Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

22. september 1998

Ingen rigsretssag mod Clinton
*Det Hvide Hus sagde mandag aften (dansk tid) i en erklæring, at videooptagelsen af den såkaldte storjurys afhøring af præsident Bill Clinton om præsidentens forhold til Monica Lewinsky viser, at Clintons opførsel ikke har været sådan, at der kan rejses en rigsretssag mod præsidenten.
Det har den særlige anklager, Kenneth Starr, ellers anbefalet. Mike McCurry, talsmand for Det Hvide Hus, fordømte i erklæringen, at videooptagelsen af Clintons vidneudsagn den 17. august blev offentliggjort. Optagelsen blev mandag vist på tv over hele verden.
Artikel på forsiden og tema side 3

To sigtet for ambassadebombe
*To mænd blev i går sigtet i forbindelse med bombeattentatet mod den amerikanske ambassade i Tanzania den 7. august, hvor 11 mennesker blev dræbt.
De to mænd, hvis nationalitet endnu ikke er afsløret, sigtets for mordet på de 11 dræbte, fortalte den tanzaniske anklager i sagen, Leonard Mashaka.
Attentatet mod den amerikanske ambassade i Dar es Salaam fandt sted samtidig med et attentat mod USA's ambassade i Kenyas hovedsatd Nairobi.

Blair: Der er brug for finansreformer
*De nuværende økonomiske institutioner som Verdensbanken og Den internationale Valutafond (IMF) har ikke været i stand til at komme den nuværende krise i forkøbet eller at løse den - derfor er der brug for omfattende reformer, mener den britiske premierminister Tony Blair.
"Det er nødvendigt, at vi forpligter os til at reformere de internationale finansinstitutioner og skaber et nyt Bretton Woods system for det kommende årtusinde," sagde Tony Blair i en tale på børsen i New York i går.
Blair opfordrer verdens ledere til senest om et år at danne en ny rammeaftale, som skal danne grundlag for fremtidens valuta- og finanstransaktioner, og som kan gribe ind, hvis kriser opstår.
Som begrundelse for sit forslag siger Blair, at de nuværende aftaler og økonomiske instutioner alle er gamle og blev dannet, da betydelig mindre beløb cirkulerede i den internationale finansverden.

Nye angreb på Kabul
*Mens nødhjælpsarbejdere ledte efter dræbte efter søndagens raketangreb, hvor mindst 66 mennesker blev dræbt og yderligere 215 såret blev Kabul igen mandag angrebet af oppositionsstyrker.
To kraftige raketter slog ned i byen, som kontrolleres af Taliban-militsen. Militsen er under stadigt pres - ikke kun fra oppositionen men også fra Iran, der i går sendte jagerfly til grænsen ved Afghanistan. Iran har i forvejen sendt mere end 200.000 soldater til grænsen ved Afghanistan.

Boesak appelerer til Nelson Mandela
*Den tidligere sydafrikanske anti-apartheid forkæmper Allan Boesak rettede mandag en appel til præsident Nelson Mandela om at få fremskyndet en retssag mod ham for at have svindlet med bistandspenge fra bl.a. Folkekirkens Nødhjælp i Danmark. Boesak er ved at løbe tør for midler til at betale sine forsvarsadvokater. Den 52-årige Allan Boesak er anklaget for at have stukket næsten to millioner nødhjælpskroner til side til sig selv i årene før 1994. Boesak har nægtet sig skyldig i de i alt 32 anklager om omfattende svindel med nødhjælpskroner.

FN: Amnesti til alle Kosovo-albanere
*FN's menneskerettighedsudsending i det tidligere Jugoslavien, Jiri Dienstbier, foreslog mandag, at alle Kosovo-albanere tilbydes amnesti i forbindelse med en fredsaftale for Kosovo, så de mange flygtninge kan vende hjem til deres landsbyer.
Og med alle Kosovoalbanere lod Jiri Dienstbier forstå, at amnesti også skal gælde for de landsbyfolk og unge mænd, der har "ladet sig forføre af Kosovos Befrielseshær (UCK)" og er "blevet overtalt" til at gribe til våben for at forsvare deres landsbyer. Amnestiet skal dog ikke gælde de folk, der har været organiseret i befrielseshæren eller begået krigsforbrydelser.

Flere anholdt efter Omagh-bombe
*Adskillige mennesker blev anholdt på begge sider af den irske grænse mandag i forbindelse med en bombe, der dræbte 29 mennesker i den nordirske by Omagn i sidste måned, oplyste politiet.
Politiet i Irland oplyste, at det havde anholdt tre mænd mellem 19 og 34 år i grænsebyen Monaghan, mens politiet i Belfast sagde, at flere mennesker var blevet tilbageholdt i Nordirland.

Bilister boykotter lave billetpriser
*Lavere billetpriser i busser og S-toge har ikke fået bilisterne til at stille bilen og benytte den offentlige trafik. Det erkender man både hos Hovedstadens trafikselskab og hos DSB. Billetpriserne blev sat ned med næsten 10 procent i den kollektive trafik for et år siden. Takstnedsættelsen var en del af en økonomisk aftale mellem regeringen, SF og Enhedslisten.
Trafikminister Sonja Mikkelsen siger dog til Politiken, at forsøget skal fortsætte næste år, hvor der er afsat 400 millioner kroner.

EU-skeptiker er SF's EP-kandidat
*En af SF's mest markante EU-skeptikere, Pernille Frahm, har besluttet at stille op til næste års Europa-Parlamentsvalg.
"Jeg har overvejet mit kandidatur i tre måneder. Nu siger jeg så ja", siger det 44-årige folketingsmedlem, der repræsenter den fløj i SF, der anbefalede et nej til Amsterdamaftstemningen.
Pernille Frahms udmelding kommer på et tidspunkt, hvor det endnu ikke er lykkedes SF's ja-fløj at præsentere en lige så toneangivende kandidat.

Forbrugerkritik af renteforhøjelse
*Mandagens renteforhøjelse hos Nationalbanken har fået landets to største pengeinstitutter - Den Danske Bank og Unibank - til at hæve ind- og udlånsrenten med virkning fra onsdag. Forbrugerrådet mener, at bankerne er lige lovligt hurtige til skrue renten op.
"Det er kritisabelt, at der i den grad mangler symetri i bankernes måde at handle på," siger afdelingschef Peter Nedergaard med henvisning til, at da Nationalbanken satte renten ned med en kvart procent, undlod bankerne at følge med ned igen.
Det er i forvejen dyrere for danske privatkunder at optage lån i de danske banker end i de fleste banker i udlandet.

ETA's våbenhvile er ikke nok
*Den spanske regering krævede i går, at den baskiske oprørsbevægelse ETA afleverer alle sine våben som betingelse for, at regeringen vil indgå en fredsprocess med guerillabevægelsen.
I den hidtil stærkeste reaktion på ETA's selverklærede våbehvile fastslog regeringens talsmand Josep Pigue, at det vil være "umodent" at foretage sig noget, før oprørerne beviser, at de virkelig er parate til "at fordømme vold som et politisk våben."

Colombiansk borgmester myrdet
*Borgmesteren i den colombianske by Concepción, Argemiro Reyes, blev mandag fundet myrdet. Samtidig blev syv personer dræbt under to separate angreb begået af oprørere og paramilitære. Det oplyste Colombias myndigheder. På trods af at familien i begyndelsen troede, at Reyes var blevet kidnappet af Den Nationale Befrielseshær (ELN), fremhævede hans nærmeste, at de ikke havde modtaget et krav om løsepenge. Reyes blev fundet død på en landevej 160 kilometer nord for Concepcion.

EU kan stoppe pesticidforbud
*EU kan stikke en kæp i hjulet, hvis Danmark vælger at stoppe for brugen af pesticider i landbrug og gartnerierhverv. EU kan nemlig påstå, at det er en teknisk handelshindring at forbyde brugen af pesticiderne. Det såkaldte "Bichel-udvalg", som er i gang med vurdere konsekvenserne ved en hel eller delvis afvikling af pesticider i dansk jordbrug, holdt mandag midtvejskonference i København, hvor udvalgets foreløbige resultater blev lagt frem.
"Vi er bundet op på EU's regler, der siger, at hvis et produkt er godkendt i et andet EU-land, kan Danmark vanskeligt afvise, at det også må sælges hos os," sagde formanden for lovgivningsudvalget, professor Karsten Revsbech.

Florence Griffith Joyner er død
*Den tidligere atletikstjerne, sprinteren Florence Griffith Joyner, der blev trefoldig olympisk mester i Seoul i 1988, døde natten til mandag i Los Angeles, oplyser USA's atletikforbund. Hun blev 38 år.
Florence Griffith Joyner med kælenavnet "Flo-Jo" var ved sin død stadig verdensrekordholder i 100 og 200 m løb med de fabelagtige tider på henholdsvis 10,49 og 21,34 sekunder, som hun præsterede i 1988. Hun var ikke kun kendt for sine bemærkelsesværdige rekorder, men også hendes bemærkelsesværdige lange negle, der dog ikke hindrede hende i gang på gang, at løbe sejren hjem.
Årsagen til hendes død menes at være et slagtilfælde.

Dømt til at føde børn
*En egyptisk kvinde er ved en domstol i Kairo blevet dømt til at opgive sine universitetsstudier, og i stedet koncentrere sig om at få nogle børn, som hendes mand ønsker det.
Den egyptiske avis Al Ahram skriver, at den pågældende kvinde var i gang med at specialisere sig i atom-energi - derfor gjorde hun det klart for sin mand, at hun ikke kunne forsvare at få børn på grund af den radioaktive stråling. Det accepeterede manden i første omgang, men ombestemte sig senere og gik rettens vej, da kvinden besluttede sig for at forlade manden til fordel for sin doktordisputats.
Retten har nu talt, og ifølge dommen skal kvinden adlyde sin mand i henhold til islamisk lov, hvor kvinden skal priotere sin familie højere end alt andet, skriver Al Ahram.

Kuala Lumpur syder af uro
*Myndighederne i den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur indsatte i går store styrker af sikkerhedspoliti og brugte vandkanoner og tåregas for at sprede tusinder af demonstrerende. Demonstranterne krævede den afsatte viceministerpræsident, Anwar Ibrahim, løsladt og, at regeringen gennemfører politiske og økonomiske reformer, som kan bringe Malaysia ud af den økonomiske krise.
Anwar Ibrahim tilbageholdes i henhold til en lov om intern sikkerhed. Loven åbner mulighed for fængsling på ubestemt tid, uden at der foreligger nogen sigtelse. Fem af Anwar Ibrahims nærmeste tilhængere blev i går tilbageholdt under den samme lov. Det forventes, at de alle vil blive anklaget for forstyrrelse af den offentlige orden, ulovlig forsamling og hærværk.
"Reformer, reformer," råbte demonstranterne, mens de samledes uden for Ibrahims hjem.
Anwar Ibrahim blev afsat fra posten som finansminister den 2. september, efter beskyldninger om korruption, svindel, bagvaskelse.
Ibrahim afviser pure beskyldningerne og siger, at han er blevet smidt ud af regeringen, fordi han kræver gennemgribende reformer i det kriseramte land.
Artikel side 7

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu