Læsetid: 2 min.

Østrigsk valgflæsk

4. september 1998

Østrigsk udspil i flygtningesagen har indenrigspolitisk sigte

ZÜRICH - Den Østrigske indenrigsminister Karl Schlögels oplæg til EU's indenrigsministermøde om at få en fælles EU- flygtningepolitik til at indeholde en bestemmelse om, at den enkelte flygtning ikke har nogen personlig ret til at få flygtningestatus, har en klar indenrigspolitisk baggrund.
Det er frygten for højrenationalisten Jörg Haider og hans frisindede, der har fået socialdemokraterne til at tage et skridt, der i givet fald ville få EU til at optræde i modstrid med Genfer flygtningekonventionen.
Ved de seneste valg har Jörg Haider med sin uddifferentierede kritisk af strømmen af udlændinge ind i Østrig kunnet vinde stemmer og mandater på trods af, at han i har haft meget lidt at byde vælgerne på.

Baggrunden er Bosnien
Da Jörg Haider og hans parti for øjeblikket befinder sig i en krise af andre årsager, har Karl Schlögel benyttet lejligheden til at komme med et forslag, som ikke har større chance for at få støtte af ret mange EU-lande, men som kan være med til at give de Frisindede et alvorligt tilbageslag. Den reelle baggrund for talen om flygtningestrømme i Østrig er, at der i forbindelse med krigen i Bosnien kom adskillige hundrede tusinde flygtninge til Østrig, i det mindste for en kort tid. Mange af dem uden at blive registreret. Haider taler stadig om 300.000, regeringen siger højst 200.000, og en kendsgerning er det, at 84.000 officielt er blevet anerkendte. 60.000 af dem er blevet integreret i arbejdsmarkedet, og de vil sandsynligvis kunne forblive i Østrig.

Bange for arbejdet
Østrig har en stærkere tradition end de fleste andre vesteuropæiske lande for at optage store skarer af flygtninge østfra. Men i dag frygter mange østrigere, også i forbindelse med EU's østudvidelse, for deres arbejdspladser.
I Østrig selv har De Grønnes medlem af Europaparlamentet Jahann Voggenhuber betegnet regeringens forslag som en skandale. Formanden for hjælpeorganisationen Caritas har kaldt det et ejendommeligt bidrag til 50 års jubilæet for menneskerettighederne, og UNHCR's kontor i Wien kalder det et brud på en århundredelang udvikling.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu