier afsluttede fredag deres mange måneder lange valgkamp, mens de sidste meningsmålinger før søndagens valg bekræftede, at socialdemokratiet SPD står til at blive det største parti i den nye forbundsdag.
Men valgeksperter understregede, at et rekordhøjt antal vælgere er usikre, hvilket kan give de konservative regeringspartier et bedre valg end ventet.

Millionkrav fra tidligere sigtede
*En række personer, der var sigtet i forbindelse med politiets omfattende undersøgelser om overbelåning af skibsbyggesager på Færøerne, har nu rejst krav om millionerstatning, efter at sigtelserne er blevet frafaldet.
Ifølge advokat Magnus Møller fra landfogedens kontor på Færøerne har ca. 13 personer krævet tilsammen godt 7,6 mio. kr. i erstatning, efter at sigtelserne er blevet frafaldet.

Danske turister flygter fra orkan
*1200 danske charterturister er blevet evakueret fra de områder af Florida, der fredag morgen dansk tid blev ramt af orkanen "Georges".
Det oplyser formanden for rejsearrangørerne i Danmark, Stig Elling, fredag til Ritzau. Det er især turister i Miami og i Fort Lauderdale, der er blevet evakueret eller anbragt i de sikre rum.

Ja-siger fra SF stiller op til EU
*Det er i sidste øjeblik lykkedes ja-fløjen i SF at finde en kandidat til næste års valg til Europa-Parlamentet.
Fredag - samme dag som opstillingsfristen for kandidater udløb - besluttede den tidligere formand for Socialistisk Folkepartis Ungdom (SFU), Pia Olsen, at melde sig på banen.
"Det er væsentligt for SF, at vi viser den bredde, partiet også havde op til folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten," siger den 26-årige Pia Olsen, som er medlem af SF's hovedbestyrelse og forretningsudvalg.

Minister vil gå af efter ny skandale
*Belgien er blevet kastet ud i en ny skandale, der kan ende med, at indenrigsminister Louis Tobback må gå af efter kun fem måneder på den stormfulde post.
Beslutningen ventes at blive truffet i dag. Tobback tilbød torsdag aften at træde tilbage, fordi den 20-årige nigerianske asylansøger Semira Adamu tirsdag døde på et hospital i Bruxelles. Hun var blevet passiviseret af belgisk politi ombord på et fly til Togo efter at være blevet udvist af Belgien.
"Det er helt bestemt den sorteste dag i min politiske karriere," sagde Louis Tobback, da han efter et døgns betænkningstid tog det politiske ansvar for skandalen

Jeltsin udnævner igen nye ministre
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, genudnævnte fredag regeringens handels- og energiministre sammen med et antal andre ministre blandt andet finansministerposten, som blev tildelt til den 35-årige Mikhail Tsadornov. Det skete dog ikke uden politisk tumult, idet udnævnelsen omgående fik en af regeringens viceministerpræsidenter, Aleksander Sjokhin, til at træde tilbage i protest. Sjokhin blev i sidste uge udpeget til at varetage Ruslands forhandlinger med internationale banker.

Clinton forsøger forlig i Jones-sag
*Den amerikanske præsident Bill Clintons advokater forsøger nu at finde en "finansiel" løsning i sagen med Paula Jones, som har hævdet, at Clinton forsøgte at tvinge hende til sex på et hotelværelse i Little Rock i staten Arkansas i 1991.
En kilde med kendskab til Clintons strategi siger, at præsidentens juridiske rådgivere forsøger at undgå at blive involveret i endnu en sag på et tidspunkt, hvor præsidenten står over for en mulig rigsretssag i forbindelse med Lewinsky affæren.
Hvor tæt sagen er på en afslutning vides ikke. Paula Jones har tidligere forlangt en offentlig undskyldning. Hun har fået tilbudt 700.000 dollar (4,4 mio. kr.).

Kampe stilner af i Lesotho
*Kupforsøget i det afrikanske kongedømme Lesotho sluttede fredag efter flere dages heftige kampe, ildspåsættelser og plyndringer i hovedstaden, Maseru.
Landets ministerpræsident, Pakalitha Mosisili, oplyste fredag, at der igen er ro i landet, mens chefen for de sydafrikanske styrker dog advarede om, at oprøret i provinsen endnu ikke er slået ned.
Flere end 800 soldater fra Sydafrika og Botswana invaderede tirsdag den bjergrige enklave, som ligger midt i Sydafrika, med det formål at genoprette roen efter flere måneders uro.

Klar til at øget indsats i Makedonien
*Danmark gør klar til at fordoble sin indsats i FNs fredsbevarende styrke i Makedonien, hvor en deling på 45 danskere i forvejen deltager i en FN-styrke i Balkan-landet.
Det oplyser orlogskaptajn Peter Stehr, der er souschef i Forsvarsministeriets 1. Kontor, til Ritzau. FN har uofficielt forhørt sig hos de fire nordiske landes regeringer og bedt dem stille med yderligere 250-300 mand.

Parter tæt på reform
*LO, DA og regeringen syntes fredag at være tæt på enighed om en arbejdsmarkedsreform, som forkorter dagpengeperioden fra fem til fire år.
"For os er det ikke afgørende, om ydelsesperioden er på fire eller fem år. Der er brug for alle de ledige. Det afgørende er, at der gøres alt for, at ingen er i dagpengesystemet i fem år," siger LO-formand Hans Jensen til Ritzaus Bureau. Forudsætningen for at skære i dagpengeperioden er ifølge LO, at der blandt andet ydes en målrettet indsats for at styrke de lediges kvalifikationer samtidig med, at aktiveringsindsatsen sættes i gang tidligere end i dag.

Bankchef afviser politisk løsning
*Den magtfulde tyske Bundesbank-chef, Hans Tietmeyer, afviste fredag i forbindelse med EU-økonomi- og finansministrenes møde i Wien, at politisk koordinerede indgreb er den rette fremgangsmåde. Fra flere sider er der blevet ytret ønske om en samtidig rentesænkning i både USA og Tyskland som vidundermidlet, der skulle vende nedgangen. Men Tietmeyer erklærede i en advarsel til politikerne at være imod.
"Renterne bør være stabile og ikke fastsat på en kunstig måde, da det kun vil give negative konsekvenser," sagde Tietmeyer på en konference om fremtiden for euro'en.

Politisk ønske kræver indsats
*Hvis det hede politiske ønske om at holde danskerne længere på arbejdsmarkedet skal efterkommes, må der en indsats til for ikke at slide så hårdt på medarbejdernes psyke, at det går udover helbredet. Det konkluderer en omfattende undersøgelse, som Arbejdsmiljøinstituttet fremlagde fredag.
AMI har undersøgt en række danskeres psykiske arbejdsforhold i 1990. Fem år senere er de samme mennesker igen blevet spurgt om deres forhold på arbejdspladserne.
De der i mellemtiden havde rundet 60 år - og specielt kvinderne - var faldet fra i stor stil. Og tilsyneladende er den vigtigste grund at man ikke ikke føler sig helt rask, viser undersøgelsen.

Rushdies første dag i frihed
*Den kontroversielle britiske forfatter Salman Rushdie indledte fredag den første dag uden frygt for dødstrusler i ni år efter, at Iran torsdag trak sin statsstøttede dødsdom over hans hoved tilbage.
Ved en totalt pakket pressekonference i London sagde Rushdie fredag:
"Grunden til, at vi alle er samlet her, er for at notere os afslutningen på en forfærdelig terrortrussel fremsat af et lands regering mod borgere i andre lande, og det er et stort øjeblik, og vi skal betragte det sådan."
På spørgsmålet om han håbede på at kunne vende tilbage til et normalt liv nu, sagde han:
"Normalitet er en meget banal ting, og alligevel er det noget, jeg er blevet nægtet. Spontanitet, det, at man kan tage sine egen beslutninger uden at skulle rådføre sig med nogen som helst. Det at gøre noget, lige når du har lyst til det, som for eksempel blot at gå en tur."
Det var dog ikke alle, som tog Irans nye mildere vinde lige positivt.
"Der er stadig fanatikere, som gerne vil effektuere fatwaen, den religiøse dødsdom, over ham, siger Morten Haahr medlem af den danske Rushdie-komité til Ritzau.
"Men den iranske regering sender en klar melding om, at den i hvert fald ikke vil bringe fatwaen ud i livet, og det er i sig selv meget opmuntrende," siger han.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her