Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

24. september 1998

Sydafrika på hård kurs i Lesotho
*49 soldater er blevet dræbt de første 24 timer efter, at kongedømmet Lesotho blev invaderet af soldater fra Sydafrika og Botswana.
Sydafrika gjorde det onsdag klart, at man vil intensivere kampene mod oprørske soldater, og man har givet sine soldater ordre til at skyde for at dræbe.
På grund af den "voldsomme agressivitet" vi mødes af fra Lesothos soldaters side, er taktikken ændret, ifølge en talskvinde fra den sydafrikanske hær, der er til stede med 600 mand og Botswana med 200.
"Fløjlshandskerne er taget af. Nu går vi ind for at dræbe," sagde oberst Laverne Machine. Det sker efter, at den sydafrikanske hær har mistet ni soldater og 17 er såret under kampe tidligt onsdag.

Iran ændrer kurs i Rushdiesag
*Den iranske præsident, Mohammad Khatami, sagde tirsdag, at Salman Rushdie-affæren skal betragtes som afsluttet, men både Storbritannien og USA reagerede med forsigtighed.
Trods sin forsonende tone, så kom Khatami da heller ikke med fundamental ændring i Irans holdning til den religiøse dødsdom, fatwaen, som afdøde ayatollah Khomeni kom med i 1989 på grund af bogen "De Sataniske Vers".
Khatami understregede, at den iranske regering for længst har meddelt, at den ikke ville handle efter den religiøse ordre.

Folketinget genoptager Bonelocsag
*Efter TV 2 programmet "Operation rene hænder" i går og de senste dages massive pressedækning af Boneloc-sagen tegner der sig et politisk flertal for at genrejse sagen om de godt 3.500 patienter, der i sin blev opereret med den dårlige cemtent, Boneloc.
Det er blandt andet afsløringer af, at de afslag på erstatninger, som Patientklagenævnet har givet i ansøgninger om erstatning, tilsyneladende er truffet på et forkert grundlag. Afslagene bygger på informationer fra Retslægerådet. Sundhedsminister Carsten Koch siger på den baggrund, at Retslægerådets rolle skal undersøges, men afviser at udbetale godtgørelse til de pågældende patienter.

Persson forhandler til venstre
*Sveriges socialdemokratiske statsminister Göran Persson indledte i går forhandlinger med Riksdagens venstrefløjspartier om grundlaget for en ny socialdemokratisk mindretalsregering. Perssons forhandlinger med Vänsterpartiet og Miljöpartiet mundede ud i enighed om, at de to støttepartier ikke skal have ministre i den nye regering, og at samarbejdet bør strække sig over hele valgperioden, fire år.

Dansk forbud mod phalater i fare
*En ny hollandsk undersøgelse kan undergrave de danske og østrigske bestræbelser på at få forbudt de kemiske plastblødgørere phalater i legetøj. Den hollandske undersøgelse, der skal ligge til grund for EU-Kommissionens endelige beslutning om, hvorvidt Danmark og Østrig kan gennemføre nationale forbud mod stofferne.
"Hvis man følger rapporten, er der ikke basis for et forbud mod disse stoffer," siger EU-forbrugerkommissær Emma Boninos talsmand, Pietro Petrucci ifølge Berlingske Tidende. Miljøminister Svend Auken vil dog fortsat arbejde for et dansk forbud.

56 dræbt under kampe i Congo
*Mindst 56 personer blev onsdag dræbt i den østlige del af den Demokratiske Republik Congo, da soldater, der er på præsident Laurent Kabilas side, angreb byen Goma, oplyste de congolesiske oprørere.
Indbyggere og oprørske soldater, der kæmper for at vælte Kabila, oplyste, at en blanding af hutu Interahamwe-soldater og traditionelle mai mai-krigere angreb en af oprørernes militærlejre i Ndosha ca fire km nord for Goma.
"50 blev dræbt på angribernes side, oplyste en oprørsleder," Lunda Bululu.
De tutsi-dominerede oprørere har siden august kæmpet indædt for at få Kabila fjernet fra magten og har indtaget store dele af det centralafrikanske land. Oprørerne synes at være på tilbagetog.

Tyske slavearbejdere får erstatning
*Den tyske elektronikkoncern Siemens planlægger at oprette en fund, der skal yde erstatning til de folk, der under Anden Verdenskrig blev tvunget til at arbejde for koncernen.
Siemens har tidligere afvist at udbetale erstatning til de overlevende men har dog indrømmet, at den benyttede sig af slavearbejdere under nazitiden.
Erstatningerne kommer i følge virksomheden selv til at beløbe sig til 20 mio. DM (knapt 76 mio. kr.)

Spionagesag ryster Finland
*De finske myndigheder har for tiden travlt med at undersøge en potentiel spionagesag, der bringer minder frem om koldkrigstidens dage. Finlands Udenrigsministerium bekræftede i går, at en embedsmand i ministeriet mistænkes for at have lækket hemmeligt stemplede EU-dokumenter til Rusland. Seppo Nevala, chefen for det finske politis efterretningstjeneste, betegner sagen som yderst alvorlig. Han slår fast, at den pågældende embedsmand risikerer en anklage for landsforræderi, hvilket kan udløse op til 10 års fængsel.
De involerede russere fra den russiske ambassade i Helsingfors er for længst blevet trukket hjem.
"Dét, som gør sagen særlig alvorlig, er, at man har forsøgt at få oplysninger direkte fra Udenrigsministeriet. Jeg kan ikke huske noget lignende tilfælde," siger Seppo Nevala.

Københavns Amt fordeler flygtninge
*Borgmestrene i de 18 kommuner i Københavns Amt blev på et møde onsdag enige om fordelingen af flygtninge de kommende tre år. Aftalen, der skal være endeligt konfirmeret senest den 15. oktober, betyder bl.a., at de nordlige kommuner Lyngby-Tårbæk, Gentofte og Søllerød skal modtage henholdvis 59, 79 og 38 flygtninge. En del skal dog kun placeres midlertidigt i kommunerne. Ishøj og Brøndby skal have henholdsvis fire og syv flygtninge.

Bredt forlig om Københavns budget
*Der blev onsdag indgået budgetforlig i Københavns Kommune mellem Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Fokeparti, Centrum-Demokraterne og Det Radikale Venstre.
Københavnerne kan vente uændret skattetryk på 31,7 procent, men til gengæld styrkes områder som børn, skoler, gamle og syge ligesom Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) får yderligere 34 millioner kroner. Hjemmeplejen styrkes 19,5 mio. kr. Lettere forhøjede takster på vuggestuer og børnehaver med henholdsvis 200 og 50 kroner skal finansiere etablering af flere børnepasningspladser. og undervisningsmaterialerne i byens skoler får et ordentligt løft med omkring 30 procent flere kroner på kontoen, så de gamle udslidte bøger kan udskiftes.

Bagland undsiger FOA-formand
*Formanden for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), Poul Wincklers udmeldinger om, at han er parat til at eksperimentere med udlicitering af de såkaldt bløde områder, møder modstand i hans eget bagland. FOA Social og Sundhedsafdelingen i Storkøbenhavn understreger, at man ikke bakker op om Poul Wincklers "overraskende holdning til udlicitering."
Formanden Palle Nielsen påpeger, at Poul Winckler på forbundets kongres i 1996 skarpt tog afstand til udlicitering.
Her fastlog Winckler, at "vi ønsker at udviklingen skal gå i en anden retning end udlicitering. Modspil til udlicitering vil derfor også fremover være en af hjørnestene i forbundets arbejde."

USA overvejer rentesænkning
*Chefen for den amerikanske centralbank, Alan Greenspan, sagde onsdag i en tale til Senatets finansudvalg, at den globale finansuro er mere end nok til at holde dollarens inflation i ro. Iagttagere vurderede, at denne melding var Greenspans hidtil kraftigste signal om, at han overvejer en rentesænkning.
Centralbankchefen fastslog, at den økonomiske situation er forværret drastisk, siden centralbankens politiske komite mødtes den 18. august.
"Siden da er forholdene i udenlandske økonomier blevet forværret, og deres afsmitning har øget muligheden for, at opbremsningen i væksten i den amerikanske økonomi vil være mere end nok til at holde inflationen i ave," mente Greenspan.
Det var på forhånd ventet, at Greenspan ville antyde en sænkning af den amerikanske centralbank-rente. Sænkes renten, så det bliver billigere at låne penge i USA, vil det omgående få betydning for resten af verdensøkonomien.

EU-kandidater skal til omprøve
*EU-Kommissionen annullerede i går en udvælgelsesprøve for over 30.000 europæiske akademikere på grund af snyd og svindel.
Den pinlige afblæsning betyder, at de mange mennesker, der mandag den 14. september var indkaldt til prøver 37 forskellige steder i Europa, nu i stedet må vente på, at EU-Kommissionen indkalder dem til en ny prøve, der højst sandsynligt først kan finde sted i begyndelsen af 1999. Dele af prøven var på forhånd lækket på italiensk, mens der fra Bruxelles har været meldinger om snyd under prøverne, hvor nogen af deltagerne gik på toilettet og ringede fra mobiltelefoner for at få svar de rigtige svar til prøven.
Det har taget et helt år og kostet ni millioner kroner at forberede og afvikle den vigtige udvælgelsesprøve, der er første skridt i en længere proces frem mod et job i EU-systemet.

Indonesiske studenter kræver flere reformer
*Indonesiske sikkerhedsstyrker blev udkommanderet i stort tal, da indonesiske studenter i går demonstrerede for økonomiske reformer og krævede præsident B.J. Habibies afgang.
Samtidig krævede de endnu engang, at der indledes en retssag mod landets tidligere præsident Suharto, der sammen med sine allierede mistænkes for at have tilsvindlet sig milliarder af kroner gennem omfattende korrup-
tion. Habibie har gentagne gange fast-slået, at Suhartos affærer vil blive undersøgt, men endnu er der ikke sket noget. Samtidig er det ikke lykkedes Habibie at få landets dårlige økonomi på fode igen. Trods international bistand er det ikke lykkedes ham at få indført priskontrol. Prisen på ris, som er den vigtigste fødevare for landets godt 200 mio. indbyggere, er tredoblet i løbet af det sidste år, og utilfredsheden stiger i det folkerige land - ikke kun blandt studenterne.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her