Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

1. september 1998

Jeltsin genopstiller Tjernomyrdin
*Den russiske præsident, Boris Jeltsin, foreslog mandag aften igen den fungerende ministerpræsident, Viktor Tjernomyrdin, som ny regeringschef, efter at Dumaen tidligere på dagen med overvældende flertal forkastede ham. Den næste afstemning kommer formentlig til at finde sted om en uge.
Samtidig fortsatte kampen for den russiske rubel. Den russiske nationalbank nedskrev kursen på den til 9,3 rubler for en dollar med virkning fra tirsdag.
Kursen på rublen er dermed nedskrevet med næsten 1,5 rubel siden fredag i sidste uge, hvor kursen var 7,9 rubler for en dollar.

Børnefamilier skal arbejde mindre
*Kortere arbejdstid skal reserveres til særlige grupper som børnefamilier, mens andre lønmodtagere ikke skal regne med at arbejde mindre indtil år 2005. Derfor er regeringen imod at sænke arbejdstiden generelt, når det offentlige til foråret forhandler overenskomster. Det sagde finansminister Mogens Lykketoft efter gårsdagens trepartmøde med arbejdsmarkedets parter forud for efterårets arbejdsmarkedsreform.

EU skal afgøre danske skattestrid
*SiD går nu til EU-Kommissionen for at få en afklaring på, hvorvidt det er lovligt, at udenlandske søfolk på danske skibe ikke betaler skat. Det drejer sig om skibe, der er registret i DIS, Dansk Internationalt Skibsregister.
Danmarks Rederiforening afviser, at der er en sag, og mener tværtimod, at SiD vil øge den egentlige udflagning af danske skibe, hvis grundlaget for DIS ødelægges.
"DIS strider mod EU's regler for statsstøtte, hvilket vi har påpeget over for skatteministeren. Desuden strider det mod internationale konventioner. Derfor forstår vi heller ikke, hvorfor regeringen vil holde hånden over ordningen," siger Henrik Berlau, som er forretningsfører i Transportgruppen i SiD.

Nordkoreansk missil fløj over Japan
*En del af det missil, som Nordkorea affyrede i går, fløj hele vejen over Japan og landede i Stillehavet, oplyste forsvarsrådgiver ved det japanske forsvarsministerium, Toru Kawajiri. Den længere-rækkende to-trinsraket er noget helt nyt for Nordkorea, der hidtil kun har været i stand til producere mindre kort-distance-missiler. Det menes at være et såkaldt Taepo Dong 1-missil, som Nordkorea har testet, oplyste nyhedsbureauet Reuter. Missilet har en rækkevidde på mellem 1.500-2.000 kilometer. Det giver Nordkorea mulighed for at nå mål i hele Japan samt Hongkong og Taiwan, og det har skabt bekymring i området.

Koch: Amterne bryder ikke loven
*Amterne er i deres fulde ret til at afvise kvinder mellem 40 og 45 år muligheden for kunstig befrugtning på de offentlige sygehuse.
Det fastslår sundhedsminister Carsten Koch i et svar til Yvonne Herlev Anderen (CD). Sundhedsministeren siger, at Folketingets beslutning fra 1997 om, at kunstig befrugtning skal være tilladt for kvinder op til 45 år ikke giver "ret til behandling," men er en "fastsat øvre grænse for adgangen til kunstig befrugtning, herunder også på de private klinikker".
Kvinder mellem 40 og 45 år, som ønsker kunstig befrugtning, kan blive behandlet på en af Danmarks 12 private fertilitetsklinikker, skriver sundhedsministeren.

Danske kyster i tyske hænder
*Den tyske indenrigsminister Manfred Kanther mener, at Danmark, Holland og Tyskland bør have en fælles, grænseoverskridende kystbevogtning så man kan komme olieforureningen i Østersøen og Nordsøen til livs. Det foreslog han i går på en kystvagts-konference i Cuxhaven i Tyskland og fremhævede de tre landes fælles interesser for at få styrket overvågningen kyststrækningen. Det skal dog ikke ske i EU-regi, fordi, som den tyske indenrigsminister udtrykte det, at middelhavslande, som Italien, har andre prioriteter end de nordeuropæiske lande.

Norge er uden statsminister
*Norges statsminister, Kjell Magne Bondevik, er "sygemeldt på grund af en depressiv reaktion som følge af overbelastning," lød det i en kortfattet meddelse fra statsministerens kontor i Oslo mandag.
Statsministerens sygdom kommer, som den norske regering er i strid modvind på grund af landets dårlige økonomi. Den norske statsminister er foreløbigt sygemeldt i en uge, og indtil han ventes tilbage den 5. oktober fungerer kulturminister Anne Enger Lahnstein som statsminister. Bondeviks regering fremlægger sit forslag til næste års finanslov den 5. oktober.

10 mennekser dræbt i Algeriet
*10 mennesker blev dræbt og 15 såret mandag, da endnu en bombe eksploderede i Algeriet. Bomben eksploderede i kvarteret Bab el Ourd på en markedsplads i den vestlige del af hovedstaden, der den senere tid har mærket relativt lidt til den vold, som hærger store dele af Algeriet.
Lørdag aften dræbte bevæbnede ekstremister 10 mennesker i en anden forstad, Ain Defla.

Bilka fjerner sprøjtet frugt
*Først i 2002 bliver det forbudt i resten af EU at sprøjte økologisk frugt med kobber. Derfor fjerner Bilka, Føtex og Netto under Dansk Supermarked de kobbersprøjtede økologiske frugter fra hylderne, mens de fortsat vil være at finde hos SuperBrugsen og Kvickly, der vil mærke frugterne, så forbrugerne selv kan tage stilling. FDB begrunder sit fortsatte salg med, at de økologiske frugter trods alt er produceret på en måde, som er væsentlig mindre belastende for miljøet.
I Danmark er det forbudt at sprøjte med kobber, som anvendes mod mug.

IRA kræver bombe-fraktion opløst
*IRA, Den Irske Republikanske Hær, kræver, at udbrydergruppen, som kalder sig 'Det Sande IRA,' opløser sig selv.
Ekstremist-gruppen, som kalder sig 'Det Sande IRA', bør opløse sig selv "hellere før end siden", hed det i et kommuniké fra IRA, som blev bragt i IRA-avisen Republican News søndag.
Det var 'Det Sande IRA', som stod bag terrorbomben i Omagh, hvor 28 mennesker blev dræbt og 220 såret. Efterfølgende meddelte gruppen, at den fortryder bomben og har indledt en våbenhvile - en meddelse som har fået en kølig modtagelse både hos katolske og protestanstiske politikere.

Forbund skal forene Cypen
*Den tyrk-cypriotiske leder Rauf Denktash sagde mandag, at han er villig til at genoptage forhandlinger om en genforening med græsk-cyprioterne på betingelse af, at det delte Cypern samles i et løst forbund af to ligeværdige stater. Han er samtidig villig til at støtte Cyperns optagelse i EU, hvis det forslåede forbund kan nå til enighed om det og vel og mærke, hvis EU sidestiller Tyrkiet med EU-landene, hvad angår rettigheder og forpligtelser over for Cypern.
Det er første gang i mange måneder, at Denktash har sagt, at han er indstillet på en genforening af den delte middelhavs-ø, uden at ledsage udtalelserne med hans traditionelle krav om, at øen indlemmes i Tyrkiet.

SF afviser fleksible pasningstakster
*Et forslag om fleksible takster for børnepasning fik mandag en kølig modtagelse af BUPL og formanden for Folketingets socialudvalg, Villy Søvndal. Om kort tid nedsætter regeringen en arbejdsgruppe, der skal undersøge, hvordan taksterne for børnepasning kan gøres mere fleksible, så børnene tilbringer mindre tid i børnehaven, og dermed giver plads til flere børn.
"Men den eneste måde at skaffe plads til flere børn på er at skaffe flere fuldtids- og deltidspladser," siger Bente Sorgenfrey, formand for BUPL (forbundet for pædagoger og klubfolk).Hun bakkes op af SF's Villy Søvndal, der mener, at regeringen i stedet burde gennemføre den pladsgaranti, som statsminister Poul Nyrup Rasmussen har stillet i udsigt ved flere lejligheder.

USA lukker ambassade i Ghana
*USA lukker sin ambassade og andre amerikanske repræsentationer i det vestafrikanske land Ghana, efter at der er indløbet bombetrusler mod dem.
Ambassaden fraråder desuden folk at opholde sig i nærheden af de amerikanske bygninger, medmindre det er absolut nødvendigt.
I en meddelelse hedder det, at lukningen af ambassaden og de øvrige amerikanske kontorer er midlertidig. Beslutningen er truffet, efter at der også er indløbet lignende trusler mod den amerikanske ambassade i nabolandet Togo.

Det var ikke Paparazzierne skyld
*Et år efter, at den britiske prinsesse Diana blev slået ihjel ved et trafikuheld i Paris, har de danske ugeblade tilsyneladende glemt deres forkromede løfter om ikke at bringe de såkaldte paparazzi-billeder. Ihvertfald bringes de uge efter uge i de danske ugeblade - og skal man tro redaktøren på ugebladet Kig Ind, Peter Salskov, så er de kendte godt klar over konsekvensen ved at være kendt.
"De kendte mennerske ved godt, at de er interessante," sagde han i går til TV-Avisen og tilføjede, at det jo havde vist sig, at paparazzi-fotograferne uretmæssigt fik skylden for prinsessens død.

Ny underholdningschef til DR
*Den 54-årige Peter Herforth tiltræder tirsdag som ny underholdningschef i DR-TV. Han afløser Rumle Hammerich, der forlod posten, fordi der blev produceret for lidt drama. Peter Herforth har tidligere arbejdet i DR, balndt andet som producer på Horisont og Indenrigsmagasinet. Han kommer fra en stilling som administrende direktør i produktionsselskabet Metronome.

Ingen hjælp til Kosovos ofre
*Trods de mange advarsler om situationen i Kosovo, så har FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, kun modtaget meget begrænset støtte fra det internationale samfund til nødhjælpsindsatsen. En særlig Kosovo-appel om 18 millioner kroner for sommermånederne indbragte kun halvdelen, og inden årets udgang forventer UNHCR at skulle bruge mindst 52 millioner.
I går sendte Den Internationale Helsingfors-føderation for Menneskerettigheder (IHF) endnu en advarsel om en forestående humanitær katastrofe i Kosovo, hvis de omkring 265.000 flygtninge fra regionen ikke får mulighed for at vende tilbage til deres hjem, inden vinteren sætter ind.
I en erklæring udsendt fra IHFs kontor i Wien hedder det, at hvis ikke der indledes forhandlinger om en våbenhvile, "vil tusinder af etniske albanere bliver ofre for og bukke under for epidemier og hungersnød", som følge af vinteren, der begynder om ca. seks uger.
Dansk Flygtningehjælp sender i dag tre konvojledere til Kosovo, der skal hjælpe FN's Flygtningehøjkommissariat med at organisere nødhjælpsarbejdet. Det er Udenrigsministeriet, der har financieret hjælpen til Kosovo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her