Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

17. september 1998

EU skærer ned på egen fryns
*Efter mange krumspring er de 626 medlemmer af Europa-parlamentet nu omsider på vej til at skære ned på deres egne lukrative og stærkt kritiserede frynsegoder. På et møde i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag aften traf præsidiemedlemmerne en principbeslutning om, at rejseudgifter fra næste år blot skal refunderes efter de faktiske omkostninger. Det betyder samtidig, at den store overskudsforretning, som de nuværende rejsegodtgørelser er for mange medlemmer, skal afskaffes.

A.P. Møller idømt millionbøde
*A.P. Møller og 15 andre rederier fik onsdag tildelt bøder på sammenlagt godt to milliarder kroner, fordi de efter EU-Kommissionens opfattelse har misbrugt deres dominerende stilling på markedet for containertrafik over Atlanterhavet. Det er den største bøde, EU-Kommissionen nogensinde har uddelt til et enkelt kartelsamarbejde. A.P. Møller, der nu vil forsøge at få bøderne omstødt ved Europa-domstolen i Luxembourg, skal - hvis det står til EU-Kommissionen - betale 27,5 millioner ECU (206 millioner kroner) ud af den samlede bøde på 273 millioner ECU (godt to milliarder kroner). Bøderne skal sætte en stopper for de store selskabers dominans.
De 16 rederier, der har siddet på omkring 60 procent af markedet og årligt har fragtet 1,3 millioner containere over Atlanterhavet mellem Nordeuropa og USA, har til EU-Kommissionens store utilfredshed også lavet indbyrdes prisaftaler, som har resulteret i et prisniveau, der er langt højere, end det ville have været, hvis konkurrencen ude på Atlanterhavet havde været ægte.

FDB er skyld i monopoldannelse
*Danmarks Aktive Forbrugere kritiserer FDB for at medvirke til monopoldannelse på mejerimarkedet, efter at FDB i sidste uge skrottede det økologiske mejeri Naturmælk som leverandør til fordel for MD Foods
"FDB har en 100-årig tradition for at sikre forbrugerne mod monopoldannelser. Alligevel hjælper de MD Foods på vej til at få et endeligt monopol på det danske marked," siger Jeppe Juul fra Danmarks Aktive forbrugere.
Hvis det lykkes for MD Foods at få monopol på det danske marked, vil Danmarks Aktive Forbrugere arbejde for en tvangsopdeling af selskabet med henblik på at sikre den frie konkurrence.

Round Up fundet i grundvandet
*For første gang er ukrudtsmiddelet Round Up fundet i grundvandet i Danmark. Fundet er gjort i Salling i Viborg Amt, hvor man er foruroliget over fundet.
"For det første fordi landbruget i øjeblikket arbejder med at udvikle nye gensplejsede og dermed resistente afgrøder over for Round Up, hvilket betyder, at vi kan forvente et stærkt øget forbrug af produktet i fremtiden, og for det andet fordi forsøg med mus tyder på, at Round Up kan fremkalde kræft," siger formanden for Viborg Amts teknik- og miljøudvalg, Søren Gytz Olesen.
Den forurenede vandprøve havde en koncentration af Round Up, som var på 0,02 ug/l eller mikrogram. Der er tale om en 55 dyb boring i et sand- og gruslag.
Den 17. september skal der udtages en ny prøve, på det samme sted.

NATO er trætte af Milosevic
*Da USA's Kosovo-udsending i går aflagde rapport om situationen i den trængte provins for alle NATO-landene, kom det frem at flere lande deriblandt Frankrig og Storbritannien overvejer at få sat en stopper for krisen i den serbiske provins.
Kilder i NATO oplyste, at Vestens tålmodighed med Milosevic er ved at være opbrugt, da han har brudt alle løfter om at holde sine styrker i stramme tøjler i Kosovo.
Den amerikanske udsending, Christopher Hills forsøg på at få en dialog i gang mellem Serbiens præsident, Slobodan Milosevic, og de etniske albaneres ledere i Kosovo, er nu i to måneder blev umuliggjort af en regulær serbisk militær offensiv mod Kosovo.
NATO har skitseret detaljerede planer for en militær intervention i Kosovo, men de er i øjeblikket lagt på hylden. Men en højtstående NATO-kilde oplyste, at de kunne blive taget ned igen indenfor de nærmeste uger.

SiD'ere kræver ferie og pension
*Bedre arbejdsmarkedspension og den 6. ferieuge er de to mest centrale krav, som SiD vil stille under de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige og grønne område.
Det fremgik af de overenskomstkrav som SiD's repræsentantskab udtog i går.
Og bliver de ikke imødekommet, tvivler SiD-formand Poul Erik Skov Christensen at overenskomstaftalerne kan afsluttes.

Kommunister får magt i Rusland
*Præsident Boris Jeltsin udpegede onsdag tre viceministerpræsidenter i den ny russiske regering, der ledes af tidligere udenrigsminister Jevgenij Primakov.
De tre er Alexandr Sjotjin og Vladimir Rysjkov, begge centrale figurer i den tidligere ministerpræsident Viktor Tjernomyrdins politiske bevægelse "Vort hjem er Rusland" (NDR), samt Vladimir Bulgak, som også var viceministerpræsident i den gamle regering.

DR2 skal ses af alle
*Efter et møde i går mellem kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) og en række af Folketingets medieordførere skal det nu undersøges, om der kan findes en frekvens, hvor DR2 kan sende til hele befolkningen - eventuelt en ledig frekvens hos militæret. Det sker for at komme et politisk flertal i møde, der ønsker, at kanalen også skal være tilgængelig for de 800.000 hustande, der ikke kan tage den i dag.

Vilbæks ældrepolitik blåstemples
*Viborg Kommune slipper for yderligere tiltale i den meget omtalte sag om kommunens hjemmehjælp - eller mangel på samme. Et brev til Viborg Kommune fra Socialministeriet afslutter sagen med beskeden, at "man går ud fra, at Viborg overholder reglerne."
Det vakte opsigt, da formanden for Viborg Kommunes socialudvalg, forhenværende landsholdstræner for kvindehåndboldholdet, Ulrik Wilbek fastslog, at "ældre kun kunne få hjælp til rengøringen, hvis de ikke havde åndsevnerne til selv at lave aftaler om praktisk hjemmehjælp," og i samme åndedrag fjernede hjemmehjælpen fra 250 ældre.
Men det er ulovligt, sagde ministeriet, for man skal nemlig tage hensyn til både fysiske, psykiske og sociale forhold, når man afgør, hvem der kan få hjemmehjælp.
Den 4. september skrev politikerne i Viborg så tilbage til ministeriet og understregede, at de lægger vægt på alle tre ting.
Og dermed bliver det. Ministeriet beder nemlig ikke om yderligere oplysninger.

Det bliver dyrere at sende breve
*Post Danmark har besluttet at hæve portoen på et almindeligt brev med 25 øre. Fra den 2. januar bliver prisen for at sende et almindeligt brev i Danmark fire kr. Også breve til Færøerne, Grønland og Norden skal fremover have mere porto.
Portoen for at sende pakker indlands stiger med ca. fem pct., og samtidig ændres en række af Post Danmarks erhvervsrabatter.

DT 104 i dansk mørbrad og fransk filet
*Veterinær- og Fødevaredirektoratet meddelte i går, at der er fundet multiresistent salmonella DT 104 i to partier ferske svinemørbrader, produceret på Steff-Houlbergs slagteri i Ringsted samt i et mindre parti kalkunfilet fra Frankrig.
I forbindelse med den danske svinemørbrad er man nu i gang med at spore det øvrige kød fra disse slagtninger med henblik på tilbagekaldelse. Det franske kalkunkød er blevet beslaglagt.

Små kommuner skal ikke være store
*Finansminister Mogens Lykketofts forslag om at sammelægge de mindre kommuner for at skabe større effektivitet og bedre økonomi møder forståeligt nok skarp kritik hos de berørte kommuner. Talsmanden for Det Skæve Danmark, Ardens borgmester Arne Toft afviser, at sammenlægning af to-tre fattige kommuner skulle blive til en rig.
"De små kommuner har meget mindre mandskab i både administration og på de offentlige institutioner pr. indbygger end de store kommuner. Samtidig føler vores indbyggere større tilfredshed end borgerne i de store kommuner, fordi de altid kan komme i kontakt med os," siger Arne Toft.

Opbrud i fagbevægelsen
*Fagforbundet Dansk Funktionærforbund - Serviceforbundet har besluttet at trække sine 15.000 medlemmer ud at HTS-kartellet (Handels-, Transport- og Servicekartellet), og følger dermed SiD, der i juni trak 89.000 medlemmer ud af kartelsamarbejdet.
Udmeldelsen sker med den begrundelse, at man ikke har fået noget ud af samarbejdet, som man ikke kunne have opnået selv.

Biltyv bedøvede ofre med limonade
*En tidligere mexicansk politimand er blevet anholdt for at bedøve folk ved hjælp af forgiftet limonade.
Formålet var at stjæle deres biler. I alt er ni ofre blevet fundet på gadehjørner og i parker i løbet af den sidste måned, uden at de har haft nogen som helst anelse om, hvad der var sket dem.
Den nu anklagede tidligere politimands taktik var at spørge folk, om de havde lyst til at hjælpe ham med at flytte nogle møbler mod betaling.
Under arbejdet i den brændende varme tilbød Esparza dem så et glas forfriskende bedøvende limonade - herefter stjal han som tak for hjælpen bilen og forlod ofrene sovende på gaden.

100.000 er hjemløse efter oversvømmelser
*De voldsomme oversvømmelser, som har hærget Mexico siden sidste uge, frygtes at have kostet langt over 400 mennesker livet. Det viser de første officielle tal, der kom i går.
Men de mexicanske myndigheder frygter, at antallet af døde er langt højere. Endnu savnes der knapt 1.000 mennesker, der er meldt savnet, og de frygtes at være begravet under et hav af mudder. Regnen som væltede ned over den fattige delstat i fem dage, fik floder til at svømme over, mens bølger af mudder og vand skyllede landsbyer væk, ødelagde broer og veje langs en 250 kilometer lang kystlinie i Chiapas.
Ifølge de officielle myndigheder har mere end 107.000 mennesker mistet deres hjem, og 353 mindre lokale samfund har været fuldstændig afskåret fra omverdenen.
Landets præsident, Ernesto Zedillo, har i flere omgange besøgt området og udtrykt bekymring over de omfattende menneskelige og økonomiske tab.
Mens de værste oversvømmelser er overstået, så vokser risikoen for epidemier, da mere end en halv million mennesker står uden rent drikkevand.
Nødhjælpsorganistationer rapporterer, at allerede nu er der udbrudt malaria og denguefeber i 136 småsamfund.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her