Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

4. september 1998

Mandela støtter Kabilas nødråb
*Sydafrikas præsident Nelson Mandela foretog noget af en kovending torsdag, da han fastslog, at samtlige 14 medlemmer af samarbejdsorganisationen for landene i det sydlige Afrika (SADC) nu enstemmigt støtter Zimbabwes, Angolas og Namibias militære intervention i Den Demokratiske Republik Congo. For bare 14 dage siden gjorde Nelson Mandela sig til fortaler for én politisk løsning på den nu en måned lange borgerkrigslignende situation i Congo, hvor tutsi-ledede oprørere bekæmper præsident Laurent Kabilas styre.
"Det er helt rimeligt, at et lands legitime leder siger: Vi er blevet invaderet af en fjendtlig styrke. Kom og hjælp mig med at forsvare mit land (...) og at nabolande reagerer positivt på den opfordring," sagde Mandela.
FN's generalsekretær, Kofi Annan, der deltog i torsdagens SADC-møde, sagde, at han støtter Mandelas erklæring.

229 omkommet i flystyrt
*Et fly fra Swissair med 229 passagerer og besætningsmedlemmer styrtede natten til torsdag i Atlanterhavet ud for Canadas kyst, og alle ombordværende menes omkommet.
Torsdag eftermiddag var der bjærget 18 lig.
Swissair-flyet af typen MD-11 var på afgang nr. 111 på vej fra New York til Genève, da det styrtede i havet ud for Nova Scotia, mens det gjorde klar til en nødlanding.
Sikkerheden for både Swissair og MD-11-flyenes vedkommende har hidtil været usædvanlig fine. Flyet var kun syv år gammelt. Det vides endnu ikke, hvad der var årsag til styrtet, men eksperter afviser, at der var tale om en bombe.

V freder Hækkerup i Strædesag
*Trods forsvarsminister Hans Hækkerups misinformation af Folketingets forsvarsudvalg i den såkaldte Strædesag, så garanter Venstre, at de vil frede ministeren. Enhedslisten har kaldt forsvarsministeren i samråd, men fra Venstre skal ministeren ikke høre et ondt ord.
"Vi deltager ikke i nogen storm på Hans Hækkerup i denne sag," siger partiets forsvarspolitiske ordfører, Svend Aage Jensby, som dermed har sikret forsvarsministeren flertal mod en eventuel ministerstorm.
Hans Hækkerup gav forsvarsudvalget forkerte oplysninger, da han sagde, at Peter Stræde selv gjorde opmærksom på sit medlemskab af ungdomsorganisationen Rebel, som ifølge Peter Stræde selv var skyld i, at han ikke kom ind på Sergentskolen. Men som Information har kunnet dokumentere i en lang række artikler, så har flere af de involverede parter i sagen sagt det modsatte, hvilket auditørkorpset også konkluderede i deres undersøgelse, som kom onsdag.

Miljøkontrol hænger i tynd tråd
*Hverken regeringen eller Venstre støtter de konservatives forslag om at afsætte ti mio. kroner på næste års finanslov til at oprette et særligt statsadvokatur for miljøkriminalitet. SF, der selv har været fremme med lignende forslag, støtter ideen, som går ud på at samle en særlig ekspertise om de indviklede miljø-sager
"Politiets ressourcer er i forvejen alt for begrænsede, og hvis der går inflation i ideer om særlige politienheder på dette og hint område, ja så får politiet endnu sværere ved at løse sin primære opgave som tryghedsskabende politi," siger Venstres ordfører Birthe Rønn Hornbech.

Nyrup: Lad fortidens synder hvile
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen vil ikke betale erstatning til de 22 grønlændere, der i begyndelsen af 1950'erne uden samtykke blev bragt til Danmark for at lære dansk i et såkaldt sociologisk eksperiment, som har kostet 'deltagerne' varige psykiske men. Meningen var, at børnene senere skulle tilbage til Grønland for at danne kernen i den nye tosprogede grønlandske skole. Nyrup skriver i et svar til folketingsmedlemmet Ellen Kristensen, at det skete i den bedste mening dengang. "For den danske regering er det også et historisk og afsluttet kapitel. Regeringen har derfor ikke grundlag for at foretage sig yderligere i dette spørgsmål - også i respekt for de mennesker og deres efterladte, som historien omfatter," svarer statsministeren.

Clinton støtter nordirsk fred
*USA's præsident Bill Clinton mødtes i går med med den britiske premierminister Tony Blair og de nordirske ledere i Belfast, hvor han gav sin uforbeholdne støtte til fredsprocessen. Det er kommet frem, at amerikanske sympatisører af de grupper, der ikke har taget del i fredsprocessen, sender økonomisk støtte til Nordirland på anmodning fra Blair lovede Clinton, at han vil gøre hvad der står i hans magt for sætte en stopper for støtten.
Nyhedsanalyse her på siden

Lykketoft fastholder overskud
*Regeringen regner fortsat med et plus i år på én mia. kr. på betalingsbalancen, som vokser til et overskud på syv mia. kr. næste år.
Det sagde finansminister Mogens Lykketoft (S) torsdag til Ritzau og afviste dermed Den Danske Banks skøn om, at Danmark i år får røde tal på betalingsbalancen, som kun forbedres med to-tre mia. kr. næste år og i år 2000.
"Det er vores bedste skøn, at vi i år holder et lille overskud, som stiger til syv mia. kr. næste år. Det er det bedste skøn, vi kan lave i den nuværende situation. Det har vi sådan set ikke fiflet med - det er det, økonomerne kan få ud af det," sagde finansministeren.

Kohl og Schröder i hård duel
*Tonen var hård, da Tysklands to kanslerkandidater, Helmut Hohl og Gerhard Schröder i går for første og eneste gang i den tyske valgkamp stævnede sammen i en duel i den tyske Forbundsdag. "De er ikke egnet til fremtiden, Hr. forbundskansler," sagde den socialdemokratiske kanslerkandidat, Gerhard Schröder, til Helmut Kohl, der til gengæld fremhævdede de kristelige demokraters indsats for genforeningen af Tyskland, og gjorde landets udenrigspolitiske indsats til et tema.
For Kohl var torsdagens møde en af de sidste store chancer for at vende stemningen blandt vælgerne. Schröder fører i de fleste meningsmålinger med fire til syv procentpoint, og de fleste iagttagere venter et regeringsskifte efter valget, men ingen tør udelukke endnu et genvalg af den 68-årige Kohl.
Artikel side 5

Frede Klitgaard dømt for racisme
*Den tidligere modstandsmand Frede Klitgård blev torsdag i Østre Landsret dømt for injurier mod redaktøren af det århusianske tidsskrift "Faklen". I den tro, at Faklen var et nazistisk tidskrift beskyldte han i dagbladet Arbejderen tidsskriftet for at hjælpe nynazisterne med "at udbrede deres menneskefjendske og syge ideer". Trods et dementi ugen efter, da Frede Klitgarard blev opmærksom på fejlen, så var skaden sket mente redaktøren af det nye "Faklen", Rune Engelbreth Larsen, som anlagde injuriesag mod Klitgård.
Artikel side

Forbud mod øko-annoncer
*Fremover bliver det forbudt at reklamere med, at økologiske produkter generelt er produceret uden sprøjtemidler og andre kemikalier, skriver Økologisk Jordbrug.
Veterinær- og Fødevaredirektoratet vil fremover forbyde en reklametekst, der oplyser, at en økologisk pølse ikke indeholder nitrit. Nitrit er nemlig altid altid forbudt i økologiske varer, og det er derfor vildledende at fremhæve en bestemt pølse som "nitrit-fri", mener direktoratet.

Japan frygter nye missilaffyringer
*Ifølge japanske efterretningsoplysninger er Nordkorea i fuld gang med at forberede nye prøveaffyringer af det langtrækkende Taepo-Dong 1 missil, som også blev affyret mandag og landede i japansks havterritorium.
Oplysningerne har fået Japan til at sætte søværnet og luftvåben i beredskab, men det vides endnu ikke, om Japan vil reagere militært på en eventuel ny nordkoreansk testaffyring.
"Jeg vil gerne have de nordkoreanske ledere til at forstå, at hvis de fortsætter den nuværende stil, så vil vejen frem mod normalisering af vores diplomatiske forbindelser blive lukket ned de næste 50 år," sagde Japans regerings chefsekretær, Hiromu Nonaka.

Angolas stærke mand er modvind
*Højtstående medlemmer af den angolanske oprørsbevægelse UNITA har stillet krav om, at bevægelsens mangeårige leder Jonas Savimbi, skal træde tilbage. Det internationale søgelys har rettet sig mod UNITA og for et par måneder siden blev der indført blokader mod organisationen. i et forsøg på at rette op på organisationens dårlige ry, lader det til, at Savimbi bliver tvunget til at gå.
"Under dr. Savimbis nuværende ledelse af UNITA føres der en politik, der går imod partimedlemmernes og det angolesiske folks interesse," sagde Jorge Valentin, en af UNITA's tidligere ministre i den nationale enhedsregering.

Ex-præsident risikerer livstid
*Anklagemyndigheden ved FN's krigsforbryderdomstol for Rwanda krævede torsdag Rwandas tidligere ministerpræsident Jean Kambanda idømt krigforbryderdomstolens hårdeste straf - fængsel på livstid - for folkedrab.
Kambanda, der var regeringschef i Rwanda forud for folkedrabet i Rwanda i 1994, erklærede sig allerede i maj skyldig i anklagerne om folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden. Domstolen udmåler i en kendelse fredag Kambandas straf.
AI: Taliban
dræber civile
nDen islamiske Taliban-milits dræbte flere tusinde civile efter at have erobret byen Mazar-i-Sharif i den nordlige del af landet den 8. august.
Det meddelte Amnesty International torsdag. Oplysningen er baseret på udsagn fra øjenvidner og overlevende pårørende. Den kunne ikke umiddelbart bekræftes fra anden side, da Taleban afspærrede området for udenlandske journalister og internationale observatører.

Konservativ 'livsstil' fordærver ungdommen
*Kritikken hagler ned over det konservative folketingsmedlem, Lene Espersen, fordi hun i dette nummer af Bryggeriforeningens gratisblad Etiketten poserer både smilende og med en øl i hånden, mens hun fortæller, at hun foretrækker øl, fordi der er c-vitaminer i.
"Lige præcis i de her år er vi alle i Folketinget - også de konservative - optaget af at få bugt med de unges overforbrug af alkohol. Netop her har Danmark en meget ubehagelig europarekord, og Lene Espersen burde henvende sig til de konservatives sundhedspolitiske ordførere for at høre mere om det problem," lyder det fra den tidligere sundhedsminister Birthe Weiss. Lene Espersen afviser kritikken og fastslår i en pressemeddelse, at "det er forkert, hvis danskerne tror, at de skal skjule, at man drikker øl til frokost i weekenden. Fri mig for det dèr og lad os i stedet give folk et naturligt billede, der viser, at man skal have et sundt forhold til øl og vin."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her