Læsetid: 5 min.

Nyrups nye hovedpine

21. september 1998

Det socialdemokratiske bagland presser statsministeren til at afvise udlicitering af bløde områder

Græsrødderne i Socialdemokratiet tvang i weekenden partiformand Poul Nyrup Rasmussen til accept af partilinjen.
Socialdemokratiet afviser derfor stadig efter weekendens diskussion udlicitering af hjemmehjælp, sygepleje og andre bløde områder af den offentlige service.
Det skete, selv om Poul Nyrup Rasmussen i ugen op til og i sit forslag til politisk udtalelse fra kongressen havde anbefalet en opblødning af partilinjen, så de bløde opgaver "bedst løses i den offentlige sektor". En formulering, der ikke forhindrer udlicitering til private.
Det gør S-kongressens endelige beslutning til gengæld. Her hedder det, at "på dette område vil vi ikke udlicitere til private".
På pressemødet efter kongressen søndag erkendte statsministeren, at der er en "væsentlig forskel" på den endelige udtalelses afvisning og den opblødning, han selv præsenterede kongressen for.
Dermed uddybede week-endens S-kongres den "streg i sandet" mellem et ja til udliciteringer af hårde områder som for eksempel rengøring og et nej til udlicitering af de bløde områder, som partiet vedtog i form af et arbejdsprogram efter hårde diskussioner i 1996.
"Kongressen har sendt et markant budskab om, at der stadig er en streg i sandet. Nu er den næsten støbt i beton, og det var ikke meningen," siger Poul Øland, der som formand for Socialdemokratiet i Hovedstaden har været en af de mest markante modstandere af at opgive 1996-kongressens streg i sandet.
Men stregen er, med Poul Ølands ord, nu "næsten støbt i beton." Det angiver socialdemokratiske græsrødder gode grunde til over for Information.
"Udlicitering af de bløde områder rør ved den ideologiske mission, vi har som parti," siger Marianna Egebrønd, formand for Socialdemokratiet i Nordjylland.
"Det er også fordi vi er hunderædde for at opløse systemets velfærd, så vi ikke får varetaget de opgaver, et samfund skal varetage," siger Elise Pedersen, formand for Socialdemokratiet på Fyn.

Århus-nej
Under kongresdebatten lørdag aften gik bølgerne meget højt. Næsten 50 ud af de 74 talere gik på talerstolen og kritiserede statsministeren for at viske 1996-stregen i sandet ud. Hele 13 talere repræsenterede S-kredse i Århus, Svend Aukens bagland.
"Arbejdsprogrammets afsnit om udlicitering er udtryk for Socialdemokratiets holdning. Hvis I har en anden, så find et andet parti," sagde Jacob Skovgaard Jensen, Århus Central.
"Jeg håber, vi kan fremstå som et samlet parti og være enige om, at pleje, omsorg og hospitalsbehandling aldrig skal udliciteres, men forblive i offentligt regi," sagde Carsten Linding Jacobsen, Århus.
S-borgmesteren i Århus, Flemming Knudsen, sagde, at han "ikke er religiøs, men det, der kom fra fire-banden, er ikke socialdemokratisk ideologi."

Fire-banden
Fire-banden består af fire centralt placerede socialdemokrater, der tirsdag, det vil sige kun fire dage før kongressen, offentliggør et debatoplæg om en socialdemokratisk strategi for udliciteringer.
Selv om oplægget først og fremmest handler om at sikre borgerne valgfrihed mellem offentligt betalte ydelser, så opfordrer de fire til at udlicitere, hvis betingelserne er i orden. For dem handler det altså om de rigtige betingelser og ikke hårde eller bløde opgaver inden for de offentlige serviceydelser.
Fire-banden består af Tine Brøndum, næstformand i LO, Morten Bødskov, formand for DSU, Jens Kramer Mikkelsen, S-overborgmester i København og Poul Winckler, S-medlem af byrådet i Farum og formand for Forbundet af Offentligt Ansatte.

Auken-angreb
"I et stort parti som Socialdemokratiet er der naturligvis også enkelte dygtige og tiltalende mennesker, som undertiden gribes af sværmeriske tilbøjeligheder, og som de under stor opsigt giver udtryk for. Det skal de selvfølgeligt have lov til. Enhver form for tankepoliti er os fremmed. Jeg har blot to ønsker. Disse mennesker må ikke tage patent på ungdom, fornyelse og fornuft og stemple andre som betonhoveder - og de skal respektere medlemsdemokratiet," sagde miljøminister og tidligere partiformand Svend Auken i sin tale til de delegerede.
Over for Information viser også Svend Auken hen til 1996-arbejdsprogrammets streg i sandet.
"Kongressens diskussioner er en reaktion mod at blive påtvunget en bestemt holdning, det vil jeg kalde for en kapring af kongressen. Men så bygger det også på en viden om en masse elendige udliciteringer, hvor politikerne er flygtet fra deres ansvar som i Ribus-sagen i Esbjerg," siger Svend Auken, der opnåede kongressens største bifald på sin tale.
"Det er ikke noget særligt godt billede af diskussionen. Selvfølgelig må man diskutere," siger statsminister Poul Nyrup Rasmussen om Svend Aukens "kapring". Men en stribe deltagere på kongressen følte kapringen meget tydeligt.
"Svend Auken siger det, kongressen vil høre," konstaterer Marianna Egebrønd over for Information.

Debat-tempo for højt
Kongressens begmand til Poul Nyrup Rasmussen skal derfor også ses som et opgør mod den hurtige og venlige velkomst både Poul Nyrup Rasmussen og i særlig grad Mogens Lykketoft gav oplægget fra de fire.
"Kongressen har givet et signal om, at partiets organisation skal respekteres. Medlemmerne har kun mulighed for at få indflydelse, når vi diskuterer arbejdsprogrammet hver fjerde år. Det kan vi ikke tåle, at der bliver rørt ved. Særlig ikke, når der ikke er et akut problem, som vi er nød til at diskutere," siger Poul Øland til Information.
Der kan være gode grunde til, at både Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft er ved at blive utålmodige i forhold til den interne partidiskussion af udlicitering.

Bagland uden fornyelse
De to topchefer udarbejdede sammen med partiets nuværende udviklingschef Verner Sand Kirk og den nuværende arbejdsminister Ove Hygum allerede i 1989 et oplæg om velfærd og modernisering af den offentlige sektor. Her anbefaler de begge en øget brug af udliciteringer, men løb ind i massiv modstand fra både parti og fagbevægelse. Nu har fagbevægelsen opgivet store dele af sin modstand mod udliciteringer, mens den stadig har dybe rødder i partiet.
"Jeg forstår godt kongressens reaktion på de høje tempo i diskussionen om udlicitering i den seneste uge, men det er også et tegn på, at fornyelsen ikke kommer fra partiapparatet," siger en S-minister til Information.
Arbejdsminister Ove Hygum "vælger at se konstruktivt på kongresdebatten. Partiorganisationen har bedt om at få mere tid til en bredere debat om udlicitering".
Ove Hygum kritiserer debatten for at fokusere for meget på det offentliges driftsopgaver som for eksempel rengøring eller hjemmehjælp.
"Vi kan se, at problemerne ofte handler om ledelsesmetoder. Her kan der ske meget positivt ved en udlicitering. Lad os forsøge at udlicitere ledelsesopgaverne og beholde de medarbejdere, der udfører driftsopgaverne," siger Ove Hygum til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her