Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

18. september 1998

Udlændingelov 'efter bogen'
*Det var helt efter bogen, at Justitsministeriet aldrig vurderede, om regeringens omstridte integrationslov var i strid med FN's flygtningekonvention, selvom lovafdelingen normalt kontrollerer, at alle love for eksempel ikke er i strid med Grundloven. Det sagde justitsminister Frank Jensen (S) torsdag efter et samråd i Folketingets retsudvalg.
"Vi fulgte den helt almindelige procedure i den slags sager, som har været gældende siden 1960," sagde Frank Jensen.
Integrationsloven kom i modvind i begyndelsen af august, da FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR) bekendtgjorde, at den særligt lave integrationsydelse, der skal udbetales til flygtninge, strider mod en bestemmelse i FN's flygtningekonvention.

Skepsis overfor ETA's våbenhvile
*Den spanske indenrigsminister, Jaime Mayor Oreja, udtrykte torsdag dyb skepsis over for våbenhvilen, som den baskiske oprørsbevægelse, ETA, erklærede sent onsdag.
"Det ser nu ud til, at der er en smule håb forude," sagde han.
ETA, som kæmper for et selvstændigt baskerland i den nordlige del af Spanien, erklærede våbenhvilen i avisen Euskadsi Informacion.
Af erklæringen fremgik det, at "ETA har besluttet sig for at yde sit bidrag til dialogen som den nye politiske vej og derfor har udsat de væbnede aktiviteter til på ubestemt tid."
Artikel side 5

Venstre strides om udlicitering
*Det er ikke kun i Socialdemokratiet, at der er intern splid i spørgsmålet om udlicitering.
Også hos partiet Venstre er der udbrudt en strid, efter at venstremanden Amtsrådsforeningens formand Kresten Philipsen i går erklærede, at han er modstander af udlicitering på de såkaldte bløde områder som pleje og sundhedsområdet, og endvidere mener, at det er begrænset, hvilken interesse private kan have i at overtage sundhedsopgaver i for eksempel Tønder.
Fire unge venstrefolk erklærede i kølvandet på Kresten Philipsens udmelding, at hans synspunkter "ligger milevidt fra Venstres politik."
"Kresten Philipsen viser jo hermed, at han faktisk har mere tilfælles med Socialdemokratiets betontyngede venstrefløj end med Venstre. Selv i Socialdemokratiet tør flere og flere nu tale om fornuften i at sikre borgerne bedre service igennem udliciteringer," lyder det fra de fire unge venstrefolk, Søren Pind, borgmester i København, Louise Gade, medlem af Århus Byråd, Carsten Blæberg, medlem af Venstres hovedbestyrelse og Troels Lund Poulsen landsformand for Venstre Ungdom.

Lov skal tvinge unge til uddannelse
*Hvor undervisningsminister Margrethe Vestager hidtil har talt for stramninger indenfor uddannelsessystemet, så går statsminister Poul Nyrup nu et skridt videre. Han fastslår overfor Berlingske Tidende, at hvis unge ikke af frivillighedens vej gennemfører deres uddannelse hurtigere, end det er tilfældet i dag, så må der lovændringer til.
Statsministeren vil dog ikke komme nærmere end på, hvilke lovændringer han har i tankerne men understreger, at "Danmark ikke har råd til," at de unge bruger tid på at "finde sig selv" istedet for at gøre deres uddannelse færdig hurtigst muligt.
Artikel på forsiden

Nye PET-regler forsinkes
*Regeringens planlagte undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET) medfører, at en revidering af reglerne for hele PET's virksomhed må udskydes i flere år.Det sagde justitsminister Frank Jensen (S) torsdag efter et samråd i Folketingets retsudvalg.
Det drejer sig om arbejdet med hvordan nye og klare regler for efterretningstjenesternes registrering af borgere og organisationer skal udformes, samt spørgsmålet om borgernes adgang til at få at vide, om de har været registreret. Inden sommeren år 2000 skulle udvalget oprindeligt svare på, om det er muligt at skabe en egentlig lov for PET's virksomhed. Det bliver nu udskudt med et par år - eller lige så lang tid, det vil tage den kommende undersøgelseskommission at undersøge PET's arbejde siden 1968.

Camre fortsætter sine udfald
*Trods partibaglandets afstandtagen til Mogens Camres indvandrerfjendske udtalelser i programmet Helt Ærligt Mand fastholder Mogens Camre sin kritik af partiets udlændingepolitik, som han kalder strudseagtigt.
I et brev til partifællerne i den socialdemokratiske vælgerforening i Bagsværd, der truede Camre med eksklusion efter udsendelse på DR-tv, fastholder Mogens Camre, at partiet "overser nogle af de alvorlige problemer, der eksisterer omkring indvandringen af fremmede kulturer til Europa".
Som Information skrev i går, kan Mogens Camres faktuelle oplysninger ikke dokumenteres.
Han fortsætter dog ufortrødent sit korstog, mens flere fremstrædende socialdemokrater, deriblandt skatteminister Ole Stavad, skarpt kritisrer Mogens Camre.

Berishas tæt på at miste immunitet
*Det albanske parlament vil i dag stemme om, hvorvidt oppositionslederen Sali Berisha skal fratages sin parlamentariske immunitet. En kommission anbefalede i går, at Berisha fratages immunitet, så han kan anholdes og sigtes for anstiftelse til oprør mod staten i forbindelse med de voldelige uroligheder i den albanske hovedstad søndag og mandag.
Sali Berisha fortsatte i går med at stå i spidsen for demonstrationer i hovedstaden Tirana.

Russisk forsvar på slankekur
*Præsident Boris Jeltsin skrev torsdag under på en aftale, der beordrer Ruslands indenrigsministerium til at skære udgifterne til dets specialstyrker ned med en femtedel, oplyste Kreml.
Nedskæringen går ud over i alt 54.000 soldater i en samlet styrke på i øjeblikket 250.000. Specialstyrken er en specialtrænet eliteenhed under det russiske indenrigsministerium.
Indenrigsministeriets specialstyrke leverede en stor del af mandskabet til krigen i Tjetjenien i 1994-96. Desuden deltog soldaterne i infiltrationen af Letland og Litauen i 1991. Boris Jeltsin har også beordret nedskæringer i forsvarsministeriet. Her skal antallet af soldater skæres ned med 500.000, så det kommer til at ligge på omkring 1,2 million soldater.

Ti FN-folk forsvundet i Angola
*Ti FN-arbejdere er meldt savnet efter et bagholdsangreb nord for Angolas hovedstad, Luanda, oplyste angolanske embedsfolk torsdag.
Tre andre blev alvorligt såret under angrebet, der, ifølge de angolanske myndigheder, blev begået af "bevæbnede bander".
FN-arbejderne var på vej med fødevareleverancer til den urohærgede Uije-provins i det nordlige Angola.

Et ton salmonellamørbrader er væk
*Der er stor risiko for at flere ton svinekød sendt ud på både det danske og udenlandske marked kan være inficeret med den resistente salmonella DT 104. Det drejer sig om svinemørbrader fra et parti kød fra slagteriet Steff-Houlberg, hvor Veterinær og Fødevardirektoratet har fundet DT 104.
Slagteriet havde torsdag ikke overblik over, hvor resten af kødet fra en ton svinemørbrader befinder sig.
"Vi regner med, at Steff-Houlberg slagteriet fredag vil være klar med lister over kunder i ind- og udland, som kan have modtaget andet kød fra de svin, hvor mørbraden viste sig at være inficeret. I mængde kan det dreje sig om utroligt mange ton. Vi regner også med en oversigt over hvilke svinebesætninger, der har leveret svin til slagteriet den 24. og 25. august, hvor slagtningerne er foregået," siger dyrlæge Jens Munk Ebbesen fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet til Ritzaus Bureau.

Chilensk torturskib til Danmark
*I dag lægger det chilenske skoleskib Esmaralda til kaj i København. Skibet skal blandt andet danne ramme for en reception, der markerer Chiles uafhængighedsdag. Men skibets ankomst har vakt ubehagelige minder til live blandt chilenere i Danmark, og Enhedslisten opfordrer alle indbudte til at holde sig væk fra festlighederne på skibet. For selvsamme skib, som i dag er skoleskib, blev for 25 år siden brugt til fængsel og torturcenter i tiden lige efter militærkuppet mod den demokratisk valgte regering. Og flere herboende chilenere har været ufrivillige gæster på skibet. Det vækker derfor harme, at Chiles uafhængighedsdag fejres selvsamme sted, hvor folk på grund af deres politiske overbevisning er blevet myrdet og tortureret.

Nye undersøgelser af Roundup-fund
*Producenten af ukrudtsmiddelet Roundup, der er blevet fundet i det danske grundvand ved Salling i Viborg Amt, får nu producenten Monsanto til selv at iværksætte en undersøgelse. Samtidig har Viborg Amt taget nye prøver fra boringen.
Resultaterne ventes at være klar om et par uger. Viser det sig, at de første prøver talet sandt, så er der stor risiko for at man fremover vil kunne finde Roundup flere steder i Danmark, da det har været det mest benyttede ukrudtsmiddel i de sidste årtier.

DF føler sig misforstået
*Dansk Folkeparti er meget fortørnet over, at de i forbindelse med en undersøgelse af ekstremisme i Europa fremhæves som det parti i Danmark, der udgør en trussel mod demokratiet.
Undersøgelsen er lavet af Det Europæiske Center for Forskning i og Handling mod Racisme og Antisemitisme, og det danske bidrag er leveret af informationschefen i Dansk Flygtningehjælp.
Det i sig selv mener Dansk Folkeparti er et klart udtryk for, at rapporten ikke er uvildig men stærkt farvet, da "Dansk Flygtningehjælps mission reelt er at få endnu flere flygtninge til Danmark - noget Dansk Folkeparti modsætter sig."

'En helt almindelig gåtur'
*20 civilklædte urobetjente og 40 uniformerede politifolk gjorde i går deres 'rutinemæssige' entre på fristaden Christiania i København - den 13. 'rutinemæssige' aktion siden juni i år.
Og mens tonerne fra Bob Marley lød i baggrunden stod christianitterne lige så rutinemæssigt og så afventende på, mens pusherstreet blev spærret af, hashboderne tømt og deres 'ejere' ført væk.
"Hvad foregår der her," spurgte en af beboerne og fik svaret, at det kunne "han læse om i avisen i morgen."
Det var først, da politiet brød op og lagde an til afgang efter en time, at folk begyndte at røre på sig, og at den spændte stemning løsnede sig og irritationen fik frit afløb.
Æg og fyldte flødekartoner fulgte betjentene til dørs, mens enkelte forudseende råbte; "Vi ses igen."
Politiets 'rutinemæssige' aktion førte til fem anholdelser og beslaglæggelse af et par kilo hash og nogle joints.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her