Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

23. september 1998

Rusland advarer NATO
*Den russiske udenrigsminister, Igor Ivanov, advarede tirsdag NATO imod enhver form for militæraktion i Kosovo-provinsen i Serbien i Jugoslavien.
"Anvendelsen af magtredskaber for at løse Kosovo-konflikten kan føre til en stor krig med uforudsigelige konsekvenser for Balkan-regionen og hele Europa," sagde han til FN's generalforsamling i New York.
NATO har ifølge flere rapporter lagt planer for en militær indgriben i et forsøg på at tvinge den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, til at stoppe fremfærden mod de etniske albanere i Kosovo.

Grundvandsalarm i Sønderjylland
*Grundvandet i Sønderjylland er betydeligt mere forurenet med rester fra sprøjtemidler end hidtil antaget. Nye analyser, som Sønderjyllands Amts tekniske forvaltning offentliggjorde tirsdag, viser, at ca. 40 procent af de undersøgte vandværksboringer er forurenet.
Det er derfor allerede besluttet, at Møgeltønder Vandværk med tre forurenede boringer skal lukkes.
De mest forekommende stoffer, der er fundet i mængder over grænseværdien, er nedbrydningsstoffet BAM fra sprøjemidlet Prefix samt atrazin og diklorprop.
I næsten halvdelen af alle forurenede boringer er grænseværdierne overskredet.
"Jeg er rystet over de nye tal. Vi var godt klar over, at det var slemt. Men nu ser det ud til, at det er langt værre, end vi hidtil har gået og troet," siger formanden for amtets teknik- og miljøudvalg, Jens Andresen (V) til Ritzaus Bureau.

Ingen løsning for psykisk syge børn
*Sundhedsminister Carsten Koch fastslog i går, at sundhedsvæsenet i højere grad skal prioritere psykisk syge børn og unge - uden at han dog kunne komme med nogen umiddelbare løsninger på den lange ventetid for behandling eller det faktum, at en lang række psykisk syge børn indlægges på voksenafdelinger.
I følge sundhedsministeren er det største problem, at der ikke er nok speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri, og mange amter slås med ubesatte stillinger uden udsigt til at få stillingerne besat.
"Akut må vi forsøge at trække på andre faggrupper, og her må gerne tænkes kreativt. Men derudover skal der på landsplan skabes bedre rammer for specialet, så det tiltrækker flere," sagde Carsten Koch i går på en konference for børne og ungdomspsykiatri.

Nye kampe bryder 'fred' i Kosovo
*Nye hårde kampe mellem serbiske styrker og albanske militser brød ud i flere bjergområder i det centrale Kosovo tirsdag. Det oplyser både albanske og serbiske kilder.
De serbiske styrker rettede omfattende angreb mod adskillige landsbyer i området omkring byen Cirez, hvor serberne indsatte flere hundrede pansrede køretøjer.
Cirez anses af serberne for at være den albanske befrielseshær UCK's sidste støttepunkt, og målet for de serbiske styrker er at nedkæmpe de albanske militser, som i snart syv måneder har kæmpet for at løsrive det albanske Kosovo fra Serbien.
Der var rapporter om kampe i den nordlige provins Cicavica, hvor serberne også rykker frem med store styrker. Mindst 16 albanere blev såret under kampene tirsdag, der kommer efter flere ugers nogenlunde ro i provinsen.

Vänsterpartiet bør få indflydelse
*Et overvældende flertal af de svenske vælgere mener, at statsminister Göran Persson skal søge samarbejde med valgets store vinder Vänsterpartiet og Miljøpartiet. Ifølge en meningsmåling offentliggjort i dagbladet Expressen, mener 44 procent, at statsministeren skal se til venstre for midten, mens 19 procent går ind for et regeringsamarbejde med midterpartierne. 17 procent mener, at socialdemokraterne skal se til moderaternes side.
På spørgsmålet om, hvorvidt Vänsterpartiet skal indgå i regeringen, svarer hele 49 procent ja, 40 procent svarer nej og 11 procent har ingen mening.
Det er endnu usikkert, hvilken side de svenske socialdemokrater vælger at se til.

Generationsopgør hos de radikale
*De radikales undervisningsminister Margrethe Vestager vil vælges til Folketinget. Derfor opstiller hun ved næste folketingsvalg for Fredensborg- Humlebæk-kredsen i Frederiksborg Amt, hvor hun bliver en slem trussel for Vibeke Peschardt, oplyste TV2 Nyhederne tirsdag.
"Det er jeg selvfølgelig skuffet over, fordi hun bliver en meget hård konkurrent til mig. Jeg synes jo, at det er en bedre idé, at man prøver at skaffe flere mandater nye steder end at konkurrere indbyrdes," siger Vibeke Peschardt. Hun opnåede i marts genvalg i amtets Hillerød-kreds, som tirsdag var samlet til krisemøde for at drøfte udfordringen fra Margrethe Vestager.

Kriminelle slipper for værnepligten
*Færre kriminelle unge skal aftjene deres værnepligt i Forsvaret.
Et lovforslag lægger op til, at sessionerne automatisk får oplysninger om unge med blot 30 dages fængsel på straffeattesten - og ikke som nu kun, hvis de kommende værnepligtige har haft en ubetinget dom på fem måneders fængsel. Det sker på baggrund af et stigende antal kriminelle grupperinger inden for Forsvaret. Fremover vil man sørge for, at småkriminelle ikke kommer til at aftjene værnepligten sammen.

Salmonella i britisk flæskesvær
*En virksomhed i Storbritannien er sat under skærpet kontrol af levnedsmiddelkontrollen herhjemme efter fund af multiresistente salmonella-bakterier i et parti af virksomhedens ferske flæskesvær.
Bakterien blev fundet ved en rutinemæssig importkontrol i en prøve på virksomheden Daneksport Protein Foods i Gråsten i Sønderjylland, der bruger fersk flæskesvær til fremstilling af proteinpulver. Salmonellabakteriern er ikke kommer ud til forbrugerne, fordi proteinpulveret fremstilles ved en proces, der sikrer, at de dræbes, oplyser Veterinær- og Fødevaredirektoratet.
Den fundne bakterie er en undertype af Salmonella DT 104, kaldet FT U302. Som DT 104 er FT U302 multiresistent over for antibiotika.

Bondevik vender tilbage til sin post
*Efter tre ugers sygdom vender den norske statsminister Kjell Magne Bondevik torsdag tilbage til posten. Efter længere tids stigende kritik sygemeldte den norske statsminister sig på grund af en 'depressiv reaktion som følge af overbelastning i jobbet.'
Det gav en del kredit i Norge, at han var så åben om sin sygdom - spørgsmålet er, om den kredit stadig er der, og de kritiske røster forsvundet, når han vender tilbage til en politisk virkelighed, hvor krisen kradser i nordmændenes hverdag.
Den altoverskyggende opgave for Bondevik-regeringen i efteråret bliver at skaffe et flertal i Stortinget for økonomiske stramninger, som kan nedkøle den overophedede norske økonomi.

Fransk euroskepsis fortager sig
*Omkring totredjedele af franskmændene mener, at euroen vil være en god ting for Frankrig. Det er et skift i forhold til til Maastricht-folkeafstemningen om ØMU'en i Frankrig for fem år siden, hvor kun 51 pct. stemte for den fælles mønt og 49 mod.
En meningsundersøgelse viste tirsdag, at 64 pct. af 1.000 adspurgte sagde, at euroen var helt fint for dem, kun 25 pct. ser den fælles europæiske valuta som noget negativt. 54 pct. ser den som en fordel for dem selv, mens 31 pct. er skeptiske ved møntfodens fordele. Men fire ud af ti franskmænd mener, at de er for dårligt informeret om euroen og dens indvirkning.

Hård dom til menneskesmugler
*I den hidtil største straffesag om menneskesmugling blev en 40-årig mand fra Albertslund tirsdag straffet med fængsel i to år og seks måneder.
Manden blev fundet skyldig i at at have forsøgt at smugle mindst 40 mennsker - især kurdere fra Irak - fra Tyrkiet via Grækenland og Italien til Tyskland og Skandinavien. Domsmandsretten i Glostrup valgte at sprænge straframmen på to års fængsel på grund af skærpede omstændigheder. Selv om manden ikke har haft et større økonomisk udbytte af menneskesmuglingen, så mente retten, at har var involveret i et velorganiseret, professionel og systematisk menneskesmugling. Dommen blev anket til Landsretten med krav om frifindelse.

Mahathir Mohamed beordrer ro
*Malaysias regeringschef, Mahathir Mohamed, meddelte tirsdag, at myndighederne vil retsforfølge den fyrede finans- og viceregeringschef, Anwar Ibrahim, der blev anholdt tirsdag for flere sigtelser, der er rejst mod ham.
Disse sigtelser indebærer korruption, forræderi, seksuelt overgreb mod kvinder og sodomi. Samtidig meddelte hustruen til den fængslede Anwar, at der, efter ordre fra politiet, ikke vil forekomme flere offentlige demonstationer med krav om reformer i landet.

Russiske lærere får flydende løn
*Vodka kan bruges som lønudbetaling i stedet for penge. Det kniber mere med toiletpapir og ligkister. Det har myndighederne i Majma-distriktet i den sydvestsibiriske republik Altaj i Rusland erfaret. Tusindvis af skolelærere, som i månedsvis ikke har fået løn, har i stedet fået leveret vodka, nemlig 15 flasker per måned. Et forsøg på at betale med toiletpair og ligkister blev derimod ikke modtaget godt af lærerne, som blev vrede og foreslog, at medlemmerne lokalregering i stedet fik udbetalt deres løn i ligkister og toiletpapir.

Sydafrika sender soldater til Lesotho
*Efter længere tids spænding i Lesotho sendte Sydafrika tidligt tirsdag mindst 600 soldater ind over grænsen for at hjælpe regeringen.
Mindst tre sydafrikanske soldater blev dræbt under de efterfølgende kampe med enheder fra Lesothos militær. Lesothos udenrigsminister, Tom Thabane, sagde tidligt tirsdag i et telefoninterview, at regeringen havde bedt om hjælp udefra for at nedkæmpe en militær opstand. "Vi har ikke haft et kup, men der har været et oprør fra en del af hæren, som har adgang til våben og ammunition. De står på oppositionens side," sagde Thabane.
Oppositionen har i længere tid demonstreret, fordi regeringspartiet Lesothos Kongres for Demokrati vandt 79 af 80 pladser i landets parlament ved et valg i maj.
Offentlige kontorer i Maseru har ikke fungeret siden august, hvor oppositionen krævede, at ministerpræsident Pakalitha Mosisili og hans regering skulle træde tilbage på grund af valgsnyd ved maj-valget.
En sydafrikansk kommission har tidligere givet oppositionen ret i, at der var uregelmæssigheder ved valget, men kommissionen mente ikke, at uregelmæssighederne var så alvorlige, at der skal omvalg til.

Rettelse
*Et foto i gårsdagens avis på kultursiderne viste Erik Balling, som instruerer skuespilleren Preben Lerdorff Rye - og ikke Palle Lauring, som vi fejlagtigt skrev.
Nok var historikeren Lauring god på en skærm, men skuespiller var han trods alt ikke. Derimod var han medforfatter på manuskriptet til filmen Kongeligt besøg.
Vi beklager fejlen Red.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her